Englannista kielikurssilta tavoitettu Pyhäjoen kunnanjohtaja Matti Soronen kuvailee olevansa suu messingillä Fennovoima-uutiset kuultuaan.
– Jatkossa kielitaidon merkitys varmaan korostuu, kun kuntaan tulee uusia toimijoita. Kroatialaisomistus olisi ollut heppoinen, mutta nyt mukaan tulleet ovat voimakkaita, Soronen myhäilee.
Sorosen mielestä etenkin Fortumin mukaantulo on äärimmäisen tärkeä, sillä se tuo energia-alan osaamista hankkeeseen. Hänen mukaansa ydinvoimalan työllistävä merkitys on suuri kunnalle ja koko maakunnalle.
– Meneillään olevien rakennustöiden ansiosta se näkyy jo nyt, kun Pyhäjoen työttömyysluvut ovat alhaisimmat Pohjois-Pohjanmaalla.
Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntajohtaja Pauli Harju arvioi voimalatyömaan työllistävän 4000 henkeä vuosina 2018-2024. Valmistuttuaan se toisi kuntaan 400-500 pysyvää työpaikkaa.
Täysin toisilla linjoilla on hanketta vastustavan Pro Hanhikivi -liikkeen varapuheenjohtaja, alueen kansanedustaja Hanna Halmeenpää (vihr.).
– Mitä merkitsevät venäläiset ja ukrainalaiset voimalan rakennustyöntekijät Pohjanmaalle? Luvattu kotimaisen työvoiman 50 prosentin osuus tuskin tulee toteutumaan. Ulkomaisesta työvoimasta on myös sosiaalisia seurauksia.
Hänen mukaansa vakavaraisena pitkään ollut Pyhäjoen kunta velkaantuu nyt isolla riskillä.
– Paikalliset ihmiset kokevat, että heidät on petetty, eikä heidän ja ympäristön etua aja kukaan. Lauhdeveden ajaminen mereen vaikuttaa ekosysteemiin. Entä minne ydinjäte ajetaan lopullisesti, Halmeenpää kysyy.