Puhu näistä puolisollesi ennen kuin on liian myöhäistä

pariskunta_pöydän_ääressä
Eläkeiän lähestyessä vaikeistakin asioista on kyettävä keskustelemaan puolison kanssa. Kuvituskuva.Colourbox.com
Julkaistu 06.09.2015 12:00

MTV LIFESTYLE

Lähestyykö eläkeikä? Työnteon loppuminen merkitsee suurta muutosta paitsi arkeen myös parisuhteeseen. Puhumalla puolisosi kanssa toiveista ja odotuksista etukäteen sujuu eläkkeelle laskeutuminen helpommin. On myös asioita, joista keskustelu on ehdottoman tärkeää – ennen kuin on liian myöhäistä.

”Kuinka haluat viettää aikaa kun olemme eläkkeellä?”

– Ihmiset pyhittävät paljon aikaa ja energiaa raha-asioiden miettimiseen, mutta vain vähän eläkeajan henkisen puolen suunnitteluun, sanoo psykologian tohtori ja A Couple’s Guide to Happy Retirement -kirjan kirjoittaja Sara Yogev.

Eläkkeellä koittavasta vapaa-ajasta puhuminen on tärkeää, koska se vähentää masennusta ja voi vähentää tai jopa poistaa kokonaan monelle iskevän pettymyksen tunteen eläkeajan alkaessa.

– Tutkimukset ovat osoittaneet, että jopa joka kolmas eläkeläinen potee masennusta kahden ensimmäisen eläkevuotensa aikana. Tämä lisää parisuhteessa riitoja ja vähentää molempien osapuolien onnellisuuden tunnetta.

Monet riidat ja yhteenotot ovatkin seurausta siitä, että eläkeajasta tai itse parisuhteesta ei ole puhuttu riittävästi.

– Eläkkeelle jääminen muuttaa parisuhdetta monelta kantilta, tohtori Yogev sanoo.

– Puolisoiden on keskusteltava siitä, mitä he haluavat tapahtuvan ja mitä haluavat tehdä – yksinään tai yhdessä. Ajasta yhdessä ja erillään, kotitöiden jakamisesta ja muista asioista on neuvoteltava.

Yogevin mukaan mitä aiemmin suunsa avaa, sitä parempi, mutta ylipäätään tärkeintä on saada keskustelu vireille aiheesta.

”Miten toimimme, jos lapset pyytävät rahaa?”

Vuonna 2013 Yhdysvalloissa tehty kysely osoitti, että lähes 60 prosenttia isovanhemmista oli lainannut rahaa lapsilleen edellisen vuoden aikana. Vuonna 2014 toinen selvitys taas osoitti, että yli puolet isovanhemmista oli lainannut tai aikeissa lainata rahaa lapsenlapsilleen yliopisto-opintoja varten.

– Äidillinen tai isällinen vaisto ei häviä, vaikka lapset kasvavat aikuisiksi, sanoo kuluttajaneuvoja Eleanor Blayney.

– Realiteetit on kuitenkin huomioitava. Kun lapset pyytävät rahaa, vanhempien on tärkeää yhdessä miettiä onko kyseessä laina vai lahja.

Tohtori Yogev kannustaa puolisoita keskustelemaan rahan antamisesta tai lainaamisesta kahden kesken – mikä heitä huolettaa, mitä odottavat ja mitä sietävät – ennen lapsenlapsille tai lapsille puhumista.

”Missä säilytät tärkeitä dokumentteja ja arvotavaroitasi?”

Tätä kysymystä ei usein tohdita esittää, koska se nostaa sairastumisen ja kuoleman haamut pöydälle. Moni kokee jo pahimman pohtimisen yksinään ahdistavaksi – saati aiheesta puhumisen puolison kanssa. Käytännön syistä ja hätätilanteen varalta on kuitenkin tärkeää, että kumpikin tietää tarkalleen, mitä esimerkiksi toisen testamentissa lukee ja mistä muut tärkeät dokumentit ja arvotavarat löytää.

– Kaikki kannattaa myös kirjata ylös ja varmistaa, että tiedot myös päivitetään säännöllisesti. Aviopari voisi kerran vuodessa istua alas, ottaa lasin viiniä ja päivittää kaikki tiedot, Blayney sanoo.

Mistä kaikesta sitten pitäisi keskustella? Blayney neuvoo arvotavaroiden listaamisen lisäksi kirjaamaan ylös esimerkiksi puolison lääkärit ja muut tärkeät yhteystiedot. Myöskään digitaalista omaisuutta ei tule unohtaa.

