Rajoitetaanko kauppojen tai julkisen liikenteen asiakasmääriä, voidaanko liiketiloja sulkea pakolla, miten käy varatun kampaamoajan? 8 kysymystä ja vastausta uusista rajoituksista

5:24img
Pääkaupunkiseudun koronanyrkki haluaa kiristää rajoituksia - minkälaiset tilat voivat mennä kiinni ja milloin?
Julkaistu 24.02.2021 17:36
Toimittajan kuva
Hanna Vaittinen

hanna.vaittinen@mtv.fi

Aluehallintovirasto linjasi Uudellemaalle uusista rajoituksista, jotka tulevat voimaan torstaista alkaen. MTV kävi läpi, mitä ne käytännössä tarkoittavat.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueen toimijoiden tulee huomisesta alkaen varmistaa, että yli 10 hengen tiloissa pystytään pitämään kahden metrin turvaväli. Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) teki päätöksen asiasta tänään.

Rajoitukset koskevat sisätiloja, joissa yli 10 asiakasta tai osallistujaa oleskelee samanaikaisesti, ja rajattuja ulkotiloja, joissa oleskelee yli 50 samanaikaisesti.

Rajoitukset eivät koske ravintoloita, joiden toiminnan rajoittamisesta päättää valtioneuvosto.

Mitä tämä konkreettisesti tarkoittaa, pitääkö esimerkiksi ruokakauppojen palkata ovelle henkilöitä varmistamaan, ettei kauppaan tule liikaa ihmisiä kerralla?

Avi ei määritä, miten toimijat varmistavat rajoitusten toteutumisen, kertoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Merja Ekqvist.

Toimijoiden pitää tehdä kirjallinen suunnitelma siitä, miten ne estävät yleisön ja asiakkaiden lähikontaktit. Keinot toimijat voivat määritellä itse.

MTV kysyi myös Keskolta, miten rajoitukset tulevat näkymään kaupassa. Heidän mukaansa vartijoita ei ole oville tulossa. Voit lukea asiasta lisää tästä artikkelista.

Kuinka nopeasti tämä kirjallinen suunnitelma pitää aville toimittaa?

Suunnitelmaa ei toimiteta aville, vaan se säilytetään toimitiloissa ja näytetään tarkastajille tai asiakkaille pyydettäessä.

Koskeeko tämä rajoitus julkista liikennettä?

Avin linjaukset eivät koske julkista liikennettä, vaan niistä vastaa liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Traficom on linjannut pakottavia velvoitteita liikenteen palveluntarjoajille. Velvoitteet koskevat bussi- ja taksiyrityksiä, raideliikennettä, varustamoita ja muita vesiliikennettä harjoittavia yhtiöitä, lentoyhtiöitä sekä joukkoliikennettä ja muita henkilökuljetuksia järjestäviä tahoja kuljetusten henkilömäärään katsomatta. 

Traficom linjaa, että asiakkaiden oleskelu tiloissa ja liikennevälineissä on järjestettävä siten, että asiakkaat voivat olla riittävän etäällä toisistaan tilan tai liikennevälineen erityispiirteet huomioiden.

Matkustajamäärää ei varsinaisesti rajoiteta.

Matkustajien liikennevälineisiin siirtymistä ja sieltä poistumista on ohjattava, jotta heillä on mahdollisuus pitää riittävät etäisyydet. 

Asiakkailla on oltava mahdollisuus riittävän hygienian ylläpitämiseen kuten käsien puhdistamiseen. Esimerkiksi tarjolla pitää olla käsidesiä.

Asiakkaille on annettava tartuntojen leviämistä estäviä toimintaohjeita, ja matkustajien käytössä olevien tilojen ja pintojen puhdistamista on tehostettava.

Miten aluehallintoviraston rajoituksia valvotaan?

Rajoituksia valvotaan yhdessä kuntien kanssa. Mitään "tarkastajapartioita" ei Ekqvistin mukaan ole tulossa, mutta valvontaa voidaan toteuttaa yhdessä ympäristö- ja terveystoimijoiden kanssa. Valvontatoimenpiteet vielä tarkentuvat.

Entä jos toimitila ei pysty noudattamaan näitä ohjeistuksia?

Jos avin tietoon tulee, ettei rajoituksia noudateta, asiasta annetaan korjausmääräys. Jos senkään jälkeen tilannetta ei korjata, laitetaan toimitila kiinni, poislukien uskonnolliset tilat.

Toimitila voidaan sulkea korkeintaan kuukaudeksi.

Mahdollisesti pian on edessä tartuntatautilain pykälänä 58g esitelty päätös, jonka mukaan yleisötiloja voidaan sulkea kokonaan. Kuinka todennäköistä tämä on?

Pääkaupunkiseudun tartuntamäärät ovat korkeita, ja jäljitystyön kattavuus on heikentynyt ja terveydenhuollon kantokyky on äärirajoilla. Ne ovat kriteerejä pykälän käyttöönottoon, kertoo Ekqvist.

Näiden kriteerien pohjilta voi hyvinkin olla, että pykälä otetaan käyttöön, Ekqvist sanoo.

Avi arvioi pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän, HUS:n ja THL:n kanssa tilannetta torstaina.

Mitkä kaikki paikat silloin sulkeutuisivat?

Sulkea voitaisiin muun muassa joukkueurheiluun ja ryhmäliikuntaan käytettävät sisätilat, yleiset saunat, uimahallit ja maauimalat ja niiden välittömässä läheisyydessä olevat pukuhuonetilat.

Lisäksi leikkipuistojen sisätilat, tanssi- ja kuorolaulutilat, teatterit ja muut vastaavat ryhmäharrastustilat, sekä huvipuistojen ja eläintarhojen sisätilat voitaisiin sulkea.

Rajoitukset koskisivat myös kauppakeskusten yleisiä oleskelutiloja, pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat.

Miten käy kuntosalikorttien ja varattujen kampaamoaikojen, jos toimitilat joudutaan sulkemaan?

Avi ei siihen voi ottaa kantaa, mutta eduskunnassa on valmisteilla korvausjärjestelmä elinkeinonharjoittajille taloudellisiin menetyksiin, jos toimitilat joudutaan sulkemaan.

Asiakkaille ei Ekqvistin käsityksen mukaan ole valmisteilla korvauksia, vaan se jää toimijoiden itsensä päätettäväksi.

Päivitetty 26.2. kello 7.51: Korjattu kolmanneksi viimeistä kappaletta. Myös kauppakeskusten palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat ovat tartuntatautilain pykälän 58g sulkutoimien ulkopuolella.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus