Rajavartijan aavistus johti sotarikosepäillyn Petrovskin kiinniottoon

9:09img
Katso myös: MTV selvitti venäläisen sotilasjohtajan oikean nimen netistä minuuteissa – miten hän sai oleskeluluvan Suomesta?
Julkaistu 18.08.2024 14:42

MTV UUTISET – STT

"Tämä oli meille niin sanotusti ihan perusjuttu, bulkkihommaa", sanoo Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja.

Viime vuoden heinäkuun 19. päivä oli aivan tavallinen keskiviikko Vaalimaan rajanylityspaikalla. Rajan ylitti noihin aikoihin keskimäärin 1 500 ihmistä päivässä.

Rajatarkastukseen tuli henkilöautollaan 36-vuotias venäläismies. Asiakirjat olivat kunnossa. Miehellä oli oleskelulupa, ja hänet päästettiin jatkamaan matkaansa Suomeen.

Tarkastuksen tehneen rajavartijan mieltä jäi kuitenkin kaivelemaan. Jokin ei täsmännyt, ja hän ryhtyi selvittelemään asiaa. Osuma.

Hetkeä aiemmin rajan ylittänyt, Voislav Torden -nimellä oleskeluluvan saanut mies olikin Jan Igorevitsh Petrovski. Petrovskilla oli koko Schengen-aluetta koskeva maahantulokielto.

Tieto lähti eteenpäin, ja se johti lopulta Petrovskin kiinniottoon, vangitsemiseen ja sotarikostukintaan. Keskusrikospoliisi (KRP) epäilee häntä sotarikoksista Itä-Ukrainassa vuosina 2014–2015. Petrovski on kiistänyt epäillyt rikokset.

18122023 Voislan Torden mainoskyltti

Keskusrikospoliisi (KRP) epäilee Petrovskia sotarikoksista Itä-Ukrainassa vuosina 2014–2015.

"Erittäin valveutunut rajatarkastaja"

Maahantulotarkastus on aina vuorovaikutustilanne, sanoo Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja Heikki Ahtiainen. Rajavartijat on koulutettu paitsi tarkastamaan ihmisen asiakirjat ja selvittämään maahantulon tarkoitusta ja edellytyksiä, myös arvioimaan ihmisen kehonkieltä ja sitä, onko kokonaisuudessa ristiriitaisuuksia.

Ahtiaisen mukaan miehellä oli ihan looginen tarina. Jokin kuitenkin sai rajavartijan hälytyskellot soimaan.

– On tullut joku intuitio. Hän ryhtyi selvittämään asiaa syvemmin, ja julkisista lähteistä alkoi löytyä tietoja. Sieltä selvisi, että identiteetin vaihtamisella on koetettu entisyyttä häivyttää viranomaisten harhauttamiseksi.

Ahtiainen sanoo, että tämä on sitä perustyötä, jota rajoilla tehdään.

– Tämä oli meille niin sanotusti ihan perusjuttu, bulkkihommaa.

Hän lisää, että tilanteen hoitanut rajavartija on ollut erittäin valveutunut.

– Monesti se on se yksittäisen ihmisen kokemus, että jokin mättää.

Tieto ilmoitettiin eteenpäin. Vastuu Petrovskin pysäyttämisestä jäi sille viranomaiselle, joka hänet seuraavaksi kohtaisi.

Lue myös: Sotarikoksista epäilty Voislav Torden rikkoi maahantulokieltoa kahdesti – nyt oikeus antoi tuomion

Otettiin kiinni lähtöportilta

Petrovski oli Vaalimaalla ilmoittanut suuntaavansa seuraavana päivänä, torstaina 20. heinäkuuta Helsinki-Vantaalta lähtevälle Nizzan-lennolle. Suomenlahden merivartioston tutkinnanjohtaja, yliluutnantti Antti Leskelä sanoo saaneensa torstaina soiton asiasta.

– Muistaakseni aamupäivällä soitettiin meidän rajatarkastuksesta, että lentokentällä on henkilö, joka mahdollisesti on maahantulokiellossa ja häntä mennään tavoittelemaan.

Petrovski tavattiin lähtöportilla, ja Leskelä sai uuden soiton.

Kasvovertailulla varmistui, että kyseessä oli Petrovski. Tässä vaiheessa tehtiin yhä tutkintaa epäillystä maahantulokiellon rikkomisesta.

Lue myös: MTV:n tiedot: Wagneriin liitetyn sotajoukon johtaja on otettu kiinni Suomessa

Avoimista lähteistä alkoi kuitenkin löytyä lisää tietoa. Petrovski oli myös EU:n pakotelistalla. Sen mukaan hän on toiminut venäläisen puolisotilaallisen Rusitsh-sotilasryhmän johtajana ja komentajana. Ryhmän on katsottu toimineen Ukrainassa palkkasotilasyhtiö Wagnerin yhteydessä.

– Syntyi kuva, että tässä on taustalla paljon meidän rikostutkintaa isompi asia. Se, että tähän liittyy mahdollisesti sotarikosaspekti, piirtyi ihan selkeänä.

Tiedot välitettiin KRP:lle. Joulukuussa apulaisvaltakunnansyyttäjä päätti, että Petrovskin epäillyistä rikoksista aloitetaan esitutkinta. Tutkinta on yhä kesken.

Lue myös: "Mitä hittoa hän teki Suomessa? – Raakuuksista syytetyn uusnatsiryhmän komentajan Jan Petrovskin ilmaantuminen Helsinkiin yllätti Bellingcat-tutkijan

Tuoreimmat aiheesta

Ukrainan sota