Lumilautailu, tuo ikuinen tulevaisuuden laji, kärvistelee kohti tulevaa käsi kädessä niukkuuden kanssa.
Suomen lumilautailuliiton keskiviikkoisessa mediatilaisuudessa perusvire on perinteisen rento ja reipas, mutta tosiasioita ei kaunistella: liitolta puuttuu pääyhteistyökumppani ja päätöksiä valtion tukieuroista odotetaan kauhunsekaisin tuntein. Montaa median edustajaa ei ole kuulemassa tätä viestiä.
– Viime kaudella laskijat joutuivat maksamaan tosi isoja omavastuuosuuksia. Odotettavissa on, että ne vain nousevat, maajoukkueen päävalmentaja Antti Koskinen sanoo.
Maajoukkueen ykkösnimet Peetu Piiroisen, Roope Tonterin ja Enni Rukajärven johdolla pärjäävät yhä hyvin henkilökohtaisten sopimustensa ansiosta. Kärjen takana taso putoaa "dramaattisesti", Koskinen sanoo. Rahaa on lumilautailusta paennut maailmallakin. Urheiluvälinejätti Nike lähti lajin parista kokonaan.
– Jokin aika sitten lumilautailussa liikkui tosi isot rahat. Kai se on maailman talouslaman myötä mennyt alaspäin, vaikka laji on tullut tunnetummaksi, Peetu Piiroinen miettii.
Toisaalta olympiamitali on aina olympiamitali. Enni Rukajärven mukaan Sotshin hopean jälkeen hänen ympärilleen kehkeytyi "aikamoista härdelliä", mutta tämä vuosi on taas ollut normaalimpaa elämää.
Iso matkalasku
A-maajoukkuetta on pienennetty täksi vuodeksi. Rahatilanne vaikuttaa tietenkin, mutta tiiviimpi ryhmä on myös valmennuksen kannalta hallittavampi.
Maajoukkueen pääpanostukset ovat slopestylessä ja tulevassa olympialajissa big airissa, koska niissä Suomella on isommat kilpailijamassat. Halfpipen ykkösnimi Markus Malin joutuu tyytymään paikkaan B-maajoukkueessa.
Rahaa palaa matkustamiseen. Kun lajilla on eri kattojärjestöjä ja päällekkäisiä kilpailukalentereita, paljon kisaavat saavat sahata valtamerten yli toistuvasti. Silloin ollaan syöttinä sponsoreille, ei niinkään palkintorahojen perässä juoksemassa.
– FIS:n (Kansainvälinen hiihtoliitto) maailmancup-kisoissa on minimitaso kymmenelle parhaalle, mutta jos olet kymmenes, puhutaan muutamasta satasesta, päävalmentaja Koskinen havainnollistaa.
Kansainvälinen kilpailukausi alkaa elokuun loppupuolella Australiasta.