Jäihin pudonneet moottorikelkkailijat ovat työllistäneet pelastuslaitosta varsinkin Itä-Suomessa.
Kelkkailija ajoi railoon Itkonniemellä noin sadan metrin päässä Kuopion Pursiseuran rannasta. Kelkka ahkioineen upposi jäihin, mutta kelkkailija pääsi avannosta ylös sivullisen avustamana.
Poliisin mukaan mies oli lähtenyt kelkalla kohti Itkonniemeä. Hänen vaimonsa oli päättänyt kävellä koiran kanssa mökiltä kotiin. Mies oli ajanut kelkallaan railoon, jonne jäi kellumaan tavaroita. Kelkka ahkioineen makaa arviolta 5-7 metrin syvyydessä.
Tavarat kiinnittivät ohikulkijan huomion ja hän soitti hätäkeskukseen. Pelastuslaitos sai kuitenkin jo kotiin ehtineeltä vaimolta tiedon, että mies oli saatu avannosta ylös.
Toinen päivän kelkkaturmista sattui Parikkalassa. Moottorikelkka upposi jäihin ja mies jäi veden varaan Simpelejärvellä Särkisalmella.
Pelastuslaitoksen pintapelastajat pelastivat avannossa olleen miehen.
Päivystävä palomestari Antti Korhonen Pohjois-Savon pelastuslaitokselta sanoo MTV Uutisille, että juuri nyt on otollisin aika vesistöpelastustehtäville.
– Pari kolme viikkoa vielä näitä tulee enemmänkin, ennen kuin ihmiset oikeasti uskovat, että jäät ovat sulamassa.
– Jää on paikoin paksua ja vahvaa. Railot ovat ongelmina isollakin selällä. Railot voivat olla monta metriä leveitä. Jos niitä ei osaa lukea etukäteen, niin ongelmissa ollaan, Korhonen sanoo.
Järvien jäät ovat ajankohtaan nähden erittäin ohuet.
Korhonen sanoo, että viimeisille ja ensimmäisille jäille suuntaavat pilkkijät sekä ulkoilijat ovat joka syksyinen ja keväinen kysymys.
– Onko se kala niin arvokas, että kannattaa henki uhrata? Voihan siinä olla kilpailuvietti tai jännityksen haku, mikä ajaa heikoille jäille. Syitä on monia, palomestari pohtii.
Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Pasi Korpela muistuttaa myös heikoista jäistä.
– Itse tosin laitoin moottorikelkan pois jo puolitoista viikkoa sitten.