Presidentti Sauli Niinistö osallistuu tällä viikolla YK:n yleiskokoukseen. Hän tapaa tänään YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin New Yorkissa.
Lisäksi Niinistö pitää Suomen kansallisen puheenvuoron Guterresin isännöimässä seksuaalisen hyväksikäytön ehkäisemistä käsittelevässä korkean tason kokouksessa.
Niinistö osallistuu tänään myös YK:n uudistamista käsittelevään kokoukseen, jota isännöi Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.
Huomenna Niinistö muun muassa osallistuu YK:n yleiskokouksen avajaisiin ja Ranskan presidentti Emmanuel Macronin isännöimään korkean tason kokoukseen.
Niinistön johtamaan Suomen valtuuskuntaan kuuluvat muun muassa ulkoministeri Timo Soini (sin.) sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.).
Katseet kääntyvät Trumpiin
Yleiskokoukseen osallistuu noin 130 jäsenvaltioiden johtajaa. Katseiden uskotaan kuitenkin kohdistuvan Trumpiin, jonka "Amerikka ensin" -agenda on herättänyt laajalti huolta.
Yhdysvallat on YK:n suurin taloudellinen tukija, mutta valtio on uhannut tehdä suuria leikkauksia YK:n rahoitukseen. YK:n pääsihteeri Guterresin mukaan leikkaukset aiheuttaisivat ongelman, jota ei voisi ratkaista.
Ranska ja Venäjä ovat suhtautuneet Yhdysvaltojen aloitteeseen kylmäkiskoisesti. Maat ovat esittäneet huolensa siitä, että Yhdysvaltojen hallinto keskittyy enemmän kulujen leikkaamiseen kuin YK:n toiminnan parantamiseen.
Keskusteluja laajalla skaalalla
Ulkoministerien on määrä keskustella Pohjois-Korean vastaisten pakotteiden toimeenpanosta YK:n turvallisuusneuvoston tapaamisessa torstaina. Lisäksi Trump tapaa Japanin ja Etelä-Korean johtoa torstaina.
Britannian ulkoministeri Boris Johnson puolestaan isännöi tapaamista, jossa keskustellaan Myanmarin tilanteesta.
Yli 400 000 rohingya-muslimia on paennut Myanmarista väkivaltaa ja vainoa. YK on sanonut, että maassa on meneillään etninen puhdistus.
Tapaamiseen osallistuu Myanmarin edustaja sekä ulkoministereitä, jotka "haluavat väkivallan loppuvan", kertoo brittidiplomaatti.
Myös Venezuelan tilannetta käydään läpi, kun Trump tapaa Latinalaisen Amerikan johtoa.
YK:n jäsenvaltiot keskustelevat myös Irma-hurrikaanin Karibianmerellä ja Yhdysvalloissa aiheuttamista tuhoista.