Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut Euroopan historian professori Laura Kolbe kertoi, että vaikka luokista ei puhuta avoimesti, luokkayhteiskunta on kuitenkin olemassa Suomessa.
Euroopan historian professori Laura Kolbe on kirjoittanut kirjan Yläluokka. Kolbe sanoo, että Suomessa ei puhuta avoimesti luokkatunnuksista, mutta Suomi on ”piiloluokkayhteiskunta”.
Moni säpsähtää kuullessaan sanan luokkayhteiskunta. Kolben mukaan Suomessa jopa hävetään sitä, millaisista oloista ollaan peräisin. Samalla omat taustat ovat kuitenkin voimakas osa identiteettiä, olivat ne sitten työväenluokkaiset tai elitistiset.
– Tullaan joko liian alhaalta tai pudotaan liian korkealta. Ja kumpikin identiteetti tuntuu vieraalta siinä nykyajassa.
Kolbe toteaa, että Suomi on koulutususkovainen maa. Asemiin pääsee pätevyydellä, oppineisuudella ja koulutuksella, eikä sukutaustan tai varallisuuden kautta.
– (Koulutususkovaisuus) on se piirre, joka on pitänyt suomalaisen yhteiskunnan liikkeessä ja dynaamisena. Ja (se) on tuottanut kokoajan uudenlaista osaamista sinne yhteiskunnaan yläkerroksiin.
Näkyvätkö sääty-yhteiskunnan jäänteet politiikassa? Keitä ovat porvarit? Onko yläluokka ollut liian ahne? Katso lähetys!