Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) varoittaa synnyttämästä väärinkäsityksiä Suomen virallisesta kannasta Ukrainan sotaan.
Hän sanoo pitävänsä välttämättömänä, että kansanedustajat kannanottoja esittäessään korostavat, missä roolissa kulloinkin esiintyvät.
Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) kertoi eilen Helsingin Sanomille uskovansa, että lännen sotilaallinen väliintulo on ennen pitkää vääjäämätön, joten se olisi parempi tehdä ennemmin kuin myöhemmin.
Lue lisää: MTV Uutiset seuraa Ukrainan sotaa – tässä tuoreimmat tiedot
Vanhanen uskoo, että puolueista on lähtenyt viestejä, että Halla-ahon mielipide ei ollut valiokunnan tai koko eduskunnan kanta.
– Eduskunnalla ei ole muodollista menettelyä tällaisissa tilanteissa vaan keskustelu kuuluu poliittisen prosessin puolelle. Edustajilla on mielipiteenilmaisun vapaus, Vanhanen vastasi.
– Ulkopolitiikan linjaukset Suomen osalta kuuluvat presidentin ja valtioneuvoston toimivaltaan ja meidän kaikkien on hyvä huolehtia siitä, että Suomen ulkopuolella ei synny väärinkäsityksiä siitä, mikä on maamme virallinen kanta, hän kirjoitti.
Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi eilen Halla-ahon lausuntoja.
– Tämä oli kovasti sanottu valiokunnan puheenjohtajalta. Uskon, että eduskunta omalta osaltaan arvioi, onko tässä millä tavalla menetelty, hän sanoi toimittajille eduskunnassa.
Halla-aho puhuu "ysimillisestä rauhoittavasta"
Halla-aho vetosi eilen myös englanninkielisessä tviitissään, että Nato, YK ja EU pysäyttäisivät Venäjän joukot "ennen kuin meillä on uusi Groznyi ja Aleppo keskellä Eurooppaa". Samassa ketjussa pohditaan, voisiko Venäjä todella käyttää ydinaseita.
Halla-aho toteaa, että tämä ei ole yhden miehen käsissä. Jos presidentti Vladimir Putin oikeasti yrittää laukaista ydinaseita, Halla-aho sanoo olevansa melko varma siitä, että joku huolehtii "ysimillisen rauhoittavan" takaraivoon.
Ajatuksia lännen väliintulosta hän esitti jo viikonloppuna. Hän kirjoitti lauantaina Twitterissä, että Naton tai jonkun pitäisi lähettää joukkoja Ukrainan länsipuoliskoon ja ottaa ilmatila haltuunsa.