Ukrainalla on edessä näytön paikka länsimaille, että Ukrainalle tarjotusta sotilaskoulutuksesta ja sotakalustosta on ollut konkreettista apua sodassa Venäjää vastaan.
Kansanedustaja ja puolustusvoimien entinen komentaja Jarmo Lindberg (kok.) arvioi MTV Uutisille, että Ukrainalla on paineet osoittaa sotakalustoa lahjoittaneille maille, että niillä saadaan jotain aikaiseksi.
Jos tai kun Ukraina aloittaa vastahyökkäyksen venäläisjoukkoja vastaan, arvelee Lindberg sen noudattavan sodalle tyypillistä käsikirjoitusta.
– Yllätys on se avainsana. Sitten kun alkaa tulla iskuja sarjana erilaisiin kohteisiin ja alkaa se yleinen arvuuttelu, että onko operaatio nyt käynnissä, voidaan kysyä että onko tämä harhautusoperaatio ja se itse isku tulee jonnekin muualle. Tämä on se yleinen käsikirjoitus.
Vastahyökkäyksen alkua on odotettu jo pitkään, se ei ole salaisuus. Muun muassa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kertonut yleisesti, että vastahyökkäyksen aikataulu on jo sovittu.
– Harkovan isku näytti ensin siltä, että iskut suunnataan etelään, mutta iskettiinkin pohjoiseen.
Lue myös: Harkovan hyökkäys yllätti myös Venäjän propagandakoneiston – ja nyt sillä on kiire: "Sotabloggarit jakavat epäsuotuista videomateriaalia"
Tiistaiaamuisen Moskovan iskun tekijää Jarmo Lindberg ei lähde arvaamaan varmasti. Hänen mukaansa se voi mahdollisesti olla Ukraina, Venäjä itse tai Venäjän sodan vastaiset separatistijoukot. Mikäli kyseessä on viimeisimpänä mainittu, ei ole lainkaan selvää, että siitä on hyötyä Ukrainalle.
– Ukrainan täytyy olla tarkkana, millaisen separatistiryhmän kanssa se tekee yhteistyötä. Mikäli se on sodan oikeussäännöistä piittaamaton väkivalainen ryhmä, se yhteistyö voi kääntyä Ukrainaa vastaan.
Ukrainan tuleekin Lindbergin mukaan selvittää tarkasti, mitkä ovat mahdollisen separatistiryhmän perimmäiset tarkoitukset.
Lue myös: Nämä tahot voivat olla Moskovan iskujen takana, arvioi Jarmo Lindberg: "Jos kyseessä on separatistijoukko, on Venäjällä käsissään uudenlainen ongelma"
Iskussa järkeä Ukrainan kannalta
Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyri Lavikainen totesi tiistaina STT:lle, että lennokki-isku Moskovaan tänä aamuna voisi hyvinkin olla Ukrainan tekemä.
– Iskussa olisi myös järkeä Ukrainan kannalta, Lavikainen kommentoi.
Venäjän puolustusministeriö syytti tänään Ukrainaa "terroristihyökkäyksen" tekemisestä Moskovaan, mutta lisäsi ilmatorjunnan onnistuneen pudottamaan alas kaikki kaupunkiin suunnatut kahdeksan lennokkia.
– Lennokit tai niistä pudonnut romu aiheuttivat vähäistä vahinkoa kahdessa kerrostalossa, eikä vakavia loukkaantumisia sattunut, kertoi kaupungin pormestari Sergei Sobjanin.
Venäjä syyttää Ukrainaa
Myös kuun alussa tehtiin lennokki-isku Kremliin. Venäjän johto syytti iskusta Ukrainaa, mutta iskun kiistänyt Ukraina syytti Venäjän itse lavastaneen lennokki-iskun oikeuttamaan iskuja esimerkiksi Ukrainan johtoa vastaan.
