Putin: Riippumattomat tarkastajat voidaan päästää miehitettyyn ydinvoimalaan

Venäjän presidentti Vladimir Putin on luvannut päästää ryhmän riippumattomia tarkastajia Venäjän armeijan miehittämään Zaporizhzhjan ydinvoimalaan Ukrainassa.

Putin on aiemmin vaatinut, että tarkastajat saapuvat voimalaan Venäjän kautta. Uutistoimisto AFP uutisoi perjantaina, että Ranskan presidentin kanslia kertoi Venäjän luopuneen vaatimuksesta.

Putin ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron olivat aiemmin perjantaina jo päässeet yhteisymmärrykseen siitä, että tarkastajien olisi hyvä päästä paikalle.

AFP kertoi myös, että Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n päällikön mukaan järjestö neuvottelee parhaillaan osapuolten kanssa saadakseen tarkastajat mahdollisimman nopeasti lähetettyä paikalle.

Taistelut voimalan läheisyydessä ovat herättäneet vakavan huolen mahdollisesta ydinkatastrofista.

AFP on aiemmin uutisoinut, että ukrainalaislähteiden mukaan Venäjä on suunnitellut ydinvoimalan eristämistä Ukrainan sähköverkosta, mikä saattaisi viedä virrat miljoonilta ukrainalaisilta.

Time: Ukrainalaiset harjoittelevat yhdysvaltalaiskoneiden lentämistä

Ukraina kouluttaa salaisessa keskuksessa pilotteja lentämään yhdysvaltalaisvalmisteisia A-10 Thunderbolt II-maataistelukoneita, kertoo aikakauslehti Time.

Koulutuskeskus on rakennettu Ukrainan armeijan, paikallisen liikemiehen, armeijan upseerin ja entisten Yhdysvaltain armeijan kouluttajien voimin. Timen toimittaja sai vierailla paikalla heinäkuussa.

Koulutuskeskus on Timen mukaan improvisoitu pääasiassa tietokonepeleihin tarkoitetuista VR-laseista ja lentosimulaattorivälineistä.

Yhdysvallat ei ole antanut Ukrainalle lentokoneita sotatarvikeapuna, mutta Timen mukaan moni entinen korkea-arvoinen yhdysvaltalaissotilas ja -viranomainen on ehdottanut nimenomaan A-10-koneiden toimittamista. Yksi näistä on entinen Yhdysvaltain ilmavoimien kenraali sekä entinen Naton Euroopan-komentaja Philip Breedlove, joka on myös antanut apua koulutuksen ideoimisessa.

A-10-maataistelukone tunnetaan myös lempinimellä pahkasika, ja se suunniteltiin kylmän sodan aikana Neuvostoliiton tankkien tuhoamiseen. Ukraina ei ole virallisesti pyytänyt toimittamaan koneita, mutta Timen lähteiden mukaan pyyntöä harkitaan armeijan piirissä.


Lue myös:

    Uusimmat