Puita katoaa joulun alla – näin kuusivoroa rangaistaan

Kuusi_varas.JPG
Kuvituskuva.Lehtikuva
Julkaistu 19.12.2013 13:54

Milja Haaksluoto

milja.haaksluoto@mtv.fi

Jäljet lumessa ja jäljelle jääneet kannot voivat kieliä luvattomasta joulukuusen kaadosta. Poliisi käsittelee kuusivarkauksia yleensä näpistyksinä.

– Kun tulin itsenäisyyspäivän juhlasta, mitään ei vielä ollut tapahtunut. Mutta kun iltapäivällä olin käynyt asioillani, huomasin, että metsässä oli joku käynyt häärimässä. Juuri se komea joulukuusi, jota olin ajatellut itselleni, oli mennyt varkaiden kyytiin, metsänomistaja Hannu Salo suree Merikarvia-lehden haastattelussa. Aamulehti puolestaan uutisoi, miten Kangasalalla kunnalta varastettuja joulukuusia jaettiin lopulta ilmaiseksi kunnan työntekijöille.

Joulukuusi ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan kuusen kaatamiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Kuitenkin aina muutama kuusi katoaa joulun alla vorojen matkaan, Ilkka Vaara Metsähallituksesta harmittelee. Näinä aikoina erävalvojat saavatkin pitää silmänsä auki kuusivarkaiden varalle.

Vaara kertoo esimerkiksi Rovaniemen lähistöllä paljastuneista tapauksista, joissa useita kuusia oli kaadettu ilman lupia. Hänen käsityksensä mukaan puita oli kaadettu myytäviksi.

Vorojen kuusimyynnistä tavoittelemat voitot jäävät kuitenkin saamatta, sillä Vaaran mukaan varkaat joutuvat tilille tekosistaan. Aiheutettu vahinko tulee korvata ja lisäksi teosta voi rapsahtaa sakkoja.
Vaara uskoo varkauksien takana olevan harvemmin yksittäisiä, omaan käyttöön kuusta hakevia joulunviettäjiä.

– Uskomme, että kansalaiset haluavat viettää joulua puhtaalla omalla tunnolla. Hintakin on luvalle niin edullinen, Vaara muistuttaa viitaten valtion metsien noin viiden euron hintaiseen kuusenkaatolupaan.

Komisario Vesa Toivanen Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren poliisilaitokselta kertoo, että tänä vuonna koko maassa on jäänyt kiinni vain muutama kuusivoro, yksi esimerkiksi Helsingin Myllypurossa.

Yksittäisen kuusen varastaminen on poliisin silmissä näpistysrikos.
– Siitä saa sakkoja. Ja pahan mielen tietysti, Toivanen toteaa.

Luvatta kaadettu kuusi korvattava

Kaupungit eivät suhtaudu suopeasti kuusen kaatajiin. Esimerkiksi Helsingin tai Tampereen kaupungit eivät myönnä lainkaan lupia puiden kaatamiseen.
 
– Jonkin verran kuusia haetaan luvatta. Aiemmin niitä haettiin enemmän ja silloin valvontakin oli tehokkaampaa. Varsinaista joulukuusivalvontaa ei enää ole, mutta työn ohessa tilannetta vahditaan, Helsingin kaupungin rakennusviraston metsävastaava Vesa Koskikallio kertoo.
 
Kuusivarkaista ei ole seurannut pahoja tuhoja, mutta Koskikallion mukaan monesti koristeeksi on kaadettu kaikkein parhaimpia taimia. Kiinni jäävälle kuusivarkaalle pöllitty puu tulee paljon kalliimmaksi kuin rehellisin keinoin hankittu.
 
– Kaupunki perii maksun, linja on ollut 50 euroa per alkava metri. Esimerkiksi 2,5 metriä korkeasta kuusesta kertyy maksettavaa 150 euroa.
 

Tuoreimmat aiheesta

Studio55