Puhelin vedessä, hiekanjyvä kamerassa? – Näillä keinoilla ensiapua

Hiustenkuivaaja voi toimia ensiapuna kastuneelle kännykälle. Puhelin kannattaa silti kiikuttaa myös ammattilaisen huollettavaksi.
Hiustenkuivaaja voi toimia ensiapuna kastuneelle kännykälle. Puhelin kannattaa silti kiikuttaa myös ammattilaisen huollettavaksi.Lehtikuva
Julkaistu 04.06.2013 08:24(Päivitetty 19.06.2013 09:21)
Toimittajan kuva
Jukka Auramies

jukka.auramies@mtv.fi

@Auramies

Helteellä ote älypuhelimesta, tabletista tai digikamerasta voi herpaantua. Laitteiden pikaiseen puhdistukseen tai järvivedestä kuivattamiseen on useita keinoja, joista yksi on tärkein.

– Mahdollisimman nopeasti virrat pois ja laite huoltoon. Myös sim- ja muistikortit kannattaa poistaa ja niiden aukot jättää auki, neuvoo matkapuhelinhuoltoyrittäjä Mikko Suomäki jyväskyläläisestä Huoltokukosta.

Kastuneista puhelimista on syytä poistaa myös akku, että virransyöttö katkeaa. Merivesi on puhelimille suolapitoisuutensa vuoksi makeaa vettä haitallisempaa. Järvestä poimittua puhelinta kannattaa silti huuhdella hanan alla vain erityistapauksissa.

– Vesi itsessään ei tee puhelimelle vauriota, vaan kun siellä virta kiertää ja tulee hapettumia sinne emolevylle, niin siellä on pieniä oikosulkuja vedessä olevien aineiden johdosta, Suomäki jatkaa.

Sauna ja uuni avuksi?

Kännyköitä on yritetty kuivattaa myös uunissa ja saunassa. Varomaton käsittely saattaa kuitenkin aiheuttaa laitteille lisävahinkoa.

– Muutaman minuutin puhaltelu hiustenkuivaajalla voi joissain tapauksissa olla hyödyksi, mutta varsinaisesti pelastajaksi siitäkään ei ole, koska sisälle päässyttä vettä se ei poista. Laitetta ei kannata käynnistää, ennen kuin sen on tarkastuttanut huollossa.

Alkoholia sisältävillä puhdistusaineilla Suomäki ei pienelektroniikan kanssa läträisi.

– Puhelimissa on hirveän vähän aukkoja, joita saisi puhdistettua avaamatta puhelinta. Ehkä vain iPhone 4:n pohjassa olevaa latausliitintä voisi jollain elektroniikan puhdistusaineella hiukan kastumisen jälkeen puhaltaakin, mutta aika varovasti.

Suomäen mukaan tableteista Applen laitteiden huoltaminen itse on mutkikasta, sillä laitteita on hankala avata. Samsungin tabletteihin pääsee kuitenkin käsiksi älypuhelinten tapaan.

Ultraääni pesee hapettumat

Ultraäänipesua puhelin tai muut pienelektroniikka vaatii, jos laite on ehtinyt olla kastuneena jo jonkin aikaa.

Tällöin emolevylle on ehtinyt tulla hapettumia, jotka ultraäänipesulla saadaan hyvin pois, saadaan oikosulut ja muut katoamaan, Suomäki jatkaa.

Kameroiden murheenkryyninä rannoilla ovat objektiivin väliin jäävät hiekanjyvät. Kun laitetta avaa ja sulkee, yksikin hiekanjyvä voi naarmuttaa laitetta ikävästi. Tehokkain tapa saada hiekka pois on käyttää imuria. Jos rannalle ei sattunut rikkaimuria mukaan, kannattaa Suomäen mukaan ottaa kamerasta akku pois, jos objektiivi on hiekkaan pudotessa auki. Tällöin objektiivi ei sulkeudu itsestään ja imurilla pääsee laitteen kimppuun kätevästi.

Auringonpaahteen aiheuttamista pienelektroniikkavaurioista Suomäki ei ole kuullut.

– Usein puhelin ilmoittaa, että lämpötila on liian korkea, enpä suostu toimimaan ja tottelemaan kunnolla. Niistä harvoin aiheutuu pysyvää vauriota, jos laitteen vie varjoon ja viileämpään, niin palautuu ennalleen.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa