- Jos nainen on kaunis ja nuori, mies on valmis hyväksymään kaikenlaisia puutteita ja paheitakin, kertoo Rakkauden evoluutio -kirjan tekijä Osmo Tammisalo.
- Miehen taas kannattaa korostaa varallisuutta - jos sitä on, on myös luotettavuutta ja haluaan sitoutua. Mies paranee naisen silmissä jos hänellä on valtaa, statusta ja dominanssia. Sen sijaan miehen ulkonäkö ei ole naiselle lainkaan niin tärkeää kuin miehet luulevat.
Mitä paremmassa sosioekonomisessa asemassa mies on, sitä seksikkäältä hän naisesta vaikuttaa. Tunne on aito, sillä nainen etsii vaistonvaraisesti tuleville jälkeläisilleen luotettavaa elättäjää, taistelut voittavaa leijonaurosta.
- Naisen taas ei kannata korostaa olevansa kunnianhimoinen, sanoo Tammisalo.
- Myöskään naisen varakkuudella ei ole suurta merkitystä.
Mies etsii nuorta, hedelmällistä naista, koska se on edellytys suvun jatkumiselle.
Nämä kivikautiset ihanteet ohjaavat ihmisten parinvalintaa tiedostamattomasti edelleen, vaikka parisuhteessa ei haluttaisikaan lisääntyä. Samaan perustuu miesten viehätys suuririntaisiin naisiin, onhan imetyskyky taattava.
Naisen asemaa parantaa yllättäen elossa oleva suhteellisen nuori äiti, vaikka anoppivitsit saattaisivat viitata toisaalle. Tammisalo puhuu isoäiti-efektistä, jolla hän tarkoittaa potentiaalisen lastenhoitajan ja tulevan perheen tukiverkoston olemassaoloa.
- Koska miestä ajaa ensisijaisesti primitiivinen tarve lisääntyä, naisen kannattaa profiilia kirjoittaessaan (tai kuvavalinnoillaan) antaa mielikuva, että lyhyt seksisuhde on mahdollista, jos haluaa miehen kiinnostuvan ja ehdottavan tapaamista, opastaa Tammisalo.
- Seksi voi olla pelkkä juoni.
- Miehen vastaavasti kannattaa korostaa vakauttaan ja haluaan löytää pitkäaikainen elämänkumppani.
Tammisalo pitää nettideittejä tehokkaana tapana karsia selkeästi mitattavilla kriteereillä sopivia partneriehdokkaita, mutta hän näkee virtuaalikosiskelussa myös suuria puutteita.
- Tärkeintä onnistuneessa parisuhteessa on se, että toinen on huomaavainen ja rakastava, eivätkä nämä ominaisuudet pääse netissä esille.
- Petoksen ja itsepetoksen raja virtuaalisuhteessa on häilyvä, sanoo Tammisalo ja tarkoittaa, että viestejä lukiessaan ihminen muodostaa toisesta mielikuvan, joka saattaa perustua paitsi vääristettyihin vihjeisiin, myös lukijan haluun tulkita viestejä omalla tavallaan.
Sama vaara on tietysti perinteisessä kirjeenvaihtoseurustelussa, jota on tutkittu Suomessa paljon enemmän.
Kumppania etsivä toimii luonnollisesti ihanneminänään. Hän korostaa omia hyviä puoliaan ja pitää tavoitteitaan jotakuinkin ominaisuuksinaan.
Tammisalo ei ihmettele nettideittailun suosiota
- Uusi tekniikka valjastetaan aina nopeasti ihmisen perustarpeiden käyttöön, ja ihmisellä on valtava tarve löytää kumppani.
- Jos deittipalstalla on annettu tai saatu väärä mielikuva, totuushan paljastuu heti kun tavataan, toteaa Tammisalo.
Katso Merja Sundströmin juttu
Sumo video id
Katso Merja Sundströmin juttu
Sumo video id
Lue myös: