Venäjä ja Prigozhinin Wagner-joukot yrittävät nyt hankkia aseita Afrikasta, väittää Yhdysvallat

Yhdysvallat epäilee Venäjän yrittävän hankkia aseita hyökkäyssotaansa Ukrainassa muun muassa joidenkin Afrikan maiden kautta. Washington epäilee, että venäläislaiva haki aselastin viime joulukuussa laivastotukikohdasta Etelä-Afrikassa. Yhdysvaltain mukaan palkkasotilasarmeija Wagner puolestaan hankkii aseita läntisen Afrikan valtioissa.

Viime joulukuussa venäläisen alus kiinnittyi laituriin laivastotukikohdassa Simon’s Townissa lähellä Kapkaupunkia. Lähtiessään lastina oli aseita, väittää Yhdysvaltain Etelä-Afrikan suurlähettiläs Reuben Brigety.

Etelä-Afrikka kiistää tämän, mutta presidentti Cyril Ramaphosa on asettanut lautakunnan tutkimaan väitettä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Etelä-Afrikka sanoo olevansa sodassa puolueeton.

Etelä-Afrikka pidättäytyi äänestyksissä

Maa pidättäytyi YK:n yleiskokouksen äänestyksessä tuomitsemasta Venäjän hyökkäyssotaa. Samoin se teki, kun YK:n yleiskokous hyväksyi päätöslauselman, joka tuomitsi Ukrainaan kuuluvat Venäjän ”alueliitokset” ”kansanäänestyksen” jälkeen viime syksynä.

Venäjän hyökkäyssota on kiristänyt Etelä-Afrikan ja Yhdysvaltain välejä. Suhteita ei ole parantanut se, että Etelä-Afrikka oli taannoin mukana Venäjän ja Kiinan merisotaharjoituksessa.

Kylmän sodan aikana Washington vastusti pitkään kansainvälisiä pakotetoimia ja -vaatimuksia Etelä-Afrikan rotusortohallintoa vastaan, ja vasta 1980-luvulla asetti sille tuntuvia pakotteita.  

Kreml puolestaan haluaa ratsastaa Neuvostoliiton ajan hyvillä suhteilla silloiseen vapautusliikkeeseen Afrikan kansalliskongressiin ANC:hen, joka on nyt maan valtapuolue.

Malista miinoja ja drooneja?

Yhdysvaltain valtiovarainministeriön mukaan Vladimir Putinin läheisen miehen Jevgeni Prigozhinin johtama Wagner-palkkasotilasarmeija puolestaan yrittää hankkia aseita läntisessä Afrikassa, ainakin Malissa, missä se tukee sotilasvallankaappauksella valtaan noussutta junttaa. Kyse on ainakin miinoista ja drooneista sekä erilaisista tutkajärjestelmistä, uutisoi Reuters.

Kreml kuittaa epäilyt huijauksena.

Valtiovarainministeriö äskettäin lisäsi pakotelistalleen Ivan Maslovin, jonka se väittää olevan Wagnerin sotilas- ja hallintojohtaja Malissa. Yhdysvaltain mukaan Maslov myös järjestää tapaamisia Prigozhinin ja Afrikan eri valtioiden edustajien kanssa.  

Malin lisäksi Wagner vaikuttaa useissa Afrikan valtioissa kuten Libyassa, Sudanissa ja Burkina Fasossa. Se toimii sekä Wagnerin johdon että Kremlin eduksi taloudellisesti ja poliittisesti.

Esimerkiksi Sudanissa sen sanotaan olleen mukana laittomassa kultakaivostoiminnassa. Sudanissa sen myös väitetään toimittavan maasta ilmaan -ohjuksia maan armeijaa vastustaville RSF-joukoille, joita johtaa Mohamed Hamdan Dagalo, joka tunnetaan myös nimellä Hemedti.

Poliittisesti Wagner edistää Kremlin pyrkimyksiä horjuttaa länsimaiden asemia ja väestön tukea alueella.

Lue myös:

    Uusimmat