Kaarle Kustaan mukaan lakia ei voi soveltaa takautuvasti.
Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa oikoo uutuusdokumentissa kohukommenttiaan siitä, että haluaisi esikoisensa prinsessa Victorian sijaan keskimmäisen lapsensa prinssi Carl Philipin nousevan tulevaisuudessa kuninkaaksi.
Prinssi Carl Philip syntyi keväällä 1979, jolloin Ruotsissa oli käynnissä kruununperimysjärjestystä muuttava lakiesitys. Syntyessään Carl Philip oli kruununperimysjärjestyksessä ensimmäisenä, vaikka hänen isosiskonsa Victoria oli tuolloin 2-vuotias.
Lue myös: Kaarle Kustaa on ollut 50 vuotta Ruotsin vallassa – historiallinen muotokuva julki
Vielä 1970-luvulla kruunu periytyi automaattisesti kuninkaan miespuoliselle jälkeläiselle, mutta 1. tammikuuta 1980 voimaan tulleen lain myötä perimysjärjestys muuttui esikoisen kannettavaksi. Näin prinssin vanhemmasta sisaresta Victoriasta tuli valtaistuimen perillinen ja hänet on sittemmin nimitetty kruununprinsessaksi.
Kaarle Kustaa on vastustanut lakimuutosta alusta alkaen, mutta kokee tulleensa väärinymmäretyksi. Silti hän seisoo edelleen mielipiteensä puolella.
– Carl Philip syntyi kruununprinssiksi ja olen edelleen sitä mieltä, että lakia ei voi muuttaa takautuvasti, Kaarle Kustaa sanoo SVT:n dokumentissa Ruotsin viimeiset kuninkaat.
– Poikani syntyi ja sitten yhtäkkiä ihmiset vaihtuivat ja hänet vapautettiin kaikesta. Se on aika outoa. Mielestäni se on epäreilua.
Lue myös: Kommentti: Kuninkaallisten ja diktaattorien erot – "On kuninkaallisia ja niitä, jotka kuvittelevat olevansa kuninkaallisia"
Kaarle Kustaan johtamistyyli koki kolauksen myös vuonna 2004, kun hän vieraili Brunein sulttaanikunnassa. Tuolloin hän ylisti paikallista johtajaa, vaikka muun maailman silmissä hän johti maata yksinvaltiaan tavoin. Kuningas ottikin myös kyseiseen kohuun kantaa lähes 20 vuoden jälkeen.
– Hän matkusti ympäri maata ja oli hyvin lähellä ihmisiä. Kerran vuodessa hän kutsui linnaansa 30 000 ihmistä.
Lähde: Dagens Nyheter