Rajut kuvat raunioiksi pommitetuista omista kotitaloista saivat virolaiset kauhistumaan

Tallinnan kadunvarsilla nähdään tulevana viikonloppuna muutakin kuin maan itsenäisyyspäivän kunniaksi liehuvia sinimustavalkolippuja.

Eri puolille Viron pääkaupunki Tallinnaa sijaitseville mainostauluille on ilmestynyt rajun näköisiä kuvia ohjusten ja pommien runtelemista kerrostaloista, josta osa vielä savuaa räjähdysten jäljiltä. Hämmentävintä suurissa useiden metrien korkuisissa ja levyisissä mainostauluissa on se, että ne sijaitsevat aivan oikeiden kohteiden vieressä.

Kerrostalon asukkaat voivat siis omin silmin katsoa, miltä hänen asuintalonsa näyttäisi, jos se joutuisi aggressiivisen naapurimaan hyökkäyksen kohteeksi.

Tallinnalaiset ovat olleet hyvin hämmentyneitä kyseisistä kuvista, jotka muistuttavat niin paljon jo kaksi vuotta Ukrainassa raivonneen Venäjän hyökkäyksen tuhoja. Jotkut ovat pitäneet kuvia mauttomina, toiset pelottavina ja jotkut kehotuksena varautua sotaan Virossakin.

Moni on arvellut niiden olevan Viron puolustusministeriön muistutuksia kuolevaisuudesta lauantain itsenäisyyspäivän aattona.

Mutta armeijan tai puolustusministeriön tilaamia nämä mainokset eivät ole. Ne on tilattu nuorilta kuvataiteilijoilta Rebeca Parbusilta sekä hänen opettajaltaan, joka käyttää taiteilijanimeä Estookin. Projektia on tukenut Eesti Kultuurkapital.

– Reaktiot ovat vaihdelleet laidasta laitaan ja kaikki ne ovat olleet oikeutettuja, sanoo Viron taideakatemiassa opettava Estookin.

– Ajoitus ei ole tietenkään sattumaa, koska juuri itsenäisyyspäivän aattona on oikea aika kysyä itseltään, mikä on tärkeintä ja huomata asioita, joista saa olla kiitollinen, hän painottaa.

Kuvat rauniotaloista muistuttavat näistä asioista kahden viikon ajan.

Mustamäen ohikulkijalle Zenjalle sotaisat kuvat aiheuttavat sekavia tunteita.

– Minusta näiden paikka tulisi olla jossain muualla, kuten gallerioissa. On pidettävä mielessä, että täällä on paljon ihmisiä, jotka ovat tulleet Ukrainasta sotaa pakoon. Nämä kuvat voivat laukaista heissä voimakkaita tunteita.

Zenjan huoli on oikea, sillä ukrainalaisia on tullut Viroon sotaa pakoon parin vuoden aikana yli 70 000. Heistä noin 50 000 asuu maassa yhä pakolaisina.

Entä miksi mainostaulut on valittu juuri venäläisvähemmistön asuttamilta alueilta Mustamäeltä ja Lasnamäeltä?

Kuvataiteilijat kertovat halunneensa valita kohteikseen juuri sellaisia taloja ja rakennuksia, joita Ukrainassa on tuhottu maan tasalle.

Lue myös:

    Uusimmat