Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylän (ps.) kannalta olisi parasta, jos hänen epäiltyä petostaan ei katsottaisi vanhentuneeksi.
Näin arvioi rikosoikeuden professori, dekaani Jussi Tapani Turun yliopistosta.
Tapani perustelee kantaansa sillä, että silloin rikosepäily tulisi tutkituksi eikä jäisi roikkumaan ilmaan.
– Ideaalitapaus epäillyn (Mäntylän) kannalta olisi, että väite tulisi tutkittua ja todettua, ettei hän ole menetellyt rangaistavalla tavalla. Jos syyteoikeus on vanhentunut, hän on siinäkin tapauksessa syytön, mutta jää jossiteltavaa.
Mäntylän epäillään syyllistyneen petokseen hakiessaan oikeusapua vuonna 2010, jolloin hän ei ollut vielä kansanedustaja eikä ministeri. Syyteoikeus asiassa on vanhentunut, mutta syyttäjä Maija Aarto on hakenut sille jatkoaikaa.
Syyteoikeuden keston venyttäminen on tarkoitettu harvinaiseksi poikkeukseksi. Lisäaikaa ei myönnetä pikkujuttuihin eikä silloinkaan, jos poliisin esitutkinta on syystä tai toisesta venynyt.
Aarto perustelee hakemustaan sillä, että Mäntylän juttu tuli esitutkintaan poikkeuksellisen myöhään, jolloin syyteoikeus oli jo hapantumassa. Hänen mielestään myös erittäin tärkeä yleinen etu vaatii lisäaikaa, koska kyse on yleisen oikeusapujärjestelmän epäillystä väärinkäyttämisestä.
– Eikä käy kieltäminen, etteikö sekin vaikuttaisi, että epäilty on tällä hetkellä ministeri ja kansanedustaja, Aarto sanoo.
Oikeudesta ratkaisu keskiviikkona
Professori Tapanilla ei ole tarkkaa käsitystä tuomioistuinten linjasta.
– Väite oikeusapujärjestelmän väärinkäytöstä voi täyttää syyteoikeuden jatkamisen kriteerit. Sekin voi puhua jatkoajan puolesta, että asia on tullut poliisin tutkintaan poikkeuksellisen myöhään.
Mäntylän asemaan liittyvä peruste sen sijaan on professorin mielestä tulkinnanvarainen, koska tämä nousi ministeriksi vasta väitetyn rikoksen jälkeen. Tapani on joka tapauksessa sitä mieltä, että "järjestelmän luottamuksen kannalta tietyt asiat on parempi tutkia kuin jättää ne kesken teknisistä syistä".
Lapin käräjäoikeus ratkaisee syyttäjän hakemuksen keskiviikkona. Jos syyteoikeus saa jatkoaikaa, Aarto jatkaa syyteharkintaa.
Jos lisäaikaa ei heru, Aarto voi kannella ratkaisusta hovioikeuteen tai tehdä syyttämättäjättämispäätöksen sillä perusteella, että syyteoikeus on vanhentunut.