Kasvustojen kehitys on pahasti jäljessä tavanomaisesta, kertoi Pro Agria kasvutilannekatsauksessaan.
Viljelykasvien kasvu ja kehitys ovat edelleen 10-14 vuorokautta keskimääräisestä jäljessä suurimmassa osassa maata. Paikoin myöhässä ollaan kolmekin viikkoa.
Tulevien viikkojen sääoloilla on ratkaiseva vaikutus sadon määrään ja laatuun sekä pelto- vihannes- että marjaviljelmillä. Parhaiten ovat pärjänneet aikaisin kylvetyt kasvustot. Niillä kasvu on viikon jäljessä normaalista.
Syysviljojen ja aikaisten ohrien puintien alkamista on odotettava elokuun loppupuolelle. Mansikkakausi jatkuu edelleen, mutta pensasmarjojen satokausi on vasta käynnistymässä.
Myös peruna vaatii vielä kasvupäiviä
Kesä- ja varastoperunan sadon määrä ja laatu arvioidaan tyydyttäväksi, Etelä-Karjalassa ja Kainuussa hyväksi. Perunan kehitys on ollut hidasta, joten varastoperuna tarvitsee vielä paljon kasvupäiviä. Perunarutto on saatu suureksi osaksi pidettyä kurissa.
Sokerijuurikkaan satonäkymät ovat normaalit lukuun ottamatta Etelä-Suomen rannikkoaluetta ja Etelä-Pohjanmaata, joissa sadon arvioidaan jäävän pienehköksi.
Rypsin ja rapsin kehitys on ollut hidasta kesän viileydessä. On epävarmaa, ehtiikö myöhäisimpien kasvustojen sato valmistua syyskuun kuluessa.
Toisen säilörehusadon korjuu päästiin aloittamaan ensimmäisenä Pohjanmaan rannikkoalueella heinäkuun puolivälin jälkeen.
Ilmatieteen laitoksen mukaan heinäkuu oli Etelä- ja Keski-Suomessa harvinaisen kolea. Lisäksi heinäkuun sateet jakautuivat hyvin epätasaisesti niin eri puolilla maata kuin samankin kunnan alueella. Ahvenanmaalla, Lounais-Suomessa ja rannikkoalueilla oli harvinaisen kuivaa, mutta Pohjois-Suomessa sademäärät olivat harvinaisen suuria.