Presidentti Sauli Niinistö lähetti tänään kirjeen Turkin presidentille Recep Tayyip Erdoganille. Kirje liittyy suomalaistoimittaja Ayla Albayrakin Turkissa saamaan vankeustuomioon.
Tasavallan presidentin kanslian mukaan Niinistön lähettämän kirjeen sisällöstä ei kerrota julkisuuteen.
Toimittaja Albayrakin vankeustuomio oli muutenkin esillä tänään, kun Turkin suurlähettiläs Adnan Basaga kävi Suomen pyynnöstä Suomen ulkoministeriössä keskustelemassa tapauksesta. Tapaamisen yhteydessä Suomi esitti vakavan huolensa suomalaistoimittajan vankeustuomiosta.
Ulkoministeriön valtiosihteeri Peter Stenlund kertoi STT:lle, että lähettiläs suhtautui hyvin vakavasti tilanteeseen ja ymmärsi huolen.
Turkin suurlähettiläs oli myös huolissaan siitä, että tapaus voi vaikuttaa haitallisesti Suomen ja Turkin välisiin suhteisiin.
Toimittaja valittaa tuomiostaan
Toimittaja Albayrak sai kahden vuoden ja yhden kuukauden tuomionsa Wall Street Journal -lehdessä elokuussa 2015 julkaistusta jutusta, joka käsitteli elämää ja taisteluita Kaakkois-Turkin kurdialueella Silopissa.
WSJ:n mukaan Albayrakin juttu oli tasapuolinen eikä hän esimerkiksi kehunut haastattelemiaan nuoria kurditaistelijoita tai Kurdistanin työväenpuoluetta PKK:ta, jonka muistutettiin jutussa olevan niin Turkin kuin Yhdysvaltain mielestä terroristijärjestö.
Turkin Helsingin-suurlähetystö sanoi tänään lehdistötiedotteessaan, että päätöksen vankeustuomiosta Turkissa antoi riippumaton oikeuslaitos.
Lähetystön mukaan päätöksestä voi valittaa Gaziantepin alueelliseen muutoksenhakutuomioistuimeen.
Lähetystö huomauttaa, että monet maat ovat luokitelleet PKK:n terroristijärjestöksi, ja käräjäoikeus aloitti oikeusjutun Albayrakia vastaan "terroristijärjestön propagandan tekemisestä videoartikkelissaan".
Wall Street Journalin mukaan New Yorkissa parhaillaan oleskeleva Albayrak aikoo valittaa tuomiostaan.
Tapaus esillä monilla rintamilla
Valtiosihteeri Stenlundin mukaan Albayrakin tapaus on seurannassa monella tasolla, niin Suomessa kuin EU:ssakin. Presidentti Niinistön kirjettä Erdoganille hän luonnehti erittäin vahvaksi viestiksi.
– Ensi viikon keskiviikkona matkustan Ankaraan poliittisiin konsultaatioihin kollegani kanssa, ja silloin on uusi tilaisuus käsitellä tätä tapausta, Stenlund kertoi.
Hänen mukaansa on selvää, että asiaa käsitellään myös EU:ssa.
– Käsityksemme mukaan tämä on ensimmäinen kerta, kun EU-maan toimittaja on saanut tällaisen tuomion. Jo ensi maanantaina on ulkoasiainneuvoston kokous muista syistä, ja EU–Turkki-tilanne on esillä. On selvää, että tämä (Albayrakin) tapaus nousee esille.
Ulkoasiainneuvostossa kokoontuvat kaikkien EU-maiden ulkoministerit.