Lavikaisen mukaan Ukraina on tehnyt lennokki-iskuja Venäjälle jo aiemminkin ja kykenisi hyvin tekemään myös iskun Moskovaan.
– Tiedossamme on jo, että Ukraina kykenee tällaisiin lennokki-iskuihin syvälle Venäjälle. Joulukuussahan he iskivät Engelsin lentotukikohtaan, joka on satoja kilometrejä syvällä Venäjällä. Ukrainassa on myös osaamista ja tuotantolaitoksia pitkän kantaman aseiden valmistukseen, Lavikainen sanoo.
Lue myös: Venäjän puolustusvoimat: Alasammutun ukrainalaislennokin osat tappoivat kolme sotilasta Venäjän Engelsin lentotukikohdassa
Venäjän puolustusministeriö kertoi joulukuussa kolmen venäläissotilaan kuolleen, kun Ukrainan lennokin romua putosi Engelsin lentotukikohtaan Venäjällä, noin 650 kilometrin päässä Ukrainan rajalta. Ukraina ei tuolloin suoraan myöntänyt tehneensä iskua, mutta sanoi sen olleen "seurausta siitä, mitä Venäjä tekee Ukrainassa". Vastaavanlaisia iskuja tehtiin myöhemmin lisää lentotukikohdan lähistölle Saratovissa.
Helsingin Sanomien paikalla käyneen kirjeenvaihtajan mukaan aamulla Moskovaan lähetetty lennokki tai sen jäänteet vahingoittivat 25-kerroksisen rakennuksen ylimmän kerroksen huoneistoa. Rakennuksen ulkopuolelle oli tiistaina päivällä kerääntynyt runsaasti mediaa ja poliiseja sekä valokuvia ottaneita ohikulkijoita.
Ukraina haluaa pitää aloitteen itsellään
Jos Ukraina todella teki iskun, liittyisi se Lavikaisen mielestä ennen kaikkea sen valmistelemaan vastahyökkäykseen.
– Ajatuksena luultavasti on, että aloite pysyy koko ajan Ukrainan hallussa. Venäjä joutuu toimimaan reaktiivisesti ja keskittämään resurssejaan kauas Ukrainasta, juuri kun Ukraina valmistelee vastahyökkäystään. Ilmapuolustusta joudutaan vahvistamaan, eli Moskovassa kannattaa pitää kalustoa valmiina. Ukrainalle panokset ovat asiantuntijan mukaan kovat: jos Ukrainan vastahyökkäys epäonnistuu, uutta mahdollisuutta ei tule vähään aikaan.
– Jos joukot kuluvat kovasti ja länsimaista kalustoa haaskaantuu, Ukrainalla menee kauan vahinkojen paikkaamiseen, Lavikainen arvioi. Kremlin mielestä iskut olivat vastaus Venäjän Ukrainaan tekemiin iskuihin.
– On päivänselvää, että nyt on kyse Kiovan vastatoimista erittäin tehokkaisiin iskuihin Ukrainan komentokeskuksiin, sanoi Kremlin edustaja Dmitri Peskov tiistaina.
Peskovin mukaan iskut Moskovaan eivät kuitenkaan ole johtaneet siihen, että kaupungin ja sen ympäristön asukkaat olisivat nyt uhattuina.
Lavikaisen mukaan lennokki-iskulla saatetaan myös haluta vaikuttaa tavallisten venäläisten mielipiteisiin.
– Se, että Moskovaan isketään lennokeilla, ei kuulu siihen tarinaan, jota venäläisille taisteluista Ukrainasta kerrotaan. Sen vaikutusta ei kuitenkaan pidä liioitella, vaan enemmänkin tämä voisi olla pikku muistutus, hän mietti.
– En itse pidä iskua yllättävänä. Isketäänhän Kiovaan jatkuvasti, joten miksei Moskovaan. Valtiot ovat nyt sodassa, ja jälki on sen mukaista.