Eduskuntaryhmät ovat sopineet, miten eduskunnan eri valiokuntien puheenjohtajuudet jakautuvat tällä vaalikaudella. Kokoomus, perussuomalaiset ja SDP saivat itselleen kukin neljä puheenjohtajanpaikkaa.
Suurin osa vasta valituista kansanedustajista tekee tärkeimmät työtehtävänsä eduskunnan valiokunnissa.
Puolueet päättivät tänään niin sanotussa "huutokokouksessa", minkä valiokunnan puheenjohtajuuden kukin puolue tälle vaalikaudelle saa.
Kokoomus otti itselleen suuren valiokunnan, perustuslakivaliokunnan, puolustusvaliokunnan sekä työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtajuudet.
Perussuomalaiset otti hallinto-, laki-, maa- ja metsätalous- sekä talousvaliokunnan puheenjohtajuudet.
SDP otti ulkoasiain-, tarkastus-, sivistys- sekä sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajuudet.
Valtiovarainvaliokunnan sekä liikenne- ja viestinävaliokunnan puheenjohtajuus on tällä vaalikaudella keskustalla, tiedusteluvaliokunnan RKP:lla, tulevaisuusvaliokunnan vasemmistoliitolla ja ympäristövaliokunnan vihreillä.
Kristillisdemokraateille ja Liike Nytille valiokuntien puheenjohtajanpaikkoja ei riittänyt.
Puheenjohtajilla on valtaa
Puolueet saivat valita itselleen mieluisien valiokuntien puheenjohtajuudet vuorotellen vaalituloksen voimasuhteiden mukaisesti.
Valinnoista voi päätellä puolueiden painopisteitä: esimerkiksi kokoomus haluaa vaikuttaa EU- ja puolustusasioihin, SDP sote- ja koulutusteemoihin, ja perussuomalaiset maahanmuutto- sekä maa- ja metsätalouskysymyksiin.
Valiokuntien puheenjohtajajaolla on merkitystä, sillä puheenjohtajalla on merkittävä valta siinä, miten lakiesityksiä valiokunnissa käsitellään ja keitä asiantuntijoita niihin liittyen kuullaan.
Valiokuntiin nimetään väliaikaiset jäsenet ja puheenjohtajat ensi viikolla. Pysyvät jaot tehdään vasta siinä vaiheessa, kun Suomeen on saatu hallitus ja on selvillä, ketkä hallituspuolueiden kansanedustajat pääsevät ministereiksi.
Juttua muokattu kello 17.51. Keskusta sai myös valtiovarainvaliokunnan puheenjohtajuuden.