"Venäjä ei ole onnistunut": Niinistön hehkutus Suomen rajatoimista sai eduskunnassa ylistystä, mutta keskustelua pidettiin myös vaarallisena

1:43imgNiinistöltä kiitosta rajaturvallisuudesta: Venäjä ei ole onnistunut vaikuttamisoperaatioissaan
Julkaistu 07.02.2024 15:32(Päivitetty 07.02.2024 19:01)

MTV UUTISET – STT

Niinistön presidenttikauden viimeinen valtiopäivien avajaispuhe sai kiitosta yli puoluerajojen.

Presidentti Sauli Niinistön valtiopäivien avajaisissa pitämän puheen Suomen turvallisuutta koskeva osa sai keskiviikkona osakseen kiitosta myös oppositiopuolueiden taholta.

Niinistö arvioi puheessaan, että Venäjä ei ole onnistunut hybridivaikuttamisoperaatioissaan Suomen itärajalla.

– Suomessa on pää pidetty kylmänä, eripuran kylväminen ei ole onnistunut. Tilannekuva on pysynyt yhtenäisenä ja toimista on vallinnut suhteellisen laaja yksimielisyys, Niinistö sanoi eduskunnassa.

Niinistö sanoi puheessaan, että kansainvälistä turvapaikkasäännöstöä voidaan väärinkäyttää eräänlaisena Troijan puuhevosena, mitä turvapaikkasäännöksiä aikoinaan laadittaessa ei osattu kuvitellakaan.

Hän arvioi, että koittava kevät voi olla rajaturvallisuuden näkökulmasta haastava.

– Voi olla, että poikkeukselliset ajat vaativat poikkeuksellista ajattelua. Samalla laillisen järjestyksen ydin on varjeltava.

Sisäministeri kiitteli

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) kiitteli Niinistön arviota itärajan tilanteesta.

– Mielestäni hän on varsin oivallisesti ymmärtänyt, mistä on kysymys. On totta, että tässähän käytännössä vihamielinen toimija hyödyntää turvapaikkajärjestelmää, ja näinhän ei tietenkään pitäisi olla, Rantanen sanoi STT:lle valtiopäivien avajaisissa.

– Aivan kuten presidenttikin sanoi, aikanaan kun Geneven pakolaissopimusta tehtiin, kukaan ei varmasti silloin ymmärtänyt, että sitä voidaan joskus käyttää poliittisena painostusvälineenä, hän jatkoi.

Rantasen mukaan presidentti kannusti suomalaisia tiukempaan turvallisuusajatteluun sanoessaan, että poikkeukselliset ajat vaativat poikkeuksellista ajattelua.

– Luulen, että hän ajoi takaa sillä sitä, että ehkä meilläkin on syytä niin virkamiestasolla kuin professorien tasolla ajatella asioita uudelleen. Tässä turvallisuusympäristössä, jossa me olemme, meidän täytyy olla valmiita pitämään huolta suomalaisten kansallisesta turvallisuudesta jokaisessa tilanteessa, Rantanen sanoi.

"Kuvasti hyvin poikkeuksellista tilannetta"

SDP:n puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan Niinistö kuvasi puheessa hyvin sitä poikkeuksellista tilannetta, johon Suomi on joutunut.

Lindtmanin mukaan yksi tärkeä Niinistön huomio oli se, että Venäjän tarkoituksena on saada eripuraa aikaiseksi.

– Siinä Venäjä ei ole onnistunut. Mielestäni on tärkeää, että niin hallituksen puolelta kuin opposition puolelta tähän tilanteeseen suhtaudutaan niin vakavasti, että tämä rajaturvallisuus ja Suomen turvallisuus on yhteinen asia, Lindtman sanoi STT:lle valtiopäivien avajaisissa.

Lindtmanin mielestä Niinistö käsitteli hyvin sitä tasapainottelua, jota Suomi joutuu vallitsevassa tilanteessa harjoittamaan.

– Toisaalta meidän pitää löytää keinot, joilla takaamme Suomen turvallisuuden. Ja toisaalta sen pitää tapahtua meidän oikeusvaltiomme laillisuuden ydintä ja perustaa kunnioittaen. Tämä on se tasapaino, jonka kehikossa näitä ratkaisuja täytyy hakea. Ja on tärkeää, että tätä työtä kaikki puolueet tukevat riippumatta siitä, ovatko hallituksessa vai oppositiossa, Lindtman pohdiskeli.

Venäjän ilkeydet jatkuvat?

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko sanoi uskovansa, että Niinistö halusi puheellaan valmistaa eduskuntaa ja suomalaisia siihen, että Venäjän ilkeydet itärajalla jatkuvat.

– Siellä syntynyt tilanne voi olla uusi normaali ja voi myös pahentua. Se voi ajaa eduskunnankin tilanteeseen, jossa tarvitaan nopeita ja poikkeuksellisia ratkaisuja, Saarikko arvioi.

Saarikko kiinnitti huomiota siihen, että Niinistö korosti kuitenkin laillisen järjestyksen ytimen varjelemista.

– Siitä ei tule ihan helppoa.

"Sopimukset eivät turvallisuusuhka"

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson suhtautui Niinistön puheen rajaturvallisuutta koskevaan osuuteen puheenjohtajakollegoitaan varauksellisemmin.

– Minä varoisin sellaista ajattelua, että kansainväliset sopimukset ovat Suomelle turvallisuusuhka. Näen, että ne ovat Suomen kaltaisille valtioille kuitenkin turvallisuuden ehto, Andersson sanoi STT:lle valtiopäivien avajaisissa.

– Jokaisella valtiolla on oikeus ja velvollisuus huolehtia omasta kansallisesta turvallisuudestaan ja omasta rajaturvallisuudestaan. Valtioiden suvereniteetti on hyvin turvattu periaate kansainvälisessä oikeudessa. Sitten on tietyt ihmisoikeuksien minimivaatimukset, mistä pitää samanaikaisesti huolehtia. Minusta tässä on kyse tämän tasapainon löytämisestä, Andersson jatkoi.

Anderssonin mukaan Niinistön kommentit rajaturvallisuudesta heijastelevat Suomessa pitkään vallinnutta keskustelukulttuuria, jossa kansainvälisille sopimuksille annetaan vain vähän arvoa.

– Pidän tällaista keskustelua vaarallisena meidän omankin oikeusvaltiomme näkökulmasta, Andersson sanoi.

Katso Niinistön puhe kokonaisuudessaan:

11:22img

Tuoreimmat aiheesta

Itäraja