Koko Suomi leipoo -tuomarit Markus Hurskainen ja Toni Rantala nimeävät kaksi ominaisuutta, joilla hyvät leipurit erottuvat edukseen.
Herkullinen hyvänmielen ohjelma Koko Suomi leipoo palaa uusin jaksoin Maikkarin maanantai-iltoihin, kun ohjelman kuudes tuotantokausi alkaa juontaja Anne Kukkohovin johdolla 16. marraskuuta.
Toisistaan mittaa ottavat 12 taitavaa jauhopeukaloa ympäri Suomea, ja tuomareina viime kaudelta tuttu kaksikko Markus Hurskainen ja Toni Rantala.
Moni voisi ajatella, että 12 kakkua maistellessa voi iskeä paha olo, mutta tuomareiden mukaan näin ei kuitenkaan ole. Hurskaisen mukaan haastavampaa on löytää eroja samalla reseptillä tehdyistä leivonnaisista ja samaa mieltä on myös Rantala.
– Paha olo ei niinkään ole se juttu, mutta makuaisti ei saa turtua. kun erot ovat pieniä, niin pitää tehdä työtä sen eteen, hän kertoo.
LUE MYÖS: Koko Suomi leipoo palaa – tutustu uuden kauden kilpailijoihin
Tuomareiden mukaan eteen on vuosien mittaan tullut myös useita leivonnaisia, joita he eivät ole edes maistaneet. Sellainen hetki nähdään heidän mukaansa myös nyt alkavalla kuudennella kaudella.
– Jos on esimerkiksi umpiraakaa taikinaa, tuomarointi on siinä tapauksessa selkeää myös maistamatta, kaksikko toteaa.
Moni ihmettelee ehkä, kuinka näin voi käydä myös satojen hakijoiden joukosta televisio-ohjelmaan selviytyneille jauhopeukaloille, mutta Hurskaisella ja Rantalalla on selvä käsitys siitä, miksi mokia sattuu myös kokeneille kotileipureille.
– Kun eteen lyödään reseptejä, joita he eivät ole ennen tehneet ja aikataulu on tiukka, siinä tulee tietynlainen suorituspaine, joka voi purkautua yllättävinä virheinä.
LUE MYÖS: Anne Kukkohovilta paljastus ohjelman kulisseista – hupaisa kuva naurattaa: "Katsoin ensimmäisenä, että tuossa on rusketusrajat"
Nyt alkavan kauden jaksot kuvattiin kesällä, ja finaalipäivänä tuomarit kertoivat, että parhaat erottuvat kuitenkin tarkkaan seulotustakin osallistujajoukosta jo kauden alkuvaiheessa – ainakin heidän näkökulmastaan.
Hurskainen nostaa esiin etenkin kaksi ominaisuutta, vaikka monilla leipureista voi olla takanaan jopa satoja tai peräti tuhansia tunteja leivonnan parissa.
– Tasaisuus ja monipuolisuus. Tehtäviä on monenlaisia ja kärki erottuu siitä, että tehtävästä riippumatta he ovat aina mukana kärkikahinoissa. Myös reseptit, joita he ovat itse saaneet suunnitella, ovat kauttaaltaan hyviä, eli he tuntevat omat vahvuutensa, hän perustelee.
– Jos miettii nyt mukana olevia kilpailijoita, monilla on blogeja tai sometilejä, joilla on satoja tai jopa tuhansia seuraajia, eli eivät ole missään tapauksessa ensimmäistä kertaa jauhopussin kanssa tekemisissä. Parhaat erottuvat siitä, että ne pystyvät omaksumaan ja toteuttamaan uusia reseptejä nopeasti. Ei tämä mitään rakettitiedettä lopuksi ole, jos pohja on kunnossa.
LUE MYÖS: Hän on Suomen paras kotileipuri! Koko Suomi leipoo -voittaja hehkuttaa: "Tuntuu ihan hullulta"
Jos leipominen ei ole vielä kovin tuttua, mutta esimerkiksi ohjelman myötä kiinnostaisi kokeilla, kannustavat tuomarit pohtimaan ensimmäisenä sitä, millaisista leivonnaisista itse pitää ja etsimään rohkeasti reseptejä esimerkiksi netistä.
– Ihan rohkeasti vaan kaupan kautta leipomaan! kuten toni mainitsi, ei leipominen rakettitiedettä ole. se on vaan se, että keskittyy siihen, mitä tekee ja lukee ne reseptit huolella, niin kyllä siinä onnistuu, Hurskainen kannustaa.
Rantala muistuttaa, että leipomiseen kannattaa varata aikaa, sillä kiireessä ei yleensä ole mukavaa tehdä yhtikäs mitään. Kun perusreseptiikka on kunnossa, hän kehottaa satsaamaan myös raaka-aineisiin, eli esimerkiksi valitsemaan margariinin sijaan kaupasta voita.
– Myös jauhoissa ja suklaissa on hirveästi eroja. Halvimmat patukat kannattaa jättää kaupan hyllylle. Itse tykkään käyttää myös luomumunia. Ne käyttäytyvät eri tavalla ja maku on erilainen.