Pro-lehti listasi yt-mokat: Väärä ajoitus, ikärasisimi ja hätäily

Julkaistu 13.11.2012 10:08(Päivitetty 19.06.2013 09:32)

Ammattiliitto Pro:n mukaan pahimpia yt-mokia ovat muun muassa neuvotteluesityksen antaminen perjantaina, lopputuloksen päättäminen etukäteen sekä ikärasismi.

Myös työntekijät voivat mokata yt-neuvotteluissa muun muassa lannistumalla "ei tässä mitään voida" -ajatteluun.

Ammatissa Pro -lehti on tehnyt listan yksityissektorilla tehdyistä yt-virheistä. Lista perustuu ammattiliitto Pro:n asiamiesten kommentteihin.

Laki yt:stä eli yhteistoiminnasta vaatii etsimään ja käsittelemään vaihtoehtoja irtisanomisille. Tässä asiamiesten perustelut huonoille käytännöille:

Yt-neuvotteluesitys tulee perjantaina

- Väärin! Ihmiset tarvitsevat tietoa heti neuvottelujen alussa, eikä sitä saa yksikseen epätietoisena viikonloppuna puhumattakaan juhannuksena mökillä.

Lopputulos on etukäteen päätetty

- Väärin jo lain mukaan! Vaihtoehdoista on neuvoteltava.

Puutteellinen yt-neuvotteluesitys

- Väärin! Tältä pohjalta ei lähdetä neuvottelemaan. Luottamusmiehen on pyydettävä lisäselvityksiä, jotta tiedetään mistä neuvotellaan.

Neuvotteluaikaa ei noudateta

- Väärin! Hälytyskellojen on soitava myös silloin, jos neuvottelupäiviä ei tunnu löytyvän riittävästi, vaikka ollaan tekemässä suuria muutoksia.

Muuttuvat luvut

- Väärin! Työnantaja esittää jokaisessa tapaamisessa jotain uutta. Neuvottelut sahaavat edestakaisin, välillä lisätään ja välillä lasketaan irtisanottavien määrää.

Neuvottelut pilkotaan osiin

- Väärin! Työnantaja pyrkii hämmentämään ja selviytymään lyhyemmällä neuvotteluajalla.

Työnantajan edustajat eivät ole päätösvaltaisia

Väärin! Ilmenee siten, että asioille ja ratkaisuille pitää jatkuvasti hakea hyväksyntä jostain yt-neuvottelukunnan ulkopuolelta.

Ikärasismi

- Väärin! Työnantaja painostaa yksittäisiä henkilöitä irtisanoutumaan itse. Syynä on halu päästä eroon kokeneesta väestä ja palkata tilalle uusia ja nuorempia halvemmalla.

Työnantaja panttaa tietoja

- Väärin! Työnantajan edustajat ylireagoivat eivätkä anna tarvittavia tietoja luottamusmiehelle. Työnantaja saattaa julistaa koko yt:n salassa pidettäväksi. Apua on kysyttävä liitosta.

”Ei me kuitenkaan mitään voida” -asenne

- Väärin! Työyhteisössä pelko ja luovuttamishenki ovat huonoin mahdollinen tuki myös luottamushenkilöille.

Matto alta kesken kaiken

Jos edellisessä yt-neuvottelussa on sovittu ja sitouduttu säästöohjelmiin ja kesken niiden hyvän etenemisen tulee uusi yt-yllätys: homma seis! Tempoilu on esimerkki huonosta johtamisesta ja ennakoimisesta. Siinä katoaa viimeinenkin luottamus.

Ei etsitä eikä vaadita työvoimakoulutuksia

- Väärin! Esimerkiksi lomautusten yhteydessä koulutuksesta on taloudellista hyötyä sen lisäksi, että oma osaaminen karttuu.

Hätäinen allekirjoitus

- Kun yt-pöytäkirja on neuvottelujen päätyttyä allekirjoitettu ja siinä huomataan puutteita tai virheitä, moka on usein peruuttamaton.

Ammatissa Pro -lehden yt-moka -lista

(MTV3)

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa