Libanonin ja Israelin konflikti varjostaa YK:n huippukokousta – Lähi-idän maat vaativat loppua Israelin hyökkäykselle

New Yorkissa Yhdysvalloissa on käynnissä YK:n jokavuotisen yleiskokouksen korkean tason viikko. Huippukokousta varjostaa nyt erityisesti Israelin ja Libanonin kiristynyt tilanne, kertoo MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Yhdysvallat ilmoitti aiemmin tänään lähettävänsä lisäjoukkoja Lähi-itään.

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo, että Pentagon ei ole halunnut turvallisuussyistä kertoa tarkkoja tietoja esimerkiksi sotilaiden määrästä.

– He puhuvat pienestä joukosta, mutta mitä se sitten tarkoittaa, kun tällä hetkellä Yhdysvalloilla on Lähi-idässä noin 40 000 sotilasta, Karppinen kysyy Kymmenen uutisissa.

Karppinen kertoo, että nyt lähetettävien sotilaiden pääasiallinen tehtävä on suojata siellä jo olevia sotilaita.

–Mutta tarkoitus on myös lähettää varoitus ja vahva viesti erityisesti tällä hetkellä Libanon Hizbollahille, että se ei eskaloisi tilannetta enää. Yhdysvallat on Joe Bidenin johdolla korostanut, että se pysyy sen liittolaisen Israelin tukena.

Lähi-idän maat vaativat loppua Israelin hyökkäykselle Libanonissa

Useat Lähi-idän maat vaativat tänään loppua Israelin Libanoniin kohdistamalle hyökkäykselle, joka laajeni massiiviseksi iskujen sarjaksi äärijärjestö Hizbollahin kohteisiin.

Huolensa ilmaisivat ainakin Egypti, Irak ja Turkki. Irak vetosi arabimaiden edustajiin, jotta ne järjestäisivät YK:n yleiskokouksen puitteissa oman hätäkokouksensa Libanonin tilanteesta.

Vetoomuksessaan Irakin pääministeri Mohammed Shia al-Sudani kutsui Israelin toimia Libanonissa rikollisiksi.

Egypti on vaatinut YK:n turvallisuusneuvostoa kokoontumaan heti ja vaatimaan Israelia lopettamaan konfliktin vaarallinen eskalointi, joka Egyptin ulkoministeriön mukaan voi johtaa koko alueen kattavaan sotaan.

Myös Turkin ulkoministeriö varoitti lausunnossaan, että Israelin iskut voivat vetää koko alueen kaaokseen.

Zelenskyi tapaa Trumpin ja Harrisin

YK:n huippukokouksen asialistalla on edelleen myös Ukrainan sota.

Paikalla olevan Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin on määrä esitellä Yhdysvalloissa suunnitelmaa, joka voisi päättää sodan Ukrainan ja Venäjän välillä.

Niin sanotun voitonsuunnitelman yksityiskohtia ei vielä tiedetä. Zelenskyi keskustelee siitä niin presidentti Bidenin kuin presidenttiehdokkaiden Donald Trumpin ja Kamala Harrisin kanssa.

Moni YK:n diplomaatti toivoo Karppisen mukaan, että kokouksessa paneuduttaisiin myös Sudanin kriisiin ja että maan pitkään jatkunut sisällissota ja erittäin huolestuttava nälänhätä saisi huomiota.

Stubb haluaa Venäjän ulos

Suomea kokouksessa edustaa ensimmäistä kertaa tasavallan presidenttinä Alexander Stubb. Hän on vaatinut muutoksia YK:n turvallisuusneuvostoon.

– Moni muukin niitä toivoo, koska turvallisuusneuvosto ei pysty toimimaan koska Venäjä käyttää veto-oikeuttaan. Yksi Stubbin ehdottama asia on, että veto-oikeus poistettaisiin ja että sellainen maa, joka rikkoo YK:n peruskirjaa, eli rauhan edistämistä, voitaisiin potkia jopa ulos sieltä.

Toive on Karppisen mukaan epärealistinen.

– Ongelma on se, että YK:n sääntöjen mukaan Venäjän pitäisi turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenenä hyväksyä uudistukset – ja tuskin Venäjä näin tekee.

Lue myös:

    Uusimmat