Ahtaissa suurkaupungeissa etsitään uusia keinoja kaupunkien viherryttämiseksi.
Kun tilaa uusille puistoille tai puutarhoille ei ole, puutarhoja on ryhdytty rakentamaan pystysuoraan. Esimerkiksi Indonesian päälaupungissa Jakartassa kaupunki on määrännyt rakennusten omistajat viherryttämistalkoisiin.
– Pystypuutarhojen tärkein tehtävä on tehdä kaupungeista vihreämpiä. Kuten monissa suurkaupungeissa, myös Jakartassa on kova pula maasta. Tonttien omistajat rakentavat mieluummin taloja kuin istuttavat puita, sanoo puutarhuri Decky Rinawan pystypuutarhoja rakentavasta Green Wall Indonesia -yrityksestä.
Kymmeniä pystypuutarhoja onkin noussut Jakartan toimistorakennuksiin, ostoskeskuksiin, sairaaloihin ja yksistyisasuntoihin.
Kasvit myös puhdistavat ilmaa
Pystypuutarhan perustaminen vaatii alustan, kasvien istutuksen ja ylläpidon sekä automaattisen kastelujärjestelmän. Vihreyden lisäksi pystypuutarha tuottaa puhdasta ilmaa saastuneeseen kaupunkiin ja vähentää hiilidioksidipäästöjä.
– Pysty- ja kattopuutarhat luovat ympärilleen mikroilmaston. Ne tekevät ympäristönsä viileämmäksi ja vihreämmäksi, kertoo Trisaktin yliopiston kaupunkisuunnittelun opettaja Nirwono Yoga.
Pystypuutarhat vähentävät ilmastoinnin tarvetta, kun ne viilentävät ympäristöään.
Suurin este pystypuutarhojen yleistymiselle on raha: pystypuutarhan rakennus- ja ylläpitokulut ovat kolminkertaiset tavanomaisiin puutarhoihin verrattuna.
Sumo video id
(MTV3 - APTN)