Kumpikaan Janakkalan Turengin pyöräonnettomuuden osapuolista ei käyttänyt kypärää turmahetkellä, kertoo tutkinnanjohtaja Jani Stepanoff Hämeen poliisista.
Hän arvioi, että kypärän käyttö olisi voinut pienentää onnettomuuden seurauksia. Nyt toinen pyöräilijöistä, 68-vuotias mies, kuoli turman seurauksena.
– Kun ihminen lyö päänsä, on oletettavaa, että vammat ovat pienempiä kypärän kanssa kuin ilman kypärää. Tämä on kylmä tosiasia, hän toteaa.
Toinen pyöräilijöistä oli nuori mies. Stepanoff ei halua tarkentaa tämän ikää, mutta kertoo, että kyse ei ole lapsesta tai vanhuksesta.
Ei ensimmäinen turma tunnelissa
Poliisi pyrkii nyt selvittämään törmäyksen aiheuttajaa. Kyseiseen alikulkutunneliin on tiettävästi ennenkin liittynyt ongelmia ja vaaranpaikkoja, vaikka Stepanoffin tietojen mukaan ne eivät ole aiemmin johtaneet kuolemaan.
Lue myös: Kaksi polkupyöräilijää törmäsi alikulkutunnelissa – toinen kuoli vammoihinsa
– Läheltä piti -tilanteita, jotain kolareita, mutta seuraukset eivät ole olleet yhtä dramaattisia kuin tässä, hän kertoo.
– Se on hankala paikka.
Tunnelin valo-olosuhteita selvitetään
Poliisi on kiinnostunut esimerkiksi tunnelin valaistusolosuhteista. Tunnelin keskiosaan ei päivänvalo tapahtuma-aikaan juuri yltänyt, eikä tunnelissa ollut keinovaloa ainakaan niin paljon, että tunnelissa olisi yhtä kirkasta kuin sen ulkopuolella.
Stepanoff kertookin pitävänsä olennaisena selvitettävänä asiana esimerkiksi sitä, onko joku sokaistunut tilanteessa.
Poliisi tutkii rikoksen mahdollisuutta
Poliisi tutkii tapausta liikenneturvallisuuden vaarantamisena. Keskeistä siinä on se, onko jompikumpi osapuoli toiminut tilanteessa esimerkiksi huolimattomasti.
Lisäksi poliisi selvittää asiaa siitä näkökulmasta, voiko kyseeseen tulla rikosnimike kuolemantuottamus.
Stepanoff korostaa, että kyse voi olla puhtaasta onnettomuudesta, jolloin poliisi päättää tutkimukset eikä vie asiaa syyttäjälle. Se, että poliisi tutkii jotain tapahtumaa tietyllä rikosnimikkeellä ei tarkoita, että tällaiseen rikokseen olisi syyllistytty.