Ukrainan vastahyökkäyksen aikana asukkaat on siirretty alueille, joita Krimin nukkehallinto kutsuu "Venäjän turvallisiksi alueiksi".
Venäjän mukaan se on saanut päätökseen siviilien siirrot Hersonista Ukrainan eteläosassa. Asiasta kertoo Venäjän nimittämä Krimin aluejohtaja Sergei Aksjonov Telegram-viestissään.
Hänen mukaansa asukkaat on siirretty toiselta puolelta Dneprjokea alueille, joita hän kutsuu "Venäjän turvallisiksi alueiksi" Ukrainan vastahyökkäyksen aikana.
Ukraina on verrannut Venäjän tekemiä siviilien siirtoja Neuvostoliiton aikaisiin kansalaisten pakkosiirtoihin.
Herson on yksi neljästä Ukrainan alueesta, jotka Venäjä väittää liittäneensä itseensä. Laittomia alueliitoksia ei ole tunnustettu kansainvälisesti.
Aksjonov ei maininnut viestissä, kuinka monta ihmistä on siirretty. Keskiviikkona Venäjän nimittämä aluejohto kertoi 70 000 ihmisen jättäneen kotinsa alueella viikon sisällä.
Lue myös: MTV Uutiset Kiovassa: ”Näin nopeasti tuhojen jälkiä on korjattu”
Venäjän liikekannallepanon uhriksi joutunut Anton, 20, meni nälkälakkoon ja kieltäytyi noudattamasta käskyjä: "He uhkasivat ampua minut"
Brittitiedustelu: Venäjä tuonut reserviläisiä täydennykseksi Hersoniin
Britannian sotilastiedustelun mukaan Venäjä vaikuttaa tuoneen liikekannallepanossa riviin kutsuttuja reserviläisiä täydennykseksi Hersonin alueelle Dneprjoen länsirannalle. Alueen yksiköiden on kerrottu aiemmin huvenneen lähes olemattomiin. Venäläisten upseereiden mukaan monissa komppanioissa on saattanut olla jäljellä alle 10 sotilasta normaalin noin sadan sijaan, brittitiedustelu kertoo.
Brittiarvion mukaan Venäjän joukot ovat viime viikkoina valmistaneet itselleen Ukrainassa pysyvämpiä puolustusasemia. Ilmeisesti taustalla on arvio, etteivät huonosti koulutetut ja varustetut venäläiset tällä hetkellä pysty muuhun kuin puolustustaisteluun, tiedustelukatsauksessa arvioidaan.
IAEA tutkii Venäjän syytökset Ukrainan likaisista pommeista
Kansainvälinen atomienergiajärjestö (IAEA) on ilmoittanut tutkivansa vielä tällä viikolla Venäjän syytökset siitä, että Ukraina suunnittelisi käyttävänsä niin sanottuja likaisia pommeja.
Likaisella pommilla tarkoitetaan tavanomaista räjähdettä, joka levittää esimerkiksi radioaktiivista ainetta ympäristöön.
Venäjän näkemys on, että Ukraina suunnittelee pommin käyttöä Venäjän joukkoja vastaan. Ukraina puolestaan epäilee, että Venäjä saattaa itse käyttää likaista pommia lavastetussa hyökkäyksessä mahdollisesti oikeuttaakseen ydinaseiden käytön.
Venäjän presidentti Vladimir Putin kehotti eilisessä puheessaan IAEA:ta lähettämään delegaation Ukrainaan tutkimaan asiaa. IAEA:n johtaja Rafael Grossi kertoi eilisessä lausunnossaan, että Ukrainan hallitus on lähettänyt IAEA:lla kirjallisen pyynnön lähettää paikalle tarkastajaryhmän.
Venäjä on kertonut arvelevansa Ukrainan valmistavan pommeja kahdessa paikassa, jotka IAEA:n on nyt määrä käydä tutkimassa.
Tulokset julki nopeasti
Grossi sanoi IAEA:n tarkastajien selvittävän muun muassa, valmistaako tai prosessoiko Ukraina ydinaineita salaa. Lopputuloksista laaditaan raportti.
– Asian yleisen kiinnostavuuden ja kiireellisyyden huomioiden järjestö julkaisee johtopäätöksensä IAEA:n johtokunnalle ja välittömästi sen jälkeen yleisölle, Grossi totesi lausunnossaan.
Grossi puhui asiasta eilen YK:n turvallisuusneuvostolle. Kokouksen jälkeen Grossi kertoi toimittajille, että IAEA:n tutkinnan lopputulos tulee julki hyvin nopeasti, jo lähipäivinä.
Venäjän YK-lähettiläs Vasili Nebenzja kertoi Venäjän neuvoneen Grossia olemaan tarkkana, sillä ydinaineita voidaan valmistaa muuallakin kuin Venäjän nimeämissä kahdessa sijainnissa.
– Sanoimme, että olemme tyytyväisiä, jos olemme väärässä, Nebenzja lisäsi.