Putin sanoi itse kieltämänsä sanan – pietarilaispoliitikko vaatii presidenttiä rikossyytteeseen: "Ihmiset alkavat epäillä hänen rehellisyyttään"

Venäjän presidentti Vladimir Putin käytti Ukrainan tilanteesta julkisuudessa ensimmäistä kertaa sanaa "sota", vaikka hänen itse allekirjoittamansa laki tekeekin siitä laitonta.

Pietarilainen paikallisvaltuutettu Nikita Juferev kertoi Twitterissä pyytäneensä Venäjän valtakunnansyyttäjää aloittamaan rikostutkinnan presidentin sanavalinnoista tämän puhuessa Moskovassa toimittajille torstaina. Asiasta uutisoivat muun muassa venäläinen oppositiomedia Meduza ja uutistoimisto Reuters.

– Tavoitteemme ei ole kiihdyttää aseellista konfliktia, vaan päinvastoin lopettaa tämä sota, Putin sanoi tuolloin.

Putin käytti tilanteesta sanaa sota ensimmäistä kertaa julkisuudessa. Tähän asti Putin on kiertänyt termiä puhumalla "erikoisoperaatiosta" ja "konfliktista".

Merkittäväksi sanavalinnasta tekee myös se, että sota -sanan käyttö Ukrainan tilanteen yhteydessä on Venäjällä laitonta.

Maaliskuussa Putin allekirjoitti lain, jonka nojalla ”valetiedon levittämisestä” voidaan tuomita koviin sakkoihin ja jopa vankeusrangaistukseen. Käytännössä tämä on tarkoittanut, ettei sodasta ole voinut puhua sotana.

Reutersin mukaan oppositiopoliitikoille on langetettu esimerkiksi seitsemän ja kahdeksan vuoden tuomioita miehityksen kritisoinnista.

Juferev: Presidentti ei noudata omia lakejaan

Juferev syyttää nyt presidenttiä "valeuutisten levittämisestä maan armeijasta".

– Vladimir Putin kutsui sotaa sodaksi, hän kirjoittaa.

– Mutta määräystä lopettaa erikoisoperaatio ei ole annettu, mitään sotaa ei ole julistettu. Useampi tuhat ihmistä on jo tuomittu vastaavien sanojen käytöstä sodasta. Olen lähettänyt viranomaisille pyynnön tutkia Putinin levittämiä, armeijaa koskevia valeuutisia.

Juferev kertoo Reutersille, että haluaa kiinnittää huomiota ristiriitaiseen ja epäoikeudenmukaiseen tilanteeseen, jossa presidentti rikkoo itse toimeenpanneita lakejaan.

– Mitä enemmän puhumme tästä, sitä enemmän ihmiset alkavat epäillä hänen rehellisyyttään ja erehtymättömyyttään, ja sitä vähemmän kannatusta hän saa.

Katso myös: Venäjä ajaa Putinin hallinnon vastustajia yhä ahtaammalle, kertoo Meduzan varatoimitusjohtaja MTV:lle

Lue myös:

    Uusimmat