16 henkilöä jätti turvapaikkahakemuksen maanantaina Vartiuksen raja-asemalla

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa rajatilannetta 20. marraskuuta 2023.

18.15: Niinistö itärajasta: ”Aiheettomia hakemuksia tehneitä hakijoita ei kyetä palauttamaan”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomi ei pysty palauttamaan turvapaikanhakijoita, jotka eivät täytä suojelun kriteerejä. 

Niinistö nosti vierailullaan Puolassa esiin näkemyksen, jota hän luonnehti "aika kiusaavaksi". Hän sanoi, että siinä missä kansainväliset sopimukset edellyttävät ihmisten suojaamista, on automaattisena lähtökohtana ajatuksissa ollut, että jos ihminen ei täytä kriteereitä, niin tällä ei ole maahantulo-oikeutta.

– Ikävä kyllä tämä jälkimmäinen puoli jää nyt toteutumatta. Olemme nähneet, että aiheettomia hakemuksia tehneitä hakijoita ei kyetä palauttamaan, Niinistö sanoi suomalaisille toimittajille.

Niinistön mukaan Venäjä näyttää tehneen käyttäytymisellään selväksi, että kerran Suomen rajalle asti päässyt ihminen ei enää pääse takaisin Venäjälle, vaikka tämä ei olisi Suomessa käynytkään.

– Nämä ovat äärimmäisen hankalia tilanteita, Niinistö sanoi.

17.35: 16 henkilöä jätti turvapaikkahakemuksen tänään Vartiuksen raja-asemalla

Vartiuksen raja-asemalle Kuhmossa on tänään saapunut 16 turvapaikanhakijaa Venäjän puolelta rajanylityspaikan aukioloaikana, kertoo Kainuun rajavartiosto viestipalvelu X:ssä.

Rajanylitysliikennettä on Vartiuksessa jouduttu tänäänkin tilapäisesti keskeyttämään.

17.18: Orpo: Hallituksella valmius päättää nopeasti lisärajoituksista

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kommentoi itärajan tilannetta tiedotustilaisuudessa Vartiuksen raja-asemalla. 

– Meillä on yhä enemmän viitteitä siitä, että toiminta on järjestettyä ja avustettua.

Orpon mukaan hallituksella on valmius päättää nopeasti lisärajoituksista.

16.57: Sallan rajanylityspaikan läheiseen maastoon rakennetaan tilapäisiä esteitä

Lapin rajavartiosto kertoo viestipalvelu X:ssä puolustusvoimien virka-apuosaston alkavan rakentaa tilapäisiä esteitä maastoon Sallan rajaylityspaikan läheisyydessä.

16.51: Pekka näki linja-auton Venäjän tullissa – rajavartiosto ei vahvista

Vartiuksen raja-asemalle saapunut Pekka Kähkönen kertoo nähneensä Venäjän tullissa linja-auton. Hän kertoo nähneensä auton kohdassa, jossa tarkistetaan kuorma-autot.

Linja-auto oli Kähkösen sen nähdessä tyhjä. 

– Hehän olivat Venäjän tullissa tietenkin piilossa, Kähkönen toteaa linja-auton mahdollisista matkustajista.

Kähkösen mukaan hänen palattuaan tullista autolleen paikalle saapui ainakin 15 ihmistä. 

Vartiuksen rajavartioaseman päällikkö, kapteeni Jouko Kinnunen ei vahvista tietoa siitä, että turvapaikanhakijoita olisi saapunut Suomeen Venäjän tullista. 

16.40: Orpon tiedotustilaisuus kello 17

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) pitää tiedotustilaisuuden kello 17 Vartiuksen raja-asemalla Kuhmossa. 

Tiedotustilaisuuden piti alunperin alkaa kello 16.30, mutta sitä lykättiin puolella tunnilla. 

Orpon odotetaan kertovan tuoreimmat tiedot rajatilanteesta.

Pääset katsomaan tiedotustilaisuutta tästä. 

16.14: SPR on lähettänyt vapaaehtoisia Vartiuksen raja-asemalle viranomaispyynnöstä

Suomen Punainen Risti (SPR) on viranomaispyynnöstä lähettänyt vapaaehtoisia Kainuun Vartiuksen raja-asemalle, kertoo järjestön maahanmuuttotyön yksikön päällikkö Erja Reinikainen STT:lle. Pyynnön teki Rajavartiolaitos.

Reinikaisen mukaan raja-asemalla on eilisestä lähtien ollut kahdeksan vapaaehtoisen ensiapuryhmä, joka on tehnyt terveystarkastuksia Suomeen saapuneille turvapaikanhakijoille.

SPR ei ole nostanut valmiustasoaan itärajan tilanteen vuoksi. Reinikaisen mukaan järjestöllä on jatkuva keskusteluyhteys viranomaisten kanssa ja sitä kautta myös valmius tarjota humanitaarista apua sitä tarvitseville.

