Useat Venäjän hallitusta ja Kremliä lähellä olevat henkilöt ovat puhuneet nimettömästi Latviasta käsin toimivalle venäläisellä oppositiomedialle Meduzalle Venäjän eliitin suhteesta presidentti Putiniin.
Venäjän kerma happani Putinia kohtaan vuonna 2018. Syynä oli eläkeiän nosto, jota suuri osa venäläisistä vastusti.
Monien venäläisten päättäjien mieleen jäi, että Putin siirsi vastuun huonosti vastaanotetusta ratkaisusta ministereille.
Sittemmin tilanne on vain huonontunut, Meduza kirjoittaa.
– Ihmiset pelkäävät kuollakseen häntä. Mutta se on pelkoa ilman kunnioitusta. Putinia ei ole kunnioitettu kahteen tai kolmeen vuoteen, lähde sanoo Meduzan mukaan.
Monia Venäjän hallinnon jäseniä on jäänyt kaihertamaan myös se, että Putin ei ole viime vuosina juuri enää konsultoinut heitä.
– Joka toinen päivä käsissä on uusi tulipalo. Kukaan ei oikein tiedä, mitä tapahtuu. Ne ihmiset, joiden pitäisi toteuttaa päätökset, kuulevat niistä vasta loppuhetkillä.
"Viesti meni kaikille perille"
Jo toukokuussa, pari kuukautta sodan alkamisen jälkeen lähde sanoi Meduzalle, ettei oikein kukaan ole tyytyväinen Putiniin.
– Liike-elämä ja monet hallituksen jäsenet ovat tyytymättömiä, koska presidentti aloitti sodan miettimättä pakotteiden vaikutuksia. Normaali elämä näiden pakotteiden alaisuudessa on mahdotonta, lähde sanoo.
Oikein kukaan ei ole tähänkään päivään mennessä uskaltanut kertoa Putinille, miten pakotteet todella vaikuttavat Venäjän talouteen, Meduzalle väitetään.
Pakotteilla on ollut vaikutuksia paitsi Venäjän talouteen, niin myös kykyyn käydä sotaa. Maan puolustusteollisuuden moderneista aseista monet tarvitsevat länsimaista teknologiaa toimiakseen tarkoitetulla tavalla.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
2:37
Lue myös: Putin määräsi FSB:n valvomaan Kertshinsalmen sillan liikennettä
Koronapandemian puhjettua Putin on keskittänyt päätöksentekoa yhä enemmän sisäpiirilleen, johon uskotaan kuuluvan lähinnä turvallisuuspalveluiden johtoa. Kuten tunnettua, on presidentti itse entinen KGB:n agentti.
Yksi lähde muistaa pandemian ajoilta Putinin ilmoittamat palkalliset vapaat ja tuen perheille, joilla on vähintään kolme lasta.
– Presidentti on taipuvainen julistamaan tuollaisia asioita ilman varoitusta. Niin sanotusti suuria eleitä. Sitten alkaa tarvittavien rahojen kuumeinen etsintä, lähde sanoo.
Aina näin ei ollut, sanotaan. Samainen korkea-arvoinen lähde kertoo Meduzalle, että aiemmin Putin pikemminkin kuunteli eri toimijoiden ehdotuksia ja valitsi niistä sitten parhaan.
Vastaan sanojat ovat tänä päivänä vähissä.
– Viesti meni kaikille perille, kun entinen talouden kehitysministeri Aleksei Uljukajev pidätettiin, lähde toteaa.
Uljukajevia vastaan nostettiin lahjussyyte vuonna 2016. Tämän arvellaan johtuneen siitä, että Kreml halusi pelotella muita korkea-arvoisia päättäjiä.
Brittitiedustelu: Sillan räjähdys osui lähelle Putinia
Lähteet puhuivat Meduzalle ennen lauantaista Kertshinsillan räjähdystä, josta Venäjä on syyttänyt Ukrainaa, joka ei ole virallisesti ottanut vastuuta tapahtuneesta.
Amerikkalaiselle sanomalehdelle New York Timesille puhunut Ukrainan korkea-arvoinen viranomainen sanoi Ukrainan tiedustelupalvelun kuitenkin olleen räjähdyksen takana. Myös Venäjällä on pidetty Ukrainaa räjähdyksen aiheuttajana.
