Rajan reserviläisiä voidaan pian määrätä turvaamaan itärajaa – uusi laki tekeillä pikavauhtia

Tänään lausuntokierrokselle lähtevä asevelvollisuuslain muutosesitys mahdollistaa reserviläisten käytön rajaturvallisuuden ollessa uhattuna. Rajavartioston reserviläisiä voidaan määrätä kertausharjoitukseen tarvittaessa pikavauhdilla. Lopullisen päätöksen reserviläisten käytöstä tekee presidentti.

Uuden lain tavoitteena on lisätä keinovalikoimaa rajaturvallisuuden takaamiseksi tilanteessa, jossa suurempi määrä lisähenkilöstöä on tarpeen. Sotilaallisen valmiuden kohottamisen rinnalle uudeksi kertausharjoitusperusteeksi nousee nyt siis myös rajaturvallisuuden poikkeuksellinen häiriötilanne.

Lakimuutos tehdään rajavartiolaitoksen ja sisäministeriön pyynnöstä. Tänään lakiesitystä taustoitti kuitenkin puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.), koska asevelvollisuuslakiin liittyvät asiat kuuluvat puolustusministeriölle.

Laki lähtee tänään nopealle lausuntokierrokselle, joka päättyy 26.5. Tavoitteena on saada laki voimaan vielä ennen eduskunnan kesätaukoa.

Rajalle voidaan käskeä nopeasti

Uusi laki koskee vain pientä osaa reserviläisistä eli heitä, jotka on sijoitettu rajavartioston reserviin. Koko rajavartioston vahvuus on noin 10 000 henkilöä, ja heistä kantahenkilökuntaan kuuluu noin neljäsosa.

Normaalisti kertausharjoituksesta ilmoitetaan kolme kuukautta etukäteen, mutta rajaturvallisuustehtäviin voidaan määrätä periaatteessa niin nopeasti kuin se on teknisesti mahdollista. Kerrallaan harjoitukseen voidaan määrätä enintään 30 päivän ajaksi.

Myös rajaturvallisuustehtävän velvoittavuus on suurempi kuin normaalin kertausharjoituksen. Vapautuksia ja lykkäyksiä on siis vaikeampi saada.

Esityksen rajaturvallisuudesta johtuvasta kertausharjoituksesta tekee sisäministeriö, jonka alaisuudessa rajavartiolaitos rauhan aikana toimii. Lopullisen päätöksen tekisi presidentti.

Tehtävät lähtökohtaisesti vähemmän vaarallisia

Rajalle määrättävien reserviläisten tehtävät voivat liittyä esimerkiksi valvontaan, vartiointiin, viestiliikenteen hoitamiseen, kuljetuksiin, henkilöllisyystarkastuksiin ja niin edelleen.

Esimerkiksi tuliaseita reserviläisille ei jaeta, mutta muu voimankäyttö kantahenkilökunnan ohjeiden ja määräysten perusteella voi poikkeustapauksissa tulla kyseeseen.

Reserviläisten käyttö vapauttaa tarvittaessa kantahenkilökuntaa vaativimpiin tehtäviin ja takaa henkilöstön riittävyyden, jos tilanteen hallinta rajalla vaatii poikkeuksellisen paljon väkeä.

Lue myös:

    Uusimmat