Punainen pistos, sekavaa oloa ja muistinmenetyksiä: Uusi huumaustapa leviää Euroopassa – ilmiö tunnustetaan, mutta todisteita on vähän

Ympäri Eurooppaa on raportoitu niin kutsuttuja needle-spiking-tapauksia baareissa ja yökerhoissa. Käsitteelle ei ole virallista suomenkielistä ilmausta, mutta käytännössä se tarkoittaa ihmisen piikittämistä huumaavalla aineella.

20-vuotiasta naista piikitettiin ruiskulla festivaaleilla Tampereella – "Kaikki raajat puutuivat, kaulaa kuristi ja kuumotti".

Ihmisiä on kuitenkin huumattu kautta aikain baareissa, yökerhoissa ja klubeilla. Yleensä sekoittamalla tai piikittämällä neulalla juomaan tyrmäystippoja tai muuta haitallista ainetta. Ilmiö tunnetaan termillä drink spiking.

Ilmiö sinänsä ei siis ole uusi, mutta nyt se on saanut Euroopassa uuden röyhkeämmän ja hirvittävämmän muodon. Suoraan ihmiseen piikittämiseen.

Myös Suomessa epäillään tapahtuneen vastaavaa viime lauantaina Helsingissä ja kaksi viikkoa sitten Tampereella Blockfest-festivaaleilla.

Euroopassa ensimmäiset epäillyt tapaukset vuosi sitten

Euroopassa ensimmäiset needle-spiking-tapaukset raportoitiin jo lokakuussa Skotlannissa Dundeessa.

Yliopisto-opiskelija Katy Stevenson kertoi skotti-iltapäivälehti Daily Recordille lokakuun lopussa, että hän oli jonottamassa ystäviensä kanssa yökerhoon, kun tunsi pistoksen jalassaan.

Kertomansa mukaan hän ei muista loppuillastaan mitään, joten hän kysyi ystäviltään, mitä edellisiltana oli tapahtunut.  

Ystävät kertoivat, että hänen käytöksensä oli muuttunut epävakaaksi, joten eräs ystävistä taivutteli Stevensonia, että hän saattaisi tämän kotiinsa.

Kotona Stevensonin mieliala vaihteli edelleen, hän ei muistanut kämppäkavereidensa nimiä ja hän oli ruvennut itkemään hysteerisesti ilman syytä. Ystävä sai lopulta puhuttua Stevensonin nukkumaan.

Aamulla hän huomasi reidessään pistojäljen, jonka ympärillä oli mustelmia. Ystävän mukaan Stevenson oli yltä päältä hiessä. Lääkärit vahvistivat sen, että Stevensonia oli piikitetty neulalla. Aineesta lääkärit eivät osanneet sanoa mitään. 

Britanniassa eniten piikittämistapauksia Euroopassa

Pian samankaltaisia tapauksia kuului myös Britanniasta. Uhreina ovat olleet juuri Stevensonin kaltaiset nuoret naiset viettämässä iltaa baareissa tai yökerhoissa.

Useimmilla muillakin oireet olivat samankaltaiset kuin Stevensonilla: punoittava pieni pistosjälki sekä muistikatkoksia.

Lisäksi monet ovat kertoneet kärsineensä pahoinvoinnista – vaikkeivat olisi juoneet juurikaan mitään alkoholipitoista – väsyneisyydestä, voimattomasta olosta, pistoskohdan puutuneisuudesta ja yleisesti sekavaisuudesta.

Jotkut ovat myös maininneet, etteivät he jaksa kannatella päätään tai pysyä pystyssä omin voimin.

Britannian kansallinen poliisipäälliköiden neuvosto laati tämän vuoden tammikuussa raportin huumaavien aineiden piikittämisestä maan sisäasioiden valiokunnalle.

Raportin mukaan poliisi oli saanut viime vuoden syyskuussa yhteensä 1032 ilmoitusta piikityksistä. Suuri osa niistä oli tapahtunut lokakuun aikana. Raportin mukaan 1032 tapauksesta 868:ssa uhri oli nainen. Uhrien keski-ikä oli 22 vuotta.

The Guardianin tietojen mukaan nyt tapauksia olisi raportoitu jo 1382.

Se on suurin raportoitu tapausten määrä Euroopassa.

Seuraavana tulee Ranska, jossa tapauksia on raportoitu eri arvioiden mukaan 400–800.

