Viisi kurdiryhmän aktivistia nosti Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdogania esittävän nuken roikkumaan jaloistaan Tukholman kaupungintalon ulkopuolella kiinnittääkseen huomiota Turkin hallintoon, joka on aktivistien mukaan diktatuurinen.
Näin kertoi uutistoimisto AFP:lle nuken näyttänyt 39-vuotias ruotsalaisaktivisti Andreas, joka ei halunnut sukunimeään julkisuuteen.
Andreas kertoi kuuluvansa kurdiliikettä ajavaan Ruotsin Rojava-komitea -nimiseen ryhmään. Rojava viittaa kurdien Pohjois-Syyrian kurdialueesta käyttämään nimitykseen.
Kurdiryhmän tarkoituksena oli Andreasin mukaan muistuttaa "diktaattorien kohtalosta", viitaten Italian teloitetun fasistijohtajan Benito Mussolinin ruumiin roikottamiseen jaloista vuonna 1945.
– Emme ajatelleet, että tästä tulisi niin iso juttu kuin siitä tuli, Andreas myönsi AFP:n mukaan.
– Mutta on toki hyvä, että sana levisi, hän sanoi.
Ryhmä tiesi hänen mukaansa sen, ettei tempaus ollut rikos. Ruotsin syyttäjä ilmoittikin maanantaina, ettei asiassa ole aihetta tutkinnan aloittamiseen.
16.1.2023: Erdoganin vaatimukset Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydelle kovenevat - mistä on kyse?
3:22
"Normaali demokratia ei reagoisi tällä tavalla"
Erdogan-nukketempaus kiristi Ruotsin ja Turkin välejä herkkänä ajankohtana. Suomi ja Ruotsi ovat yrittäneet taivutella Turkkia hyväksymään maiden Nato-jäsenyydet. Turkin ulkoministeriö kutsui Ruotsin suurlähettilään puhutteluun Ankarassa tempauksen vuoksi, ja Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson kutsui sitä sabotaasiksi.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan puhui sunnuntaina turkkilaismedian mukaan yli sadan, noin 130 henkilön luovuttamisesta edellytyksenä sille, että Turkki voi ratifioida Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet. Haavisto kommentoi STT:lle, ettei Suomeen ole saatu tietoa tai listausta henkilöistä, joihin Erdogan tällä viittasi. Aiemmin oli puhuttu kymmenistä ihmisistä – luvut ovat vaihdelleet koko ajan.
Suomen, Ruotsin ja Turkin parlamentin puhemiesten tapaaminen tällä viikolla Turkissa peruuntui.
– Kaikki (tämä) vain osoittaa yhä selvemmin sen, kuinka epädemokraattinen Turkki on. Normaali demokratia ei reagoisi tällä tavalla, Andreas sanoi AFP:n mukaan.