Puolalaisen uutistoimiston sivuilla uutisoitiin liikekannallepanosta – Venäjän kyberhyökkäystä epäillään valeuutisen lähteeksi

Puolalaisuutistoimisto poisti virheellisen uutisen muutaman minuutin kuluttua sen ilmestymisestä ja sanoi, ettei uutinen ollut peräisin heiltä.

Puolan hallituksen mukaan maan valtiollisen uutistoimisto PAP:in sivuilla näytettiin perjantaina virheellinen uutinen puolalaisten liikekannallepanosta Ukrainaan.

Puolan turvallisuusviranomaisen edustaja Jacek Dobrzynski kertoo viestipalvelu X:ssä, että kyseessä oli todennäköisesti Venäjän tekemä kyberhyökkäys. Dobrzynskin mukaan viranomaiset ovat ryhtyneet pikaisiin toimiin asian tiimoilta.

PAP poisti uutisen muutaman minuutin kuluttua sen ilmestymisestä ja sanoi, ettei uutinen ollut peräisin heiltä. Uutinen ilmestyi sivuille uudelleen, ja se poistettiin vielä toistamiseen.

Virheellisessä uutisessa väitettiin, että pääministeri Donald Tusk oli sanonut Puolan ilmoittavan osittaisesta liikekannallepanosta heinäkuun 1. päivänä. Virheellisen uutisen mukaan 200 000 Puolan kansalaista kutsuttaisiin pakolliseen asepalvelukseen ja kaikki kutsutut lähetettäisiin Ukrainaan.

PAP sanoo tutkivansa virheellisen uutisen ilmestymistä. Sivuille ilmestyneessä artikkelissa ei ollut suoria sitaatteja, tarkkaa lähdettä tai kirjoittajan nimikirjaimia.

Huhtikuussa hakkerit hyökkäsivät myös Tshekin uutistoimisto CTK:n verkkosivuille ja julkaisivat kaksi virheellistä tekstiä, joiden mukaan maan tiedustelupalvelu olisi estänyt iskun Slovakian presidentiksi valittua Peter Pellegriniä kohtaan.

Tshekin poliisi ja turvallisuustietopalvelu tutkivat tapausta.

Lue myös:

    Uusimmat