Vanhemman hoitokotiin muutosta tai kotiavun tarpeesta puhuminen voi olla vaikeaa sekä lapselle että vanhemmalle. Agingcare-sivusto listasi vinkit, kuinka ottaa asia oman vanhemman kanssa puheeksi.
Tee keskustelusta jatkuva
Jos vanhempasi kykenevät asumaan yksin eivätkä juuri nyt tarvitse kotiapua, asua hoivakodissa tai muussa senioriyhteisössä, voit jutella tulevaisuudesta ohimennen. Näin vältät viestittämästä, että asiasta on pakko puhua juuri jollain tietyllä hetkellä, sanoo vanhempi neuvonantaja ja GMS Associates in Scituate -yrityksen perustaja Gail Samahar Agingcare-sivustolle.
Näin vanhempasi välttää ikävän tunteen, että olisitte joukolla päättämässä hänen tulevaisuudestaan – ja mahdollisesti hänen selkänsä takana. Sen sijaan kevyessä jutustelussa kaikkien mielipide tulee helpommin kuulluksi, ja ajatus tulevasta voi viritä rauhassa taka-alalla.
Mieti mitä sanot – ja miten sanot
Ajan myötä asioista puhuminen on kuitenkin väistämättä edessä. Toisinaan keskustelua voi olla vaikea hallita, ja ne voivat äityä helposti riidoiksi jollei puhetta pidetä oikeilla raiteilla. Korosta keskustelussa positiivisia asioita ja pidä sävy hyvänä. Älä pelottele tai luo uhkakuvia.
Äänensävyllä on myös suuri merkitys. Puhu tietoisesti rauhallisesti ja miellyttävällä äänellä. Korosta, että vanhempasi tekee asioissa itse lopullisen päätöksen. Kuuntele ja arvioi hänen tunteitaan, mutta älä vastaa vihaan tai turhautumiseen samoin takaisin.
Mitä jos…?
Mikäli molemmat vanhempasi ovat edelleen elossa ja yhdessä, kysy, mitä täytyy tapahtua, kun toisesta aika jättää – täytyykö talo myydä ja toisen ehkä muuttaa asumaan avustetusti? Keskustelu saattaa olla vaikea ja surullinen, mutta saat samalla myös tietää mitä vanhempasi toivovat toisilleen, ja mitä he ovat keskenään puhuneet. Kerro että haluat tietää, mitä he toivovat tulevaisuudelta.
Ymmärrä, miksi vanhempasi haluaisi jäädä kotiin
Syvällä sisimmässään moni vanhus pelkää hoivakodin olevan heidän viimeisin asuinpaikkansa.
– Vaikka asiaa voi olla vaikea myöntää tai ilmaista, syy haluttomuuteen muuttaa pois kotoa on usein pelko siitä, että hoitokotiin mennään kuolemaan, kertoo omaishoitajien valmennukseen ja perheiden siirtymävaiheiden palveluihin erikoistuneen LifeBridge Solutions -yrityksen perustaja ja puheenjohtaja Sheri L. Samotin Agingcare-sivustolle.
Vaikka vanhempasi ymmärtäisi muutoksen hyvän puolen, voi oman kuolevaisuuden kohtaaminen olla vaikeaa. Vanhempasi ei välttämättä ole myöskään valmis vaihtamaan kanssasi rooleja: ennen hän piti huolta sinusta, nyt sinä pidätkin huolta hänestä. Myös itsenäisyyden menettäminen voi pelottaa.
Keskustele lempeästi ja muistuta, että haluat vanhempasi itse päättävän asioistaan niin pitkälle kuin mahdollista. Kysy, voisiko joku auttaa häntä eri askareissa kuten ruohonleikkuussa, siivouksessa tai kaupassakäynnissä. Näin hän voisi asua kotonaan kauemmin.
Ota selvää vaihtoehdoista
Hanki tietoa erilaisista senioriasumisen muodoista. Selvitä vanhempiesi taloudellinen tilanne ja vaihtoehtoja rahoitukselle. Mikäli vanhempasi jaksavat, pyydä heitä mukaasi tutustumaan erilaisiin ratkaisuihin. Jotkut voivat haluta pitää visusti kiinni rahoistaan. Ehdota, että he hieman avaisivat taloudellista tilannettaan sinulle – kun tiedät varojen määrän, voit helpommin järjestää vanhemmillesi jotain heidän toivomaansa.
Selvitä, kuinka sairaus etenee
Jos läheiselläsi on diagnosoitu Parkinsonin tauti, dementia tai muu sairaus, ota selvää sen mahdollisesta etenemisestä – ja kuinka se voi vaikuttaa hänen kykyynsä asua kotona tai tehdä päätöksiä asumisen suhteen.
Kerro vanhemmallesi, mitä olet kuullut lääkäriltä tai tutkimuksista, ja pohtikaa, kuinka jonkin eri asumisratkaisut voisivat hyödyttää vanhempaasi puolen vuoden, vuoden tai vaikkapa puolentoista vuoden kuluttua. Nykyhetken ja tulevaan tarpeeseen vastaavan asumismuodon löytäminen yhdellä kertaa takaa sen, ettei uusista muutoista koidu häiriötä myöhemmin vanhempasi elämässä.
Lähde: Agingcare.com