Tällainen on syksyn sato

Viljojen puinnit ovat loppusuoralla ja tällainen sato on luvassa.

Satoja on päästy korjaamaan poutasäässä, ja viljojen puinnit ovat loppusuoralla, kertoo maatalouden asiantuntijaorganisaatio ProAgria. Kaikkia viljalajeja on kuitenkin edelleen puimatta, ja syyskuun alussa sateet paikoitellen keskeyttivät puinteja.

ProAgria kertoo tiedotteessaan, että esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla osa viljoista jäi sateiden vuoksi veden alle, minkä lisäksi sateet ovat lakoonnuttaneet viljaa, erityisesti kauraa.

– Muuten puinnit ovat edenneet tasaisesti koko Suomen alueella, ja keskimääräiseen syksyyn nähden puinnit ovat edenneet nopeasti, tiedotteessa sanotaan.

Syysviljojen satotasoa ProAgria kuvailee vain välttäväksi koko maassa. Rukiin satotaso on ollut tyydyttävä mutta laatu vaihtelevaa, ja syysvehnän satotaso on pääosin vaihdellut välttävästä heikkoon. Lämmin syksy on paitsi vauhdittanut syyskasvien kasvua myös houkutellut pelloille tuholaisia.

Kauran satotaso on puolestaan ollut keskimääräistä parempi: ProAgrian mukaan kauran viljelyalat olivat kuluvana vuonna nousussa ja satoa tulee varastoon ennätysmäärä. Ohran korjattava sato on kokonaisuutena lähellä keskimääräistä.

Hinnanlasku vaivaa

Viljan hintojen ProAgria kertoo laskeneen koko sadonkorjuuajan merkittävästi. Erityisen haasteellinen tilanne on tiloilla, jotka eivät olleet tehneet sadostaan viljelysopimuksia.

– Sadon tuotot eivät riitä kattamaan tuotantokustannuksia kuin niillä tiloilla, jotka ehtivät sitomaan hinnan sopimuksilla ajoissa, tiedotteessa sanotaan.

ProAgrian mukaan suunnitelmallisuuden on lisäännyttävä ja on pohdittava muun muassa sitä, miten viljelykasvivalikoimaa voidaan monipuolistaa. 

Lisäksi se painottaa, että markkinatilanne, sopimushinnat ja varastoennusteet on syytä arvioida tarkkaan ennen viljelypäätösten tekemistä ensi vuonna. Esimerkiksi kauran viljelyalaa ei välttämättä ole järkevää lisätä, jos vienti Suomesta ei lähde vetämään.

"Uutta katovuotta tilat eivät kestä"

Herneen kasvua ja satoa ProAgria kehuu hyväksi siitä huolimatta, että lakoontuminen on tehnyt sadonkorjuusta vaikeaa. Nurmisato on tiedotteen mukaan keskimääräinen, paikoin keskimääräistä parempi.

Eniten kesken puitavista viljelykasveista on öljykasvien sadonkorjuu. Niiden satoa arvioidaan tyydyttäväksi koko Suomessa.

Myös perunan nostosesonki on parhaillaan meneillään. Sadosta on tulossa sekä laadullisesti että määrällisesti hyvä kuun vaihteen sateista huolimatta, sillä pellot ovat ProAgrian mukaan kuivahtaneet kuluneen viikon aikana. Nyt toiveena on, että sateet pysyvät vähäisinä perunannoston ajan.

– Viime vuoden kato perunassa on monella perunatilalla muistissa, ja uutta katovuotta tilat eivät kestä, ProAgria sanoo.

Myös sokerijuurikkaalle toivotaan hyviä nostosäitä. Sokerijuurikas on yksi kuluvan vuoden menestyjiä, joten sään suosiessa talteen saadaan suuri ja laadukas sato.

Aurinko väritti omenoita

Sipulin, porkkanan, kaalin ja muiden varastovihannesten pääkorjuukausi on vielä tuloillaan. Niiden satonäkymät vaikuttavat pääosin hyviltä, vaikka paikoin sateet ovat niitä alentaneet. Syksyn lämmin sää saattaa ProAgrian mukaan lisätä varastointikustannuksia, kun juuresten viilentäminen varastoissa vie enemmän energiaa.

Tuorevihannesten satokauden ProAgria ennustaa jatkuvan syyskuun loppuun, jos halla ei vioita satoa.

Ahvenanmaalla ja eteläisessä Suomessa omenatarhoista tulee nyt aurinkoisten säiden vuoksi hyvin värittyneitä syyslajikkeiden omenoita. Kokonaisuutena omenasatoa arvioidaan hyväksi.

Lue myös:

    Uusimmat