Punainen on intohimon väri

Shutterstock
Kuva: ShutterstockCopyright MTV Oyj 2009/Shutterstock
Julkaistu 14.12.2008 23:59(Päivitetty 22.12.2009 14:18)

Kun pyydät ketä tahansa nimeämään yhden värin intohimon symboliksi, vastaus on lähes sataprosenttisesti punainen.

Kaikki normaalinäköiset ihmiset aistivat värejä samalla tavoin, mutta värejä ryhmitellään eri tavalla eri puolilla maailmaa.

Jos jossakin kielessä on käytössä vain kaksi värin nimeä, ne ovat aina mustaa ja valkoista (vaaleaa ja tummaa) tarkoittavat sanat. Näitten sävyjen välillä on ollut jo luolaihmisten aikana tärkeää tehdä ero esimerkiksi metsästyksen osumatarkkuutta harjoiteltaessa.

Jos värejä on nimetty kolme, ne ovat musta, valkoinen ja punainen. Punaista ei olekaan helppo luokitella "vaaleaksi" eikä "tummaksi", sillä värinä se elää ihan omaa elämäänsä eikä sitä voi olla huomaamatta.

Levoton väri

Kuva: Shutterstock

Punainen symbolisoi eri puolilla maailmaa suuria tunteita, kuten intohimoa, valtaa, kunniaa ja aggressiota, mutta myös iloa ja onnea. Se kiinnittää huomiota missä yhteydessä tahansa. Punaiseen pukeutuva ei sulaudu massaan vaikka haluaisi – eikä yleensä missään nimessä haluakaan!

Punainen tekee myös fyysisesti voimakkaan vaikutuksen, sillä se on silmän kautta näköhermoon kaikkein voimakkaimman ärsykkeen tuottava väri, jonka väitetään muun muassa nostavan ihmisen sykettä. Punaiseen pukeutujat tuntevat olonsa lämpimämmäksi punaisessa kuin muissa sävyissä, mikä näin ollen pitääkin paikkansa, ja punaiseen pukeutuneen lähellä on fyysisesti aktiivisempi olo.

Punainen panee ajatukset liikkeelle, mutta ei inspiroi kanavoimaan niitä mitenkään tuottavasti kuten vaikka vihreä. Punaista sanotaankin "levottomaksi väriksi". On väitetty, että punasävyisessä huoneessa toimitaan helposti harkitsemattomasti – intohimon vallassa.

Monet käyttävät tätä väriä tarkoitusperiä sen kummemmin ajattelematta tai tiedostamatta siksi että sattuvat pitämään siitä tai siksi että punainen sopii hyvin heidän muihin väreihinsä. Toisaalta on väitetty, että nainen panee päälleen punaista erityisesti niinä päivinä kun haluaa menestystä miesrintamalla.

"Syntisen punainen" erottuu

Shutterstock

Kuva: Shutterstock

On kuitenkin syytä korostaa, että punaisella ja punaisella on eroa. Mitä enemmän sinistä punaisen

sävyssä on mukana, sitä vähemmän kiihkoa se herättää. Esimerkiksi viininpunainen huokuu enemmänkin arvottomuutta ja pinkki söpöyttä kuin intohimoa. Niin sanotussa joulunpunainen taas taittuu usein liikaa oranssiin, jotta se saisi aikaan saman vaikutuksen kuin oikein hehkuva, intohimoinen punainen.

Vertailemalla eron huomaa selvästi, ja esimerkiksi "synnillisen punaisia" pussilakanoita makuuhuoneeseen etsivän silmä ei erehdy koskaan. Oikea sävy pistää kyllä silmään kun sen näkee.

Ei ole mikään sattuma, että ilotaloissa on aina käytetty paljon hehkuvaa, syvää punaista esimerkiksi tapeteissa ja raskaissa samettiverhoissa. Sen sijaan kotioloissa sitä ei yleensä ole esillä esimerkiksi olohuoneessa ainakaan kovin suurena pintoina, mutta yksityisemmissä tiloissa asia on toinen.

Koska makuuhuoneessa on tarkoitus myös levätä ja nukahtaa rauhallisesti, seiniä ei sielläkään usein maalata punaisiksi, mutta punaiset yksityiskohdat, kuten lakanat, verhot ja matot ovat myyjien mukaan suosittuja, yöpaidoista puhumattakaan.

Julistaja vai ensirakastaja?

Kuva: Shutterstock

Kuva: Shutterstock

Entäpä sitten huulipunat! Kun nainen on liikkeellä metsästysaikeissa, hänellä ei ole huulillaan kainoja naturel- tai nudesävyjä vaan kirkasta punaista, usein vielä kiillolla tehostettuna. Tulipunaiset kynnet, punainen mekko ja punaiset korkokengät viimeistelevät lookin.

Miehelle ei ehkä ole yhtä helppoa panna huomiovaloja päälle, sillä punaiseen paitaan pukeutunut mies mielletään usein edelleen enemmänkin poliittiseksi julistajaksi kuin intohimoiseksi henkilöksi.

Sen sijaan tulipunainen solmio juhlapuvussa tai hyvälaatuinen punainen villapaita saattaisivat ajaa asiaansa. Vaimojen on kuitenkin turha olla huolissaan, jos mies valitsee aina punaisen solmion pikkujouluihin lähtiessään; saattaahan hän pitää väristä muistakin syistä. Miehen juhlapukeutumisessa kun on paljon vähemmän vaihtelumahdollisuuksia kuin naisilla.

Punainen on myös monien mielikuvallisesti leimallisesti naisellinen väri, joten sen valinneelta mieheltä edellytetään varmaa makua ja siviilirohkeutta.

Teksti: Hanna Myllys

Kuvat: Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle