Dopingin käyttö urheilussa on jälleen voimakkaasti esillä mediassa, kun Venäjään kohdistetaan vakavia syytöksiä. Maailman antidopingtoimisto Wada nimittäin väittää, että Moskovan kansainvälisen dopinglaboratorion johtaja Grigori Rodtshenkov on tuhonnut peräti 1 417 dopingnäytettä.
Wada esitti maanantaina, että Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n pitäisi sulkea Venäjä yleisurheilusta. Pannan syynä olisi Venäjällä laajalle levinnyt ja systemaattinen doping.
Doping-skandaaleja löytyy maailmalta lukematon määrä, mutta tässä listamme kymmenestä käsittämättömimmästä.
10. Andreas Krieger
Heidi Kriegerin ura on surullinen tarina Itä-Saksan pitkästä ja mustasta doping-historiasta. Nuori kuulantyöntäjä alkoi saada steroidipiikkejä vain 16-vuotiaana. Hän voitti EM-kultaa vuonna 1986, mutta pitkäaikainen hormonien käyttö oli jo muuttanut hänen vartaloaan pysyvästi. Krieger päätti uransa vuonna 1990 ja kävi lopulta läpi sukupuolenkorjausleikkauksen.
Myöhemmin Andreakseksi nimensä vaihtanut Krieger on todennut medialle olevansa vihainen, että häneltä varastettiin mahdollisuus päättää omasta kohtalostaan.
9. Larisa Lazutina
Venäläishiihtäjä Larisa Lazutina voitti vuosina 1987-2002 lukuisia arvokisamitaleja. Lazutina lopetti jo kertaalleen uransa vuonna 1997 vedoten muun muassa erimielisyyksiin maajoukkuejohdon kanssa. Hän kuitenkin palasi vielä samana vuonna huippu-urheilun pariin, mutta harjoitteli itsenäisesti miehensä valmennuksessa. Menestys oli tämän jälkeen huimaa. Vain vuotta myöhemmin Presidentti Boris Jeltsin myönsi hänelle Venäjän federaation sankarin tähden, joka on korkein mahdollinen Venäjän kansalaiselle myönnettävä arvonimike.
Salt Lake Cityn olympialaisissa Lazutinaa ei päästetty ladulle viestikilpailuun korkeiden veriarvojen vuoksi. Itse hän selitti syyksi korkean ilmanalan sekä kuukautiset. Myöhemmin kävi ilmi, että hän oli antanut positiivisen dopingnäytteen jo aiemmin ja kaikki hänen tuloksensa olympialaisissa mitätöitiin. Uransa jälkeen Lazutina lähti mukaan maansa politiikkaan.
8. Kaisa Varis
Murtomaahiihto on antanut suomalaisille lukuisia ilonhetkiä, mutta myös katkeruuden tunteita. Kaikki kulminoitui Lahden MM-kisoihin vuonna 2001. Peräti kuusi Suomen maajoukkuehiihtäjää jäi kiinni infuusioneste Hemohesin käytöstä. Joukossa olivat kansan suursuosikit Mika Myllylä ja Jari Isometsä.
Tälle TOP 10 -listalle ”yltää” kuitenkin Kaisa Varis, joka kärähti urallaan kahdesti kahden eri lajin edustajana. Lahden MM-kisoissa pronssia saavuttanut Varis jäi ensimmäisen kerran kiinni kielletyistä aineista vuonna 2003 Val di Fiemmessä. Hän palasi pannan lusittuaan laduille ampumahiihtäjänä, mutta sai uuden tuomion vuonna 2008. Tällä kertaa hänelle langetettiin elinikäinen kilpailukielto, joka kumottiin vuotta myöhemmin.
7. Wu Yanyan
Kiinalaisnaiset dominoivat kilpauintia 1990-luvulta vuosituhannen vaihteeseen. Vuoden 1994 MM-kisoista he rohmusivat 16 tarjolla olleesta mitalista peräti 12. Vilppi tuli kuitenkin päivänvaloon vuonna 2000. Ryhmän kirkkain tähti Wu Yanyan jäi kiinni anabolisista steroideista. Hänen perässään asetettiin kilpailukieltoon peräti kymmenen valmentajaa ja uimaria.
Lisäksi Kiina tiputti vuoden 2000 Sydneyn olympiajoukkueestaan 27 urheilijaa. Tämän on uskottu johtuvan IOC:n ilmoituksesta tiukentaa veritestausta ensimmäistä kertaa kisojen yhteydessä.
