Laskiaispullia on nykyään lähes joka makuun, mutta miten kaupan pullat maistuivat Koko Suomi leipoo -ohjelman tuomarille?
Sunnuntaina 2.3.2025 vietetään laskiaissunnuntaita, ja sitä juhlistetaan tietysti kermatäytteisellä pullalla.
Mutta sisuksissa onkin sitten valinnanvaraa.
Pulliin on tullut viime vuosina kymmeniä uusia variaatioita: täytteenä voi olla perinteisten mantelimassan ja mansikka- tai vadelmahillon lisäksi suklaata, Nutellaa, lakritsia, kinuskia, sitruunakreemiä ja jopa maapähkinävoita.
Netistä löytyy myös suolaisten laskiaispullien ohje: väliin vaikka kinkkua ja juustoa. Tosin kysymys kuuluu: kuinka paljon laskiaispullaa voi varioida niin, että se ei enää ole laskiaispulla vaan ihan vain täytetty sämpylä?
Lue myös: Lauri keksi "vantaalaisen laskiaispullan" – nyt sitä vaaditaan baaritiskeillä ympäri Suomen
Alusta ja kohota
Jos haluaa tehdä pullat alusta asti itse, ne kannattaa muistaa kohottaa hyvin, opastaa Koko Suomi leipoo -ohjelman tuomari Juliana Hokkanen.
Hänellä on siihen hyvä vinkkikin.
– Laitan uunin päälle ensin noin 50 asteeseen, uuniin pienen astian vettä ja pullat kohoamaan sinne noin 30 minuutiksi. Sen jälkeen vain voitelee ja koristelee ne [ennen paistamista], niin tulee hyvä.
Taikina pitää Hokkasen mukaan muistaa ensin vaivata kunnolla. Käsin alustaminen kestää noin 15 minuuttia ja koneella noin kymmenen.
Hokkanen on kehitellyt myös oman laskiaispullareseptinsä. Sen salaisuus on suolakaramellitäyte.
Lue myös: Anun kikka laskiaispullien leikkaamiseen yllättää – "Nerokasta!"
Mikä oli kaupan pullista paras?
Moni ostaa laskiaispullansa nykyään kaupasta, ja kaupan pulliakin löytyy jos jonkinlaisia.
Viiden jälkeen -ohjelman leikkimielisessä testissä maisteltiin hillo-, mantelimassa- ja suolakinuskitäytteisiä pullia.