– Listaa paperille kaikki tärkeät sivustot ja niiden käyttäjätunnukset, joita puolisosi saattaa tarvita.

”Onko jotain uutta, mitä haluaisit kokeilla?”

Winston-Salemin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka monipuolisesti kokeilevat uusia asioita pysyvät positiivisempina. Uudet kokemukset vaikuttavat positiivisesti myös eläkeläispareihin.

pariskunta_pyöräilemässä

Eläkkeellä on aikaa aloittaa uusia harrastuksia, jotka pitävät mielenkin virkeänä.

– Uusien aktiviteettien ja asioiden kokeileminen hidastaa ikääntymistä, tohtori Yogev sanoo.

Uudet puuhat tekevät hyvää myös henkiselle hyvinvoinnille.

– Ikääntymisen myötä on tärkeää sitoutua etsimään uusia mielenkiinnon kohteita, jotka tuovat elämään merkityksellisyyttä – siis jotain, mikä saa meidät nousemaan aamulla sängystä ja innostumaan.

Yogev neuvoo pariskuntia etsimään uusia aktiviteetteja sekä yhdessä että erikseen.

– Kannustan todella ihmisiä myös kokemaan asioita yksinään, jotta kokemuksia voi sitten jakaa puolison kanssa.

”Haluatko asua lähellä perhettä?”

On pareja, jotka asuvat parin korttelin päässä perheistään, kuin myös niitä, jotka asuvat tuhansien kilometrien päässä. Jos suunnittelette muuttoa, miettikää yhdessä, mikä olisi paras vaihtoehto ja mitä asiasta keskustellessa tulisi ottaa huomioon.

Taloudellinen tuki, sosiaaliset mahdollisuudet ja molemminpuolinen huolenpito ovat perheen lähellä asumisen etuja.

– Jokaisella sukupolvella on kuitenkin omat taloudelliset ja henkilökohtaiset haasteensa, kuluttajaneuvoja Blayney sanoo.

Ennen päätöksen tekemistä miettikää eri vaihtoehtoja sekä taloudelliselta että tunneperäiseltä kannalta. Puhukaa aiheesta myös läheistenne kanssa – kaikki eivät halua lähisukulaisiaan seinänaapureiksi, vaikka käytännön syistä se olisikin helpompaa.

”Olisiko aika päivittää testamenttimme?”

Jos sinulla ei ole vielä testamenttia tai viimeistä tahtoa tehtynä, kannattaa sellaisen tekeminen aloittaa heti. Jos sinulla taas on jo testamentti, mutta perhetilanteesi on muuttunut, on aika kaivaa paperit esiin päivitettäväksi.

– Toisessa avioliitossaan elävillä testamentti on tärkeä, sillä avioparilla usein on muitakin kun vain yhteisiä lapsia, Blayney sanoo.

Selvitä, miten kukaan lapsistasi ei jää ilman perintöä, jos aika jättääkin sinusta ennen uutta aviopuolisoasi, ja hän on osoittanut omaisuutensa vain omille lapsilleen. Tarvittaessa ota yhteyttä asiantuntevaan tahoon testamentin teossa.

”Jos menehdyt yllättäen, mitä haluat minun tekevän?”

Kuoleman varalta puolisolle osoitetut henkilökohtaiset toiveet ovat arka aihe. Toiveisiin voi sisältyä mitä tahansa mahdollisesta puolison uudesta avioitumisesta perhesuhteisiin ja kasvatuksellisiin asioihin. 

Kuolemaan varautumisesta puhuminen ensimmäisen kerran on vaikeinta. Kuinka siis aloittaa?

– Terveinä 50–60-vuotiana kuolemasta puhuminen on täysin eri asia kun puolison sairastuttua, jolloin toisen poismenon tietää olevan edessä, tohtori Yogev sanoo.

– Joidenkin tapa käsitellä vaikeita asioita on kieltää kaikki ennen kuin ne on aivan pakko kohdata ja käsitellä. Toiset taas valmistautuvat paremmin etukäteen.

Vaikeita asioita voi lähestyä monella tavalla. Muista, että puolisosi lähestymistapa voi poiketa omastasi, joten pysy hienotunteisena. Tärkeintä on saada vaikeatkin asiat puhuttua läpi.

Lähde: grandparents.com

Tuoreimmat aiheesta

Rakkaus