6. Alex Rodriguez
Pohjois-Amerikan MLB-sarjassa paljastui vuonna 2009 laaja doping-vyyhti jota alettiin kutsua Biogenesis-skandaaliksi yrityksen mukaan, mistä urheilijat olivat lääkeaineita saaneet. 14 pelaajaa oli antanut vuonna 2003 positiivisen dopingnäytteen. 13 heistä ei valittanut tuomioistaan, mutta yksi väitti vastaan. New York Yankees -kannattajien suosikki ja yksi kaikkien aikojen baseball-pelaajista Alex Rodriguez sai 211 ottelun pelikiellon. ”A-Rodin” rangaistus kevennettiin sovittelun jälkeen kestämään 162 kamppailua.
Myöhemmin Rodriguez myönsi käyttäneensä dopingia vuosina 2001–2003. Hän on sittemmin kierrellyt kouluissa kertomassa steroidien vaarallisuudesta.
5. Ben Johnson
Ben Johnson teki Soulin olympialaisten sadan metrin finaalissa huikean maailmanennätyksen 9.79. Kyseinen tulos ja kultamitali vietiin häneltä myöhemmin. Johnson suljettiin juoksuradoilta kahdeksi vuodeksi doping-rikkeen vuoksi. Itse juoksun media tituleerasi ”historian likaisemmaksi kilpailuksi”.
Johnson teki paluun radoille, mutta kärysi uudestaan hallikaudella 1993 ja sai elinikäisen kilpailukiellon.
4. Ville Tiisanoja
Kuulantyöntäjä Ville Tiisanoja jäi kiinni testosteronin käytöstä elokuussa 2006. Hän sai kahden vuoden kilpailukiellon ja 50 000 euron sopimussakon rangaistuksena dopingrikkomuksesta.
Tiisanoja ja kiekonheittäjä Timo Tompuri (kuvassa oikealla) olivat saaneet varoitukset urheilun maineen vahingoittamisesta jo vuonna 2003, kun Ranskan tulli löysi kaksikon autosta kiellettyjä aineita. He olivat tuolloin palaamassa harjoitusleiriltä Espanjasta.
Muun muassa MTV kirjoitti viime kesänä, että Tiisanoja on maksanut sakostaan vasta murto-osan.
3. Diego Maradona
Yksi kaikkien aikojen jalkapalloilijoista, Diego Maradona, on aina ollut ristiriitainen persoona. Hän kärysi urallaan useita kertoja kokaiinin käytöstä ja sai lopulta 15 kuukauden pelikiellon vuonna 1991. Hän teki paluun, mutta jäi vuoden 1994 USA:n kisojen yhteydessä uudestaan kiinni piristeistä.
Maradona on taistellut päihdeongelmansa kanssa myös pelaajauransa jälkeen. Hän on lisäksi ollut mukana Sol sin Drogas -kampanjassa (esp. Aurinkoa ilman huumeita), joka pyrki vähentämään lasten ja nuorten huumeidenkäyttöä.
2. Lance Armstrong
Lienee oikeutettua sanoa, että Lance Armstrong on yksi ”parjatuimpia” urheilijoita maailmassa. Pyöräilijä dominoi lajiaan vuosia voittaen muun muassa Tour de Francen seitsemän kertaa. Hän otti myös kaiken edun irti menestyksestään taloudellisesti ja arvosteli muita dopingista kärähtäneitä kovin sanoin. Hän jäi kiinni vuonna 2012 ja sai kauan kestäneestä kiellettyjen aineiden käytöstä elinikäisen kilpailukiellon.
Armstrong on myöhemmin myöntänyt rikkeensä ja pyytänyt julkisesti anteeksi tekojaan. Vuonna 2013 hän esiintyi kuuluisassa Oprah-show’ssa ja kertoi elämästään avoimesti. Mestari paljasti haastattelussa uhkailleensa niitä, jotka yrittivät paljastaa hänen vuosia kestäneen dopingin käyttönsä.
1. Marion Jones
Marion Jones oli jokaisen urheilua seuraavan pikkutytön suuri idoli 2000-luvulla. Koripallosta yleisurheilustadioneille vaihtanut lahjakkuus voitti kilpailuja leikitellen ja väläytteli valloittavaa hymyään ahkerasti. Hän voitti Sydneyn olympialaisissa viisi mitalia. Mustat pilvet alkoivat kuitenkin kerääntyä Jonesin taivaan ylle tämän jälkeen.
Hänen tuolloinen aviomiehensä, kuulantyöntäjä C.J. Hunter ei selvittänyt dopingtestiä. He erosivat pian tämän jälkeen ja Jones sai kaksi vuotta myöhemmin lapsen menestyneen sprintterin Tim Montgomeryn kanssa. Myös hän jäi testeissä kiinni kiellettyjen aineiden käytöstä.
Marion Jones myönsi vuonna 2007 steroidien käytön ja joutui kuudeksi kuukaudeksi vankilaan valehdeltuaan asiasta aiemmin. Jones menetti lopulta kaikki mitalinsa vuodesta 1999 lähtien.