Suomen entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri puolestaan sanoi MTV Uutisille Ukrainan olevan ”99,99-prosenttisella varmuudella” Kertshinsillan räjähdyksen takana. Heillä on suurin motiivi, Toveri perustelee.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
0:58
Räjähdyksessä kuoli Venäjän mukaan ainakin kolme ihmistä.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
9:46
Lue myös: Ennen ja jälkeen -satelliittikuvat paljastavat räjähdyksen tuhon laajuuden Krimin sillalla
Räjähdys osui henkisesti lähelle Putinia, toteaa Britannian puolustusministeriö julkisessa tiedustelupäivityksessään.
– Se tapahtui tunteja Putinin 70-vuotispäivän jälkeen, hän henkilökohtaisesti sponsoroi sekä avasi sillan ja sillan rakennutti hänen lapsuudenystävänsä Arkady Rotenberg.
– Viime kuukausien aikana Putinin entinen henkivartija, Venäjän kansalliskaartin uusi komentaja Viktor Zolatov on julkisesti vakuuttanut sillan olevan turvassa.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
1:09
Lue myös: Pekka Toveri: Kertshinsillan räjähdys on Venäjälle suuri nöyryytys – "Ukraina iskun takana 99,99 prosenttisella varmuudella"
Sodan käyntitapaa alettu kritisoida
Siitä huolimatta, että Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on sujunut helmikuusta lähtien alle odotusten, on kritiikki Kremliä kohtaan Venäjän sisällä ollut pitkään maltillista tai ainakin hiljaista.
Ukrainan menestyksekkään Harkovan vastahyökkäyksen jälkeen äänenpainot Venäjän päällystöä kohtaan ovat kuitenkin koventuneet.
Aikaisimmassa vaiheessa näkyviä kriittisiä kommentteja laukoivat nationalistiset sotakommentaattorit. He eivät ole kritisoineet itse sotaa, vaan tapaa, jolla sitä on käyty. Esimerkiksi liikekannallepanoa vaadittiin jo paljon ennen kuin se julistettiin.
Duuman puolustuskomitean puheenjohtaja, kenraalieversti evp. Andrei Kartapolov puolestaan lausui äskettäin, että kaikki venäläiset tietävät, että puolustusministeriö valehtelee ja sen pitää loppua. Viesti ei Kartapolovin mukaan kuitenkaan tavoita "yksittäisiä komentajia".
Tshetshenian presidentti Ramzan Kadyrov taasen moitti puolustusministeriötä sen jälkeen, kun Ukraina valtasi Itä-Ukrainan strategisesti merkittävän Lymanin kaupungin. Tempun jälkeen Putin ylensi Kadyrovin kenraalieverstiksi.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
1:04
Lue myös: Kertshinsalmen sillan avajaiset 2018: Putin ajoi sillan rekka-autolla lävitse
ISW: Putin ei ole enää pyhä
Pitkään presidentti Putin on ollut pyhä, kritiikin ulkopuolella. Tämä muuttui sotakommentaattorien keskuudessa paikallista aikaa noin kello kuusi, kun Kertshinsalmen sillalla räjähti.
Esimerkiksi 260 000 seuraajaa Telegramissa kerännyt sotabloggaaja totesi, että jos Putin ei tee kostotoimia, niin sitä "erehdytään pitämään presidentin heikkoutena".
Toinen sotakommentaattori puolestaan ärähti, että Kreml on tekopyhä pyytäessään ihmisiä Putinin tueksi samaan aikaan kun presidentti ei itse kommentoi merkittäviä tapahtumia, kuten Moskvan uppoamista, vankienvaihtoja tai Harkovan rintaman romahdusta.
Putinia ei ole aiemmin suoraan kritisoitu, kirjoittaa amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).
Jatkossa Kreml todennäköisesti sovittelee entistä innokkaammin syntipukin viittaa puolustusministeriön harteille, arvioi ISW. Tämän tempun tarkoituksena on luonnollisesti suojella Putinin mainetta.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.