Lindbergin mukaan Suomen pitäisi myös selvittää, pitäisikö Ottawan sopimuksesta irtautua.
Sota Ukrainassa on nostanut jälleen esille myös kiistan Suomen roolista Ottawan sopimuksessa.
Viime viikolla Viron, Latvian, Liettuan ja Puolan puolustusministeriöt julkaisivat yhteisen kannanoton, jossa ne suosittelivat maidensa hallituksille irtautumista Ottawan miinasopimuksesta.
Suomessakin asiaa pitäisi nyt selvittää ja sen jälkeen tehdä päätöksiä, sanoo entinen Puolustusvoimain komentaja ja nykyinen kansanedustaja Jarmo Lindberg (kok.).
Hänen mukaansa miinat nousivat Suomessa keskusteluun Venäjän Ukrainassa harjoittaman toiminnan pohjalta.
Lue myös: Kommentti: Miinoja rakastava puolustusministeri Häkkänen haukkui Suomen miinakiellon jo 13 vuotta sitten
Lindbergin mukaan ajateltiin pitkään, että Venäjä hyökkää tavalla, jossa jalkaväki tulisi panssarivaunuissa miinakenttien läpi, jolloin jalkaväkimiinat eivät olisi tehokkaita.
– Mutta nythän on ollut viitteitä, että Venäjä käyttää massamaisesti jalkaväkeä, jolloin näillä sitten olisikin merkitystä. Se hidastaisi ja he joutuisivat manuaalisesti niitä raivaamaan.
Lindberg muistuttaa myös, että tänä päivänä miinojen sijainnit olisi huomattavasti helpompi dokumentoida kuin aiempina vuosikymmeninä.
– Eihän niitä täällä Suomessa kylvettäisi minne sattuu. Venäjä kylvää helikopterista minne sattuu Ukrainan pelloille ja ne ovat siellä ongelmana.
– Jos ne jonnekin laitettaisiin, ne laitettaisiin kriisiaikana sinne rajalle vihollista odottamaan ja se on heidän päänsärkynsä.
Mitä Suomen vanhoille miinoille tapahtui ja minkälaisia miinoja meillä tulevaisuudessa voisi ehkä olla? Katso Jarmo Lindbergin haastattelu kokonaan jutun alussa olevalta videolta.