Purra: Kehitysapuun tulossa lisäleikkauksia – näitä päätöksiä puoliväliriihestä odotetaan

Hallitus ja talous maaliskuu 2025
Str / Lehtikuva
Julkaistu 23.04.2025 13:59
Toimittajan kuva

Maria Nykänen

maria.nykanen@mtv.fi

Hallituksen puoliväliriihi valmistunee tänään.

Valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) mukaan hallitus tulee puoliväliriihessään tekemään lisää leikkauksia kehitysapuun.

Purra kommentoi asiaa toimittajille eduskunnassa.

Suomen kehitysapu- eli kehitysyhteistyömenot ovat tänä vuonna hieman yli miljardi euroa. Summa pitää sisällään sekä varsinaista kehitysapua, että muita kehitysyhteistyömenoja, kuten pakolaisten vastaanottokustannuksia.

Tiedossa ei ole, kuinka suuria leikkauksia kehitysapuun on tarkalleen tulossa, mutta pöydällä ovat olleet ainakin "joidenkin kymmenien miljoonien eurojen leikkaukset", lähteistä kuvaillaan.

Hallitus on jo aiemmin päättänyt leikata kehitysapua yhteensä yli miljardilla eurolla hallituskauden aikana.

Kasvupaketista "suurin piirtein" sopu

Hallitus on päässyt "suurin piirtein" sopuun myös kasvupaketista talouskasvun vauhdittamiseksi, Purra kertoi.

Sekä Purra että pääministeri Petteri Orpo (kok.) ennakoivat, että puoliväliriihi voisi valmistua tänään. 

– Kyllä uskoisin näin. Joitakin asioita on vielä kesken, Purra sanoi.

– Pyritään siihen, että tänään saataisiin valmista jossain vaiheessa. Mutta jos neuvottelut sitä vaativat, niin niitä voidaan jatkaa huomenna, Orpo totesi.

Lue lisää: MTV:n tiedot: Kasvupaketin koko jopa yli miljardi euroa

MTV Uutisten tietojen mukaan kasvupaketin koko on yli miljardi euroa.

Kasvutoimia olisivat muun muassa palkkaverotuksen ja yhteisöveron keventäminen.

Yhteisövero on laskemassa MTV Uutisten tietojen mukaan 18 prosenttiin nykyisestä 20 prosentista. Kevennys olisi kuitenkin tulossa voimaan vasta vuonna 2027. 

Purra sanoi aiemmin keväällä, että yhteisöveron keventämisessä yksi vaihtoehto voisi olla malli, jossa veronkevennyksestä kerrottaisiin jo ennakkoon investointien vauhdittamiseksi, mutta veronkevennys tulisi voimaan vasta myöhemmin. 

Palkkaverotuksen keventämisen osalta hallitus on laskemassa sekä ylimpiä marginaaliveroasteita että keskituloisten palkkaverotusta laajemmin.

Marginaaliveroaste tarkoittaa, kuinka paljon tienatusta lisäansiosta menee veroihin. Suomessa marginaaliveroaste on enimmillään noin 60 prosenttia, ja se nousee yli 50 prosenttiin jo keskituloisilla. 

Ylimpien marginaaliveroasteiden keventämistä ovat suositelleet muun muassa valtiovarainministeriö, Suomen Pankki ja elinkeinoelämän toimijat, joiden mukaan veronkevennys rahoittaisi pitkälti itse itsensä talouskasvun vauhdittuessa.

Marginaaliveroaste olisi Helsingin Sanomien tietojen mukaan kevenemässä siten, että tienatusta lisäeurosta menisi veroihin enintään 52 prosenttia nykyisen, enimmillään noin 60 prosentin sijaan.

Lue myös: Kehitysapu jakaa puolueita – tällaisiin kohteisiin Suomi maksoi kehitysapua viime vuonna

Hallituksen linja on, että jos kasvutoimet maksavat, ne täytyy rahoittaa säästöinä tai veronkiristyksinä jostain muualta. 

Hallituksen ei kuitenkaan tarvitse löytää korvaavia säästöjä yli miljardin euron edestä, koska kasvutoimien lasketaan rahoittavan pitkällä aika välillä itse itsensä.

Korvaavia säästöjä hallitus etsii kehitysapuleikkausten lisäksi muun muassa työntekijä- ja työnantajajärjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistamisella. Helsingin Sanomien mukaan sen on laskettu tuovan noin 190 miljoonan euron säästöt vuosittain.

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka