Helanderin huutokaupassa Helsingissä on myynnissä harvinainen Muumi-muki. Mukin lähtöhinta-arvio on noin 1000 euroa.
Tove Janssonin itsensä kuvittaman ja taiteilija Kaj Franckin muotoileman mukin kyljessä juoksevat 1950-luvulta peräisin olevat Niiskuneiti ja tuolloin vielä nykyistä pienempi ötökkä Nipsu. Kukapas muukaan kuin Pikku Myy vaanii mukin takana virne kasvoillaan.
Minna Siren Helanderin markkinoinnista kertoo, että nyt myynnissä oleva yksilö on 50-luvun alusta, ensimmäisiä Tove Janssonin tekemiä mukeja. Alun perin settiin kuuluivat lautanen ja muki, nyt huutokaupassa on muki.
– Muumibuumissa on oikeastaan tällä hetkellä pieni inflaatio. Jokunen vuosi sitten meillä oli vastaava muki ja se myytiin 1600 eurolla, nyt hintapyyntö on aluksi tuo 1000 euroa, Siren sanoo.
Äärimmäisen harvinaisia
Itsekin muumikeräilijänä aloittanut Siren sanoo, että Janssonin maalaamat mukit ovat todella harvinaisia.
– Jos mennään muutamia vuosia taaksepäin, niin niitä ei ollut ollenkaan markkinoilla. Kun meille tuli se yksi muki, ihmiset ryhtyivät tarkistelemaan, että mitä sieltä keittiön kaappien kätköistä löytyy. Ja minkälaisia perinnemukeja on mummeilta sekä ukeilta saatu.
Tänä vuonna Janssonin käsialaa olevia mukeja on tullut myyntiin kolme kappaletta.
– Se on itse asiassa todella paljon, kun ottaa huomioon, miten harvinaisia ne ovat.
Buumi on nuori
Sirenin mukaan vasta 2000-luvulla on voitu puhua oikeasta Muumi-buumista.
Esimerkiksi 50-luvulla kahvipöydässä tai syntymäpäivillä juotiin Janssonin kuvittamista kupeista aivan tavalliseen tapaan. Jos joku pyörähti pöydältä palasiksi lattialle, sellaista sattuu.
– Nyt keräilijät haluavat 90-luvun Muumeja ja 50-luvun Muumeja. Varsinkin 50-luvun Muumeja halutaan todella kovasti.
Fazerista kova hinta
Fazer-muumimuki on kaikkien aikojen harvinaisin ja kallein muumimuki. Sitä valmistettiin ainoastaan 400 kappaleen numeroitu erä vuonna 2004. Tilaustuotteen kuvitus sai idean Fazerin arkistosta löytyneestä Tove Janssonin piirtämästä joulumainoksesta. Mukin kuvitus on siis Tove Janssonin käsialaa vuodelta 1951.
Fazer-Muumista maksettiin parhaimmillaan 5000 euroa. Siren arvelee, että siitä on saatettu maksaa myöhemmin jopa 6000-8000 euroa.
Helanderilla suurin summa, mikä on maksettu Muumi-mukista, on juuri tuo edellä mainittu 1600 euroa.
– Tämä muki ei edes ollut priimakuntoinen. Aika oli tehnyt siinä tehtävänsä, Siren kertoo.
Muumi edellä, Myy perässä
Muumit ovat ajaton ja maailmanlaajuinen keräilykohde. Mukien lisäksi kerätään muun muassa figuureja. Sirenin mukaan Ruotsista löytyy paljon kiinnostusta, Japanista, Isosta-Britanniasta ja uutena Kiinasta.
– Kun meillä oli vuoden alussa myytävänä Muumi-figuureja, joku oli tullut Japanista asti varta vasten. Huusi ne sitten ja vei omaan kotimaahansa.
Siren tietää omastakin kokemuksesta, että keräilyn vasta aloittaneelle juuri Muumi-hahmo on ykköshankinta. Muut tulevat myöhemmin.
– Tosikeräilijöille ovat tärkeitä sitten Tuu-tikki, Pikku Myy ja poliisimestari. Kuitenkin 1950-luvun Muumipeikko on sellainen hahmo, että kuka tahansa keräilijä, oli sitten alkaja tai kokeneempi, niin se on pakko saada.