Professori: Näistä syistä Vilja Eerikan oikeudenkäynti on poikkeuksellinen

Vilja Eerika lastensuojelu
Syyttäjän mukaan syytetyt eivät tarttuneet Vilja Eerikan hätään, kuten olisi pitänyt. Hän vaatii kahdelle pääsyytetylle ehdollisia rangaistuksia, muille sakkoja.
Julkaistu 10.07.2015 07:45
Toimittajan kuva

Susanna Kosonen

susanna.kosonen@mtv.fi

@s_kosonen

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään päätöksensä 8-vuotiaan Vilja Eerikan kuolemaan liittyvässä virkarikosoikeudenkäynnissä.

Oikeustapaus on paitsi vaikea, niin myös poikkeuksellinen, kertoo rikosoikeuden professori Jussi Tapani Turun yliopistosta.

Syytteessä on 11 sosiaali- ja terveysalan ammattilaista, joita epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta. Joukossa on sosiaalityöntekijöitä, terveydenhoitajia ja lääkäreitä.

– Tapaus on rikosoikeudellisesti vaikea, monesta syystä. Tässä on monta syytettyä. Samalla kyse koko järjestelmän voimavaroista ja siitä, miten yksittäisten virkamiesten odotetaan toimivan osana tätä järjestelmää, kuvaili Tapani.

Syyttäjän mukaan syytetyt eivät tarttuneet tytön hätään, kuten olisi pitänyt. Hän vaatii kahdelle pääsyytetylle ehdollisia rangaistuksia, muille sakkoja. 

Vilja Eerikan isä ja äitipuoli murhasivat tytön vuonna 2012, pian sen jälkeen kun sosiaaliviranomaiset olivat palauttaneet tytön takaisin kotiinsa.

Tapanin mukaan oikeudenkäynti on poikkeuksellinen useasta syystä.

– Ensinnäkin syytettyjä on monia. Toiseksi, tämä [Vilja Eerikan tapaus] johti traagiseen lopputulokseen, toisin kuin monissa muissa virkarikoksissa. Yleensä kysymys on siitä, että tiettyjä oikeuksia ei ole päässyt toteutumaan. Kolmas syy on se, että syyttäjä vaatii vastuuta ensin tahallisesta ja sitten tuottamuksellisesta virkarikoksesta.

Käsittely jatkunee hovioikeudessa

Professori Tapani arvelee virkarikossyytteiden käsittelyn jatkuvan hovioikeudessa, ehkä vielä korkeimmassa oikeudessa. Tuomiosta saattaa muodostua ennakkotapaus, joka vaikuttaa tulevaisuudessa sosiaali- ja terveysalan käytäntöihin.

Vilja Eerikan tapaus on herättänyt erityisen laajaa yhteiskunnallista keskustelua ja kritiikkiä lastensuojelua kohtaan.

– Yhä useammin rikosjutuista herääkin laaja yhteiskunnallinen keskustelu. Se kuuluu nykyaikaan eikä ole välttämättä ollenkaan huono juttu, kunhan keskustelu pysyy asiallisena ja keskittyy faktoihin, toteaa Tapani.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos