Mitä vankilasta vapautetulle Jan Petrovskille tapahtuu seuraavaksi? Professori Matti Tolvanen arvioi venäläisen sotilasjohtajan tilannetta

kaksois_tolvanen_torden
Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen (oikealla) arvioi Rusich-johtaja Jan Petrovskin tilannetta MTV:lle.
Julkaistu 08.12.2023 15:54
Toimittajan kuva

Eetu Ruonakoski

eetu.ruonakoski(at)mtv.fi

@eeturuonakoski
Toimittajan kuva

Mikko Kormilainen

mikko.kormilainen@mtv.fi

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen pitää korkeimman oikeuden päätöstä Wagner-joukkoihin kytketyn Jan Petrovskin tapauksesta perusteltuna.

KKO määräsi Petrovskin vapautettavaksi tänään ja päätti, ettei häntä voi luovuttaa Ukrainaan.

– Päätös on perusteltu sikäli, että Euroopan ihmisoikeussopimuksessa on määritelty, että ketään ei saa rangaista epäinhimillisellä tai halventavalla tavalla. Korkein oikeus on arvioinut, että vankilaolot ovat Ukrainassa sellaiset, että luovuttaminen rikkoisi juuri tuota ihmisoikeussopimuksen artiklaa, Tolvanen kommentoi MTV:lle.

Vaikka Petrovski määrättiin tänään vapautettavaksi Vantaan vankilasta, hänet otettiin heti vapautumisensa jälkeen säilöön Rajavartiolaitoksen toimesta. 

Rajavartiolaitos on kertonut arvioivansa, onko Petrovskilla edellytyksiä oleskella Suomessa. 

Mies on EU:n pakotteiden alainen henkilö, sillä hän on aiemmin toiminut venäläiseen palkka-armeija Wagneriin kytketyn Rusich-sotajoukon kakkosmiehenä ja komentajana sekä osallistunut Ukrainan sotaan Venäjän puolella. Ukraina epäilee hänen syyllistyneen terrorismirikoksiin juuri näissä merkeissä.

LK Jan Petrovski auto 08122023

Jan Petrovski määrättiin tänään vapautettavaksi Vantaan vankilasta. 

Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Mikko Hirvi kertoo STT:lle, että Petrovski on tällä hetkellä Rajavartiolaitoksen säilössä ulkomaalaislain perusteella. 

Tiedossa ei ole, mitä Petrovskille seuraavaksi tapahtuu.

Uusi oikeuskierros?

Tolvasen mukaan sekin on periaatteessa mahdollista, että Petrovskin kiinni pitämistä arvioitaisiin vielä Suomen oikeuslaitoksessa uudemman kerran. 

Näin voisi olla esimerkiksi siinä tapauksessa, että KRP olisi löytänyt aiemman luovutustutkinnan yhteydessä näyttöä siitä, että Petrovski olisi syyllistynyt Ukrainassa rikoksiin, joita voitaisiin käsitellä myös Suomessa. Tolvanen mainitsee esimerkkinä sotarikokset. 

Suomen viranomaiset voisivat siis selvittää miehen tekemisiä Suomesta käsin, vaikka häntä ei Ukrainaan asian takia voidakaan luovuttaa.

Toistaiseksi ei kuitenkaan ole tietoa siitä, epäilläänkö Petrovskia Suomessa ylipäätään rikoksista. 

– Nyt on (korkeimmassa oikeudessa) otettu kantaa vain, että ei voida luovuttaa niiden rikosten perusteella, joita Ukrainassa tutkitaan, Tolvanen toteaa.

Petrovski otettiin kiinni heinäkuussa Helsinki-Vantaan lentokentällä, kun hän oli matkalla Nizzan-lennolle. 

– On mahdollista, että henkilö on ollut maahantulokiellossa ja kenties yrittänyt väärillä henkilötiedoilla tulla, niin siinähän voi jo jonkun rikoksen tunnusmerkistö täyttyä, Tolvanen pohtii.

Lue myös: Wagner-joukkoihin kytketty Jan Petrovski ilahtui vapautumisestaan – avustaja: "Silmät kirkastuivat"

Tuoreimmat aiheesta

Ukraina