Epäillyt yökerhopiikitykset huolestuttavat: MTV pyysi lääkäriä arvioimaan riskiä tulla huumatuksi – tältä erilaiset neulat näyttävät

8:36img
Työterveyshuollon erikoislääkäri Toni Vänni Terveystalosta esitteli MTV Uutiset Livessä, kuinka injektioneulat toimivat ja mikä merkitys neulan paksuudella on aineen kulkeutumiseen ja kivun tunteeseen.
Julkaistu 07.09.2022 20:46
Toimittajan kuva
Janne Ahjopalo

janne.ahjopalo@mtv.fi

Yllättävä neulanpisto festivaaleilla tai yökerhossa huumaustarkoituksessa on vaikea tehdä täysin huomaamatta, rauhoittelee erikoislääkäri Toni Vänni. Tärkeää on ottaa epäillyssä tapauksessa heti yhteys sairaalaan ja poliisiin.

Poliisi on selvittänyt Suomessa viime aikoina ainakin kahta epäiltyä piikitystä huumaamistarkoituksessa.

Poliisihallitus kertoi elokuun lopussa, että toisen henkilön piikittämiset jollain aineella esimerkiksi yökerhossa tai festivaaleilla ovat ainakin toistaiseksi olleet yksittäistapauksia eivätkä laaja ilmiö. Epäillyt yökerhopiikitykset ovat herättäneet huolta erityisesti nuorten naisten keskuudessa.

Lue myös: Tampereella ensimmäinen rikosilmoitus piikityksestä Blockfesteissä – uhrin äiti kertoo tyttärensä joutuneen viettämään useita tunteja ensiavussa

Britanniassa raportoitu yli tuhat tapausta

Esimerkiksi Britanniassa yökerhopiikitykset ovat saaneet paljon palstatilaa tiedotusvälineissä.

Helmikuuhun 2022 mennessä piikitysepäilyjä oli raportoitu saarivaltiossa puolen vuoden ajalta yli 1300. Brittiläisessä poliisiraportissa kerrotaan, että uhrit ovat olleet tavallisimmin 18–21-vuotiaita opiskelijanaisia.

Lue myös: Uusi huumaustapa leviää Euroopassa – ilmiö tunnustetaan, mutta todisteita on vähän

Epäillyt hyökkäykset ovat tapahtuneet lähinnä pubeissa ja klubeilla, mutta ei niinkään yksityistiloissa.

Brittiraportin mukaan tekijöitä on saatu harvoin kiinni, eikä tuomioitakaan ole liiemmälti jaettu. Arvostelijoiden mielestä raflaavat otsikot saarivaltion yökerhopiikityksistä ovat "sosiaalista paniikkia". 

Lääkäri: Piikkiä ei saa osumaan suoneen helposti

MTV Uutiset kysyi suomalaislääkäriltä arviota siitä, minkälainen riski suomalaisessa yökerhossa on joutua huumatuksi piikityksen uhrina. Terveystalon työterveyshuollon erikoislääkäri Toni Vännille ei ole tullut piikitysepäilyjä vastaan. 

– Aikaisempina vuosina toki huumausepäilyjä on ollut kyllä baareissa ja yökerhoissa. Uusi juttu minullekin. Hieman ihmettelen, miksi kukaan alkaisi toista piikittää yökerhossa.

Mulla miten vaikeaa piikittämällä huumaaminen väenpaljouden keskellä ylipäätään on? Lääkärin mukaan injektioneulan ei välttämättä tarvitsisi osua suoneen.

– Lihakseenkin voi piikittää lääkeainetta. Terveydenhuollossa on paljon lääkkeitä, jotka pistetään pelkkään lihakseen. Jos taas lääkeaineelle tai myrkylle halutaan nopea vaste, verisuoneen pistäminen on tehokkain tapa. 

Lue myös: Täysi-ikäistymistään juhlimassa olleen Adan ilta sai karmaisevan käänteen – raajat puutuivat ja taju oli lähteä

"Suoneen pistäminen yökerhossa ei onnistu"

Verisuonen etsiminen hämyisessä yökerhossa vaatisi sen sijaan hyökkääjältä tarkkuutta ja aikaa. Se taas herättäisi helposti sivullisten huomion.

– Jos klinikka- ja osasto-olosuhteissa etsitään pientä verisuonta, menee siinä useampi hetki. Suoneen pistäminen yökerhossa ei kyllä onnistu, uskoo Vänni. 

Lihakseenkaan pistäminen ei ole aivan ongelmatonta ja huomaamatonta. Pelkästään millilitran pistäminen lihakseen on lääkärin mukaan melkoinen työ. 

– Riippuu toki kuinka isoa neulaa käytetään. Ei se mikään maailman helpoin homma ole varsinkaan niin, että kohde ei huomaisi toimenpidettä.  

Lue myös: Poliisi: Toisen henkilön piikittämiset ovat tämän hetken tietojen perusteella yksittäistapauksia

Aineen sujauttaminen juomaan tavallisempaa

Pistäminen myös sattuu, muistuttaa erikoislääkäri Toni Vänni.

– Pistämisen todennäköisesti huomaa. Aika moni joka on käynyt rokotuksessa tietää, että sen kyllä huomaa. Toki jos on kovin päihtynyt, havainnointi voi olla heikentynyt. Tavallisempi tapa on panna ainetta jonkun juomaan.  

Nopean piikityksen voisi periaatteessa tehdä adrenaalikynällä, mutta senkin käytön lääkärin mielestä huomaisi helposti. 

Epäillyn yökerhopiikityksen suomalaisuhrit ovat kertoneet muun muassa sekavuudesta ja raajojen velttoudesta.

Mikä aine tällaista voisi aiheuttaa, jos kyse ei ole nautitusta alkoholista tai muusta käytetystä päihteestä? 

– Jotain huumaavaa ainetta, rauhoittavaa. Tulee mieleen unilääkkeet, bentsodiatsepiinit. Toki se voisi olla jokin muu keskushermostoon vaikuttava lääke tai ihan huumausaine.

Jos epäilee joutuneensa piikityksen uhriksi, yhteyttä tulee ottaa välittömästi lääkäriin ja poliisiin. Piikityksessä käytetty aine pystytään selvittämään verikokeella.

Katso videolta, kuinka lääkäri esittelee erikokoisia injektioneuloja!

Tuoreimmat aiheesta

Huumeet