Kesäkuussa 2022 Ranskan poliisi oli saanut yhteensä 302 tapausta käsittelyyn.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ranskan sisäministeriö on vahvistanut kansainväliselle televisiokanava Euronewsille, että 80 prosenttia uhreista on ollut nuoria naisia.

Ranskan poliisi kertoi Euronewsille, että Ranskassa ensimmäiset piikittämällä tehdyt huumaamiset tehtiin kesällä 2021.

Piikitystapauksia raportoitiin tapahtuneen erityisesti festivaaleilla, keikoilla ja yöelämässä Lyonissa, Strasbourgissa, Lillessä, Bourdeaux’ssa, Dijonissa, Pariisissa, Toulousessa, Nantesissa, Nancyssa ja Rennesissä.

Tapauksia ympäri Eurooppaa

Huumaamista piikittämällä on tapahtunut myös Belgiassa, Espanjassa, Sveitsissä ja Saksassa.

Belgian pääkaupungissa Brysselissä piikitys tapahtui Pride-kulkueen aikaan toukokuussa. Teosta ei saatu ketään kiinni.

Espanjassa oli kirjattu 23 tapausta elokuun loppuun mennessä. Myös siellä uhrit ovat olleet nuoria naisia, nuorin jopa 13-vuotias, jonka verestä löydettiin MDMA-huumetta.

MDMA tunnetaan paremmin ekstaasina, mutta sen käytöstä seuraavat vaikutukset eivät täsmää niihin oireisiin, joita piikityksen uhrit ovat kertoman mukaan kokeneet.   

Alankomaissa piikityksiä on raportoitu tapahtuneen 20–40.

Ainoastaan Alankomaissa piikityksestä epäilty tekijä on saatu kiinni.

Paikallinen poliisi vangitsi 31-vuotiaan georgialaismiehen viideksi kuukaudeksi epäiltynä huumaavan aineen piikittämisestä Haagissa musiikkifestivaaleilla.

Useat festivaaleilla olleet ihmiset kertoivat poliisille nähneensä miehen piikittäneen ihmisiä. Poliisi löysi mieheltä ruiskun. Ruisku tutkittiin ja paljastui, että siinä oli jäänteitä kokaiinista, heroiinista ja "leikkausaineesta", joita ilmeisesti käytetään virkistysaineiden leikkaamiseen.

Sveitsissä piikityksiä on tapahtunut kahdeksalle ihmisille. Useimmat heistä olivat nuoria naisia. 

Ilmiö tunnustetaan, mutta todisteita on vähän

Ilmiön hähmäisyyttä kuvaa juuri se, että todellisista tapausluvuista ei ole täyttä varmuutta edes viranomaisilla.

Kaikki piikityksen uhreiksi epäilevät henkilöt eivät ilmoittaudu poliisille tai lääkärille, ja toisinaan ilmoittaudutaan liian myöhään, jolloin verestä tai virtsasta ei ole enää löydettävissä mitään epäilyttäviä huumaukseen viittaavia aineita.

Ranskassa vain kahdessa tapauksessa uhrin verestä on löydetty GHB-ainetta eli gammahydroksivoihappoa.

Duodecim-lehden mukaan GHB on luokiteltu erittäin vaaralliseksi huumausaineeksi.

GHB:n käyttäminen piikittämällä tehdyissä huumaamisissa on myös kyseenalaistettu.

Ainakin Britannian, Ranskan ja Alankomaiden viranomaiset ovat epäilleet GHB:n käyttämistä piikityksissä. He perustelevat väitettään sillä, että GHB:n injektoimiseksi tarvittaisiin paksumpi neula. Tiettävästi piikityksissä olisi käytetty erittäin ohutneulaisia ruiskuja.

Yleisestikin piikittämällä tehtyjen huumaamisten todenperäisyyttä on epäilty.

Viranomaisten mukaan piikittämistä tanssilattialla tai muussa paikassa, jossa on paljon ihmisiä, on vaikeaa tehdä huomaamatta. Lisäksi piikittäjän pitäisi kantaa ruiskua mukanaan ja onnistua piilottamaan se piikityksen jälkeen.

On myös arveltu, että huumaamisissa olisi mahdollisesti käytetty flunitratsepaamia eli kauppanimeltään Rohypnolia. Rohypnol kehitettiin alun perin unilääkkeeksi vuonna 1970. Suomessa sen myyminen lopetettiin jo vuonna 1991 huonon menekin vuoksi.

Myös skopolamiinia ja fentanyylia on epäilty käytettävän piikityksissä.

Lue myös:

    Uusimmat