Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui aamulla maailmanpoliittisista aiheista suurlähettiläspäivillä ja kommentoi puhettaan mediatapaamisessa. Niinistö ilmaisi erityisesti huolensa Valko-Venäjän tilanteesta ja siitä, miten väkivallan ja uhkaamisen käyttäminen mielenosoittajia kohtaan on käsittämätöntä.
Maan presidentinvaalit elokuun alussa eivät Valko-Venäjästä johtuneista syistä olleet vakiintuneen Etyj-vaalitarkkailun kohteena. Eivätkä ne muutenkaan täyttäneet kansainvälisiä kriteerejä.
– Vaarallinen kierre käynnistyi. Kun luottamus järjestelmään romahtaa, uhkaa turvallisuuskin järkkyä, Niinistö toteaa.
Presidentin mukaan tapa, jolla mielenosoittajat ovat tyytymättömyyttään osoittaneet, on ollut puhutteleva ja vaikuttava.
– He eivät ole antaneet mitään aihetta aggressioon. Tästäkin syystä väkivallan, pidätysten ja uhkaamisen käyttäminen heitä kohtaan on käsittämätöntä. Toivoa sopii, että tästä eteenpäin löytyy rauhanomainen tie kansallisen vuoropuhelun kautta.
– Keinotekoiset geopoliittiset argumentit eivät Valko-Venäjän tilanteessa ole ratkaisu. Vaarallisia merkkejä niistäkin on ollut ilmoilla.
Etyjiltä voisi Niinistön mielestä löytyä arvokas rooli siinä, että korostetaan ja rohkaistaan Valko-Venäjää sisäiseen keskusteluun. Tästä presidentti kertoo keskustelleensa Saksan liittokansleri Angela Merkelin että Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa.
"Perussopimuksia on venytetty ja tulkittu hyvin luovasti"
Niinistö ei ottanut puheessaan kantaa EU:n elvytyspakettiin sinällään, mutta hän otti hyvin vahvasti kantaa siihen, miten EU:n perussopimuksia on venytetty ja tulkittu hyvin luovasti.
– Kriisitilanteita on kieltämättä usein syntynyt nopeasti. On ollut polttava kiire ja välttämätön tarve. Enkä tässä alkuunkaan arvioi ratkaisujen aineellista sisältöä, en EU-elvytyspaketinkaan osalta. Mutta jokainen hetken uustulkinta on kuitenkin jäänyt elämään. Tulkinnasta onkin tullut sopimus.
Kaikkien EU:n puolestapuhujien tulisi kantaa presidentin mukaan tästä huolta.
– Jokainen luovan tulkinnan tilanne nostattaa kysymyksiä, epäilyksiä ja kritiikkiä. Ajan mittaan ja toistuessaan ne alkavat nakertaa instituution legitimiteettiä.
Niinistö kuitenkin korostaa, että hänen puhettaan ei tule kulminoida EU:n elvytyspakettiin.
– Näen EU:n elvytyspaketin vain ketjun osana. En aio lausua yhtään mitään sen aineellisesta sisällöstä.
"En mielelläni lähtisi spekuloimaan"
Presidentti ei halunnut ottaa kantaa Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin myrkytysepäilyyn.
– En ole saanut erikseen nimenomaan tästä lääketieteellisestä tutkimuksesta mitään sen kummempaa tietoa kuin julkisissa tiedotusvälineissä. Mielestäni kannattaa odottaa heidän lopullisia johtopäätöksiään siinä suhteessa.
Niinistö korostaa, että on tärkeää saada saksalaissairaalalta lopullinen käsitys siitä, mitä todella tapahtui.
– Muistan havainneeni sellaisen lausuman, että siinä menee vielä jonkun aikaa. Se on sitten vaihe, jolloin joudutaan miettimään sitä. En mielelläni lähtisi spekuloimaan. Jos yleiseltä kannalta katsotaan, niin onhan se järkyttävä asia, jos joku myrkytetään ja jos siihen on vielä poliittisia syitä.
Presidentti korostaa, että Suomen on syytä seurata tarkasti esimerkiksi Valko-Venäjän ja Ukrainan tilannetta.