Prinsessa Anne kilpaili kesäolympialaisissa vuonna 1976 – vapautettiin nöyryyttävästä testistä

Prinsessa Anne Montreal 1976
Prinsessa Anne saavutti menestystä esteratsastuksessa EM-tasolla ja edusti Britanniaa myös vuoden 1976 kesäolympialaisissa.imago sportfotodienst/ All Over Press
Julkaistu 10.08.2021 14:30
Toimittajan kuva

Katariina Karjalainen

katariina.karjalainen@mtv.fi

Kuningatar Elisabetin tytär prinsessa Anne ei People-lehden mukaan joutunut sukupuolitestiin kilpaillessaan olympialaisissa vuonna 1976.

Kuningatar Elisabetin ainoa tytär prinsessa Anne teki historiaa, kun hän kilpaili ensimmäisenä Britannian kuninkaallisen perheen jäsenenä olympialaisissa. Anne edusti Britanniaa vuonna 1976 Montrealin olympialaisissa. Lajina oli esteratsastus.

People-lehden mukaan prinsessa Anne vältti tuolloin naisurheilijoiden nöyryyttävänä pitämän sukupuolitestin.

Uutistoimisto Reutersin mukaan sukupuolitestit otettiin käyttöön ennen vuoden 1968 kesäolympialaisia, jota järjestettiin Meksikossa. Aluksi laboratoriotesteissä testattiin sukupuolikromosomeja, mutta sittemmin testeissä on mitattu testosteronihormonitasoja. Kansainvälinen olympiakomitea lakkautti sukupuolitestit Sydneyn olympialaisten alla, vuonna 2000.

25.2BK8E0J

Prinsessa Annen menestysvuodet esteratsastajana ajoittuivat 1970-luvulle. Kuva vuodelta 1974.

Sitä, miksi tai miten prinsessa Anne vältti toimenpiteen osallistuessaan olympialaisiin, ei sen sijaan Peoplen mukaan ole kerrottu julkisuuteen.

Lue myös: Marko Björs sai hevostallilleen aikoinaan vieraaksi prinsessa Annen – koira teki kuninkaalliselle hulvattoman eleen, jota mies ei hevillä unohda

Suomalaisurheilijoista sukupuolitestistä on puhunut julkisuudessa avoimesti entinen huippuhiihtäjä Marja-Liisa Kirvesniemi. Hän kertoi vuonna 2016 Mertaranta ja legendat -ohjelmassa joutuneensa täysin yllättäen sukupuolitesteihin vuonna 1991 hiihdon MM-kilpailuissa. 

Kirvesniemi luonnehti ohjelmassa kokemusta erityisen nöyryyttäväksi siksi, että hänellä oli tuolloin ex-miehensä Harri Kirvesniemen kanssa jo kaksi lasta: vuonna 1985 syntynyt Elisa ja vuonna 1990 syntynyt Anita.

Sukupuolitestit ja sukupuoleen liittyvät kysymykset ovat puhuttaneet jälleen maailmalla Tokion olympialaisten yhteydessä. Asia nousi tapetille ensin, kun eteläafrikkalaiselta juoksijalta Caster Semenyalta evättiin oikeus osallistua Tokion kisoihin. Syynä oli kaksinkertaisen olympiavoittajan muihin kilpailijoihin verrattuna liian korkea testosteronitaso.

Myös Uuden-Seelannin painonnostaja Laurel Hubbardin osallistuminen kisoihin aiheutti keskustelua, sillä hän oli ensimmäinen avoimesti transsukupuolinen olympiaurheilija.

Prinsessa Anne aloitti kilpailemisen esteratsastuksessa 11-vuotiaana. Hänellä on EM-tasolta sekä kultaa että hopeaa. Montrealin kisoissa hän kilpaili kuningatar Elisabetin Goodwill-hevosella.

Anne, 70, on nykyisin KOK:n jäsen, ja on toiminut myös kansainvälisen ratsastajainliiton puheenjohtajana vuosina 1986–1994.

Lähteet: People, Reuters

Tuoreimmat aiheesta

Prinsessa Anne