16.03: Rajanylitysliikenne on tilapäisesti keskeytetty Vartiuksen rajanylityspaikalla

Vartiuksen rajanylityspaikalla liikenne on keskeytetty tilapäisesti, kertoo Kainuun rajavartiosto viestipalvelu X:ssä.

15.34: Presidentti Niinistö Varsovassa: Tiivis yhteistyö rajaturvallisuudessa on tarpeen

Presidentti Sauli Niinistö on tavannut tänään Puolan presidentin Andrzej Dudan Varsovassa.

Niinistö kertoo X:ssä heidän käyneen ”hyvän ja perusteellisen keskustelun” muun muassa rajaturvallisuudesta.

– Tiivis yhteistyö alueellisissa turvallisuuskysymyksissä kuten rajaturvallisuudessa on tarpeen, hän totesi X:ssä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Niinistö vaati Puolassa Euroopan unionin laajuista ratkaisua, jolla estetään hallitsematon maahantulo passittomalle alueelle.

– On mahdotonta, että jokainen maa yrittää yksinään hoitaa tilanteen, joka saattaa puhjeta naapurimaassa heti perään, Niinisto sanoi.

14.40: Sallaan saapunut 35 ihmistä, tilanteen selvittely käynnissä

Sallaan on saapunut tänään 35 ihmistä Venäjän puolelta rajanylityspaikan aukioloaikana. Asiasta kertoo Lapin rajavartiosto X:ssä.

– Tilanteen selvittely on käynnissä, rajavartiosto kertoo päivityksessään.

Lapin rajavartioston julkaisemassa kuvassa näkyy ihmisiä rajalla polkupyörien kanssa.

14.35: Aseman päällikkö: Liikennettä Vartiuksen rajanylityspaikalla rajoitettiin tunnin ajan, Venäjä toi rajalle yhdeksän ihmistä

Itärajalla liikennettä rajoitettiin Vartiuksen rajanylityspaikalla tänään iltapäivällä noin tunnin ajan, kertoo rajavartioaseman päällikkö, kapteeni Jouko Kinnunen STT:lle.

Kinnunen sanoo, että Venäjän viranomaiset toimivat vastoin yhteisiä sopimuksia ja toivat rajalle yhdeksän ihmistä. Heidät otettiin vastaan turvapaikanhakijoina Suomen puolelle. Kinnunen ei kommentoinut turvapaikanhakijoiden kansallisuuksia.

Iltapäivällä hieman kello kahden jälkeen liikenne kulki rajanylityspaikalla taas normaalisti.

13.58: Maahanmuuttovirasto: Vastaanottokeskusten tilanne on hallinnassa, ei erityisen suuria huolia

Suomen vastaanottojärjestelmän tilanteesta ei tällä hetkellä ole erityisen suuria huolia, Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Elina Nurmi sanoo STT:lle. Hänen mukaansa tilanne on hyvin hallinnassa.

Turvallisuussyistä hän ei kommentoi, mihin vastaanottokeskuksiin itärajan yli tulleita turvapaikanhakijoita on sijoitettu tai minkälainen vastaanottokeskusten kokonaiskapasiteetti tällä hetkellä on.

Nurmen mukaan suurin osa viikonlopun aikana saapuneista turvapaikanhakijoista on Syyrian ja Somalian kansalaisia. Pääosa heistä on nuoria miehiä, mutta viime päivinä maahan on tullut myös naisia ja lapsia.

13.46: Orpo kertoo tuoreimmat tiedot Vartiuksen tilanteesta

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) on tänään maanantaina median tavattavissa Vartiuksen raja-asemalla Kuhmossa.

Orpo kertoo tuoreimmat tiedot rajatilanteesta kello 16.30. MTV Uutiset Live näyttää tiedotustilaisuuden suorana lähetyksenä.

13.15 Rajaliikenne Vartiuksessa keskeytetty, rajaa ei voi ylittää

Vartiuksen raja-asemalla oleva MTV Uutisten toimittaja Raija Kantomaa kertoo, että rajalla on jälleen "tilanne päällä".

Kantomaan mukaan rajaliikenne on keskeytetty ja kulku rajanylityspaikalle on estetty. Raja-aseman yläpuolella pörrää helikopteri, Kantomaa kertoo. 

12.06: Myös Kuusamon raja-asemalle rakennetaan esteitä

Kainuun rajavartiosto kertoo viestipalvelu X:ssä, että Vartiuksen lisäksi myös Kuusamon raja-asemalle rakennetaan Puolustusvoimien virka-avustuksella väliaikaisia esteitä.

Jos viesti ei näy, voit katsoa sen täältä.

12.00: Venäjällä kuvatussa videossa ihmisletkat kävelevät kohti Suomea

Noin 30 kilometriä Venäjän puolella kuvatut videot näyttävät, miten ihmisjoukkoja käveli eilen sunnuntaina kohti Vartiuksen rajaa lumisateessa ja pakkasessa. 

MTV Uutiset jututti Veikko Rönkköä Vartiuksen rajanylityspaikalla, jossa hän oli ylittämässä rajaa Venäjän puolelle auton tankkaamisen ja parturissa käymisen vuoksi.

Videot on kuvannut Rönkön ystävä. Videolla ihmiset kävelevät 86K-6-tietä pitkin kohti Vartiusta. Tie kulkee Suomeen muun muassa Rukajärven, Tiiksin ja Kostamuksen kautta.

Rönkön tuttava työskentelee majapaikassa Kostamuksessa, ja hän on kertonut, kuinka ihmisiä tuotiin rajan läheisyyteen yöllä viranomaissaattueessa.

– Rahaa heillä on mukana eli joku [majoituksen] maksaa, Rönkkö kertoo.

Tilanne on kuitenkin näyttää muuttuneen nopeasti.

Eilen illalla venäläisviranomaisten kerrottiin käännyttävän rajalle matkaavia, ja Suomen rajaviranomaiset vahvistivat tänä aamuna tilanteen hiljentyneen Vartiuksen rajanylityspaikalla.

Ei ole tietoa, suuntaavatko käännytetyt kohti pohjoisempia raja-asemia.

9.00: Rajavartiolaitoksella havaintoja Venäjän rajaviranomaisten tekemistä käännytyksistä 

Viime yö on ollut rauhallinen Vartiuksen raja-asemalla eikä luvatonta toimintaa ole havaittu. 

Raja on auki normaalisti kello 8 alkaen. Tarvittaessa toimintaa rajoitetaan myös tänään. 

– Turvaamme tällä toimella yleisen järjestyksen ja turvallisuuden. Viimeistään kello 16 tänään suljemme rajan, Vartiuksen raja-aseman vartiopäällikkö Jouko Kinnunen kertoo MTV Uutisille. 

MTV Uutisten haastatteleman, rajaa ylittävän sotkamolaisen henkilön mukaan Venäjän rajaviranomaiset ovat eilen sunnuntaina käännyttäneet kymmeniä turvapaikanhakijoita noin 30 kilometrin päässä Suomen rajasta.

Rajavartiolaitoksella on samanlaisia havaintoja Kostamuksen lähialueella liikkuvista ihmisistä. 

– Emme pysty varmistamaan, onko suunta kenties kohti pohjoista vai itää, tämä on meillä tarkassa seurannassa, Kinnunen toteaa.

8.50: Kainuun rajavartiosto mahdollisista tulijoista: Kostamuksen alueella kymmeniä, jopa satoja profiiliin sopivia ihmisiä

Kainuun rajavartioston apulaiskomentajan, everstiluutnantti Tomi Tirkkosen mukaan viikonloppu Kainuussa oli hyvin poikkeuksellinen.  

Tirkkonen kertoo, että liikenteen häiriöistä viestittiin useita kertoja Venäjän rajaviranomaisten suuntaan, mutta tuloksen jäivät heikoiksi. 

– Pyysimme heitä varmistamaan sopimusten mukaisen rajaliikenteen. Pyyntöihin vastattiin, mutta meillä ei ollut yhteistä ymmärrystä siitä, mistä häiriöt johtuvat. Venäläisten mukaan heillä ei ole laillista mahdollisuutta estää sitä liikennettä, mikä heiltä lähtee, Tirkkonen sanoi Huomenta Suomessa. 

Apulaiskomentaja mukaan on mahdollista, että turvapaikanhakijoita tulee vielä lisää. Tirkkonen sanoo, että Suomen viranomaisilla on ymmärrys potentiaalista, joka rajan toisella puolella on. Sitä on kuitenkin vaikea arvioida, tulevatko nämä henkilöt Suomeen vai eivät. 

Kuinka suuri tämä potentiaali on? 

– Kymmeniä, jopa satoja tähän profiiliin sopivia ihmisiä tuolla Kostamuksen alueella. 

8.33: Kaakkoisrajalle ei yön aikana tullut turvapaikanhakijoita

Kaakkois-Suomen rajavartioston alueella ei yön aikana ole saapunut turvapaikanhakijoita Suomeen, kertoi rajavartiosto viestipalvelu X:ssä kuuden aikaan aamulla.

Jos viesti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kaakkois-Suomen rajanylityspaikat sekä Niiralan rajanylityspaikka Pohjois-Karjalan rajavartioston alueella ovat olleet suljettuina perjantain ja lauantain välisestä yöstä lähtien. Muutama turvapaikanhakija tuli silti lauantaina Suomeen suljetun Nuijamaan rajanylityspaikan esteiden läpi sekä luvattomasti maastorajan kautta.

Kansainvälisen suojelun hakeminen on keskitetty Vartiuksen ja Sallan rajanylityspaikoille.

Lue myös:

    Uusimmat