Presidentti Niinistö valtiopäivien avajaisissa: "Suomeen ei kohdistu sotilaallista uhkaa" – kiirehtii varautumista uudenlaisiin uhkiin

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti puheessaan valtiopäivien avajaisissa odotetusti kantaa ulko- ja turvallisuuspoliittiseen tilanteeseen. Hän korosti myös jokaisen ihmisen vastuuta poikkeuksellisessa tilanteessa.

Niinistö sanoi, että Venäjän joulukuussa esittämällä vaatimuslistalla ajetaan Euroopan turvallisuusrakenteen perusteellista muutosta.

– Vaikka Suomeen ei kohdistukaan sotilaallista uhkaa, koskettaa tilanne syvästi myös meitä. Ukrainan rajoilla kasvava sotilaallinen jännite heijastuu koko Euroopan alueelle. Kukaan ei voi ummistaa tilanteelta silmiään. Tätä huomiota Venäjä myös hakee, sanoi presidentti Niinistö.

Venäjä on vaatinut turvatakuita, jotka estäisivät Naton laajentumisen itään ja asejärjestelmien sijoittamisen Venäjän lähialueille.

Presidentti Niinistö toteaa, että Venäjän ne vaatimukset, jotka horjuttavat Euroopan turvallisuusjärjestyksen perusteita, on päättäväisesti torjuttu.

Hän katsoo, että diplomatialla on kuitenkin yhä käyttöä.

– Ukrainan tilanteen osalta Normandia-keskustelut jatkuvat ja tähtäimenä edelleen on Minskin sopimuksen edistäminen. Myös asevalvonnan ja riskien vähentämisen osalta neuvottelujen jatkamiseen löytynee aineksia, sanoo Niinistö.

Niinistö sanoo, että diplomatian ydin on löytää mahdollinen ratkaisu mahdottomaan tilanteeseen.

– Tätä meidän kaikkien on nyt tarmokkaasti haettava ja kaikin voimin edistettävä, sanoo Niinistö.

Presidentin mukaan kansainvälisten jännitteiden lisääntymisestä huolimatta Suomen kansainvälinen asema on hyvä.

– Tämän ovat monet viimeaikaiset keskusteluni vahvistaneet. Olemme määrätietoisesti rakentaneet kumppanuuksia ja pitäneet yllä toimivia naapuruussuhteita. Näin teemme jatkossakin. Sitä tarkoitan ulkopoliittisen linjamme vakaudella, sanoi Niinistö.

Presidentti sanoo, että tässä tilanteessa Suomen ensimmäinen ja tärkein puolustuslinja kulkee maamme rajojen sisällä ja täällä asuvien ihmisten korvien välissä.

– On osattava luottaa toinen toisiimme. Siihen, että kukin tekee osansa, kykyjensä ja mahdollisuuksiensa mukaan, sanoo presidentti Niinistö.

Presidentti Niinistö totesi, että yhteisesti sovituista pelisäännöistä on pidettävä kiinni sekä kansainvälisessä politiikassa että kotimaisessa demokratiassa, joihin kuuluvat kiivaskin väittely.

– Keskustelussa on edelleen syytä ymmärtää, että joku toinen voi ymmärtää saman asian toisin. Mutta asiat on ratkaistava. Se onnistuu vain pitämällä kiinni yhteisesti sovituista pelisäännöistä, sanoi Niinistö.

Presidentti kiirehtii valmiuslain uudistamista

Presidentti Niinistön mukaan ennakointia ja valppautta kysytään myös lainsäädännössä. Hän ottaa jälleen yhdeksi esimerkiksi vihamielisten tahojen organisoiman maahantulon.

– Vihdoin käynnistynyt, parlamentaarisessa yhteistyössä tehtävä valmiuslain uudistustyö on tässä ajassa tarpeellinen aloite. Maailma tapahtumineen ei kuitenkaan välttämättä odota, että saamme valmiutemme ja lakimme kaikessa rauhassa kuntoon. Kaikissa asioissa ei ole viisautta kiiruhtaa hitaasti, sanoo Niinistö.

Lue myös:

    Uusimmat