Tunisiassa tapahtunut tuhoisa terrori-isku museoon ei tullut täytenä yllätyksenä maan kehitystä seuranneille asiantuntijoille.
Viime aikoina radikalisoituminen on Tunisiassa lisääntynyt ja maassa olevat jihadistiverkostot ovat aktivoituneet, sanoo jihadismiin erikoistunut tutkija Juha Saarinen FMECG-yrityksestä.
- Turisteihin kohdistuva isku on perinteisesti ollut jihadisteille hyvä tapa saada huomiota. Ääriajattelun lisääntymisen taustalla vaikuttaa muun muassa Arabikevään vallanvaihdos, joka jätti Tunisiaan eräänlaisen turvallisuustyhjiön, Saarinen sanoo.
Toisaalta Tunisian viranomaiset ovat viime aikoina tehneet useita pidätyksiä kamppailussaan terrorismin nousua vastaan.
Tunisian alueella toimivat terroristiryhmät ovat usein uhanneet iskeä juuri maan turismiin, sillä ala on Tunisialle erittäin tärkeä.
Asemiehet jahtasivat turistit museoon
Pääkaupungissa Tunisissa tänään tehty isku museoon on Tunisian pahin ulkomaalaisiin kohdistunut isku sitten vuonna 2002 tapahtuneen synagogaiskun Djerban saarella.
Kaksi asemiestä hyökkäsi suosittuun turistikohteeseen Bardon museoon iltapäivällä. Pääministeri Habib Essidin mukaan museoiskussa kuoli 17 turistia, jotka ovat kotoisin Puolasta, Italiasta, Saksasta ja Espanjasta.
Lisäksi yhden tunisialaisen ja yhden poliisin sanottiin kuolleen. Surmansa saivat myös museoon hyökänneet kaksi asemiestä.
Haavoittuneita oli illan tietojen mukaan nelisenkymmentä. Haavoittuneiden joukossa on ranskalaisia, puolalaisia, eteläafrikkalaisia, italialaisia ja japanilaisia.
Hyökkääjillä oli tiettävästi aseina Kalashnikov-kiväärit. He ehtivät ottaa panttivankeja ennen kuin turvallisuusjoukot valtasivat rakennuksen.
Pääministeri Essidin mukaan maastopukuihin sonnustautuneet hyökkääjät avasivat tulen kohti turisteja, jotka olivat nousemassa bussista. Hyökkääjät ajoivat pelästyneet ihmiset kadulta sisään museoon. Sisäministeriön mukaan hyökkäyksen aikaan museossa oli noin sata turistia.
Museo sijaitsee aivan Tunisian parlamenttirakennuksen lähistöllä.
Tunisissa kymmeniä suomalaisia
Mikään ryhmä ei heti ilmoittautunut iskun tekijäksi. Euroopan unionin ulkoministeri Federica Mogherini syytti jo tuoreeltaan hyökkäyksestä äärijärjestö Isisiä, mutta myöhemmin EU oikoi lausuntoa ja puhui Isisin sijaan yleisemmin terroristeista.
Tutkija Saarisen mukaan on liian aikaista sanoa, kuka iskun takana on.
- Isis ei todellakaan ole ainoa toimija. Esimerkiksi Tunisiassa toimiva Ansar al-Sharia on jihadistinen liike, jonka suhteesta Isisiin ei ole tarkkaa tietoa.
Suomen ulkoministeriön mukaan Tunisiassa on tällä hetkellä hieman yli sata suomalaista Detur-matkatoimiston järjestämällä matkalla.
Deturin toimitusjohtaja Mehmet Ahishali kertoi STT:lle, ettei matkalaisilla ollut keskiviikkona retkeä Tunisiin.
Tunisissa on kuitenkin etukäteen tehtyjen vapaaehtoisten ilmoitusten perusteella noin 50 suomalaista matkailijaa. Heidän ei tiedetä olleen vaarassa.
Tunisiaa koskevia matkustussuosituksia ei ole muutettu iskun takia. Ministeriö on jo aiemmassa tiedotteessaan kertonut, että terrori-iskujen mahdollisuus